Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

4242 - Χιλιάδες πιστοί προσκύνησαν και σήμερα τα Τίμια Δώρα στη Συμφερούπολη (φωτογραφίες)







Πολλές ώρες περίμεναν σε ουρά περίπου ενός χιλιομέτρου οι πιστοί σήμερα στην Συμφερούπολη για να προσκυνήσουν τα Τίμια Δώρα που βρίσκονται στη Μονή της Αγίας Τριάδας, όπου φυλάσσονται τα λείψανα του Αγίου Λουκά του ιατρού.

4241 - Τίμια Δώρα. Το ταξίδι των 29 ημερών (χάρτης)





ΜΟΣΧΑ: 7-13 Ιανουαρίου

ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ:14-17 Ιανουαρίου

ΜΙΝΣΚ: 18-24 Ιανουαρίου

ΚΙΕΒΟ: 25-30 Ιανουαρίου

ΣΥΜΦΕΡΟΥΠΟΛΗ: 31/1- 1 Φεβρουαρίου

ΣΕΒΑΣΤΟΥΠΟΛΗ: 2 Φεβρουαρίου

ΒΟΛΓΚΟΓΚΡΑΝΤ: 3-4 Φεβρουαρίου

4240 - Γέρων Ονούφριος ο Αγιαννανίτης ο Κύπριος



Ο Γέροντας Ονούφριος ο επονομαζόμενος Κύπριος και αυτό από την κυπριακή καταγωγή του, υπήρξε μέλος της μοναδικής μοναχικής πολιτείας του Άθωνα, στα μετά την επανάσταση του 1821 χρόνια. Από σύντομες αναφορές του Αγιαννανίτη ιερομόναχου Χρύσανθου (1894–1981), καταγραμμένες στο βιβλίο του, Γεροντικοί ενθυμίσεις και διηγήσεις τόμος Α’), ο ενάρετος ασκητής Ονούφριος, εγκαταβίωσε στην Καλύβη της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Σκήτη της Αγίας Άννης, κάτω από την σκέπη του Γέροντος παπα–Δανιήλ. Σύντομα μπήκε στο πνεύμα του μοναχισμού, το οποίο εφάρμοσε στο μεγαλύτερο βαθμό που μπορούσε, μέσα από την τέλεια υπακοή. Κατά μεγάλη πιθανότητα, στο Όρος έφτασε, χωρίς ή με ελάχιστα πνευματικά εφόδια. Πάτησε όμως, στο μέρος της πηγής, όπου ρέουν αφθόνως τα πνευματικά πολεμοφόδια. Μελέτησε και κατανόησε το Λόγο του Θεού, διάβασε κι ερμήνευσε κείμενα Πατερικά, Γεροντικά, εκκλησιαστικά. Συνασκήθηκε και συναναστράφηκε με Λόγιους αγιορείτες Πνευματικούς Πατέρες και Αδελφούς, μέχρι που αξιώθηκε να φτάσει σε υψηλούς πνευματικούς αναβαθμούς και να δεχθεί τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος, η οποία μυστικά και αόρατα κυνήγα τα εκλεκτά του Κυρίου δημιουργήματα. Ο αξιομακάριστος Γέροντας Ονούφριος επιδόθηκε και στη γραφή κι ερμηνεία υψηλών νοημάτων, τα περισσότερα των οποίων, δυστυχώς, δεν διασώθηκαν. Στις μέρες μας σώζονται μόνο μια Παράκληση στος Άγιον Παντελεήμονα και 24 οίκοι στην Αγίαν Τριάδα.

4239 - Αγιορείτες Άγιοι εορτάζοντες τον Φεβρουάριο



Σάββατο 1 Φεβρουαρίου

Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου

Τρίτη 4 Φεβρουαρίου

Σάββατο 8 Φεβρουαρίου

4238 - π. Σάββας Κερασιώτης: «Το σαράκι της ψυχής μας» (1ο Μέρος)




Το πρώτο μέρος της Ομιλίας του Αγιορείτη Μοναχού οσιολ. Σάββα Κερασιώτη, από το Ι. Κελλίον Εισοδίων της Θεοτόκου, με θέμα: «Το σαράκι της ψυχής μας», στο πλαίσιο της επιτυχημένης σειράς εκδηλώσεων που διοργανώνει η Σχολή Γονέων Κατερίνης.
Ο π. Σάββας αναλύει το πάθος του φθόνου και τους τρόπους με τους οποίους κατατρώει την ανθρώπινη ψυχή.

4237 - Αγιορείτες Άγιοι εορτάζοντες την 31η Ιανουαρίου




673 - Όσιος Αρσένιος ο εν Πάρω (+1877)          672 - Ο Άγιος Νεομάρτυς Ηλίας ο Αρδούνης

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

4236 - Το Βολγκογκράντ τελευταίος σταθμός των Τιμίων Δώρων. Νέα τροποποίηση του προγράμματος




 
Μετά από αίτηση των κατοίκων και των τοπικών αρχών της πόλης Βολγκογκράντ και την ευλογία του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κυρίλλου, τα Τίμια Δώρα θα εκτεθούν στον Καθεδρικό Ναό Казанский στις 3 και 4 Φεβρουαρίου σύμφωνα με το ITAR-TASS.
Ως γνωστόν στο Βόλγκογκράντ σημειώθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο δύο πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις και η παρουσία των Τιμίων Δώρων θα συμπέσει με το 40θήμερο μνημόσυνο των θυμάτων.

4235 - Η κακοκαιρία εμπόδισε την προσγείωση του αεροπλάνου με τα Τίμια Δώρα



Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών δεν κατέστη δυνατή η προσγείωση του αεροπλάνου που μετέφερε τα Τίμια Δώρα από το Κίεβο στην Συμφερούπολη. Η προσγείωση έγινε τελικά στο αεροδρόμιο Belbek της Σεβαστούπολης, από το οποίο αυτή την ώρα τα Τίμια Δώρα μεταφέρονται οδικώς προς την Συμφερούπολη.

Σχετικό:




4234 - Οι Τρεις Ιεράρχαι εις τον 20ον αιώνα (Γέροντος Θεοκλήτου Διονυσιάτου)



ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΑΙ ΕΙΣ ΤΟΝ 20ον ΑΙΩΝΑ
Άρθρον του Αγιορείτου Μοναχού
ΘΕΟΚΛΗΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΑΤΟΥ
Συνήθως, όταν πρόκειται να ομιλήσωμεν διά τους Αγίους της Εκκλησίας, συμβαίνει να μεταφερώμεθα εις την εποχήν των. Και, παρασυρόμενοι από το κλίμα του παρελθόντος, να νομίζωμεν, ότι ανήκουν μόνον εις τον αιώνα των.
Παρ’ ότι και τώρα τους τιμώμεν, έχομεν την εντύπωσιν, ότι ο βίος των, τα έργα των, η διδαχή των, ισχύουν μόνον διά την εποχήν των.
Εν τούτοις, οι άγιοι «εις τον αιώνα ζώσι». Διότι η ζωή των και η διδαχή των περιέχει την αιωνίαν αλήθειαν του Θεού. Και ως τοιαύτη παραμένει άφθαρτος από τον χρόνον και τας μεταβολάς του κόσμου.
Αυτό έχει εφαρμογήν εις την πληρότητά του διά τους «Τρεις Ιεράρχας». Ό,τι τους έκαμε μεγάλους εις την εποχήν των, το ίδιον τους καθιστά μεγάλους ύστερα από δέκα πέντε αιώνας και μέχρι συντελείας του κόσμου. Καμμία εγκοσμία μεταλλαγή, δεν ημπορεί να ανατρέψη την θέσιν που κατέχουν οι «Τρεις Ιεράρχαι» εν τη Εκκλησία…
Η λογοκρατούμενη εποχή μας, η δώσασα «βιβλίον αποστασίου» εις την μυστικήν ζωήν, θέλει να βλέπη εις τους «Τρεις Ιεράρχας» τους ανθρώπους των γραμμάτων, τους εραστάς της κλασσικής σοφίας, τους συνδυάσαντας ή συμφιλιώσαντας τον Χριστιανισμόν με τα Ελληνικά γράμματα.

4233 - Επιστολές του Γέροντα Ιωσήφ του Ησυχαστή. Έκφραση Μοναχικής Εμπειρίας (Εκπομπή 13η)



.......Ο ραδιοφωνικός σταθμός της Πειραϊκής Εκκλησίας αφιέρωσε 29 εκπομπές στην ανάγνωση του βιβλίου «Έκφραση Μοναχικής Εμπειρίας» του μακαριστού γέροντα Ιωσήφ του Ησυχαστή.

4232 - Δεν επιστρέφουν σήμερα στο Άγιο Όρος τα Τίμια Δώρα όπως είχε προγραμματισθεί



Για τελευταία ημέρα σήμερα τα Τίμια Δώρα θα βρίσκονται στον Μητροπολιτικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Κίεβο. Ήταν ο τελευταίος σταθμός μετά την Μόσχα, την Αγία Πετρούπολη και το Μίνσκ από τις 7 Ιανουαρίου που για πρώτη φορά το Ιερό Κειμήλιο της Ιεράς Μονής του Αγίου Παύλου βγήκε από τα σύνορα της Ελλάδας για να το προσκυνήσουν οι ομόδοξοι Ρώσοι πιστοί με την ευκαιρία του εορτασμού των Χριστουγέννων.
Από σήμερα 30 Ιανουαρίου και μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου θα παραμείνουν στην Ουκρανία και θα βρίσκονται στην Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδας (φωτ.) στην Συμφερούπολη όπου φυλάσσονται τα  λείψανα του Αγίου Λουκά, ιατρού και Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως.