Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2013

3911 – Συνεχίζονται οι προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς στο Ιερό Κελλί Αγίου Αρτεμίου (φωτογραφία)Παρά τις ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις που κατέφθασαν στο Ιερό Κελλί του Αγίου Αρτεμίου τόσο από τις Καρυές όσο και από γειτονικά μοναστήρια, Καρακάλλου, Φιλοθέου και Λαύρας, η φωτιά συνεχίζει το καταστροφικό της έργο, μετατρέποντας σε στάχτη μια πτέρυγα του κελλιού.
 3910 - ΕΚΤΑΚΤΟ! Καίγεται το Κελλί του Αγίου Αρτεμίου στην Προβάτα

3910 - ΕΚΤΑΚΤΟ! Καίγεται το Κελλί του Αγίου Αρτεμίου στην Προβάτα.......Πυρκαγιά, πιθανότατα από ξυλόσομπα, προκλήθηκε πριν λίγη ώρα στο Λαυριωτικό Ιερό Κελλί του Αγίου Αρτεμίου στην Προβάτα. Στην περιοχή υπάρχουν περίπου 30 μοναχοί που προσπαθούν να σβήσουν την φωτιά, βρέχει και δεν φυσάει άνεμος, Αναμένονται πυροσβεστικά οχήματα από τις Καρυές. Για ότι νεότερο θα υπάρξει ενημέρωση.

3909 - Λαμπρό συλλείτουργο Κιτίου και Δωδώνης στην Ι.Μ. Βατοπαιδίου


Άγιον Όρος | Αιμίλιος Πολυγένης

Λαμπρό αρχιερατικό συλλείτουργο τελέστηκε σήμερα, Τρίτη 26 Νοεμβρίου στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου, από τον Μητροπολίτη Κιτίου κ. Χρυσόστομο και τον Μητροπολίτη Δωδώνης κ. Χρυσόστομο.
Οι δύο εορτάζοντες Ιεράρχες συλλειτούργησαν, επί τη μνήμη του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου.
Στη Θεία Λειτουργία έψαλλαν οι πατέρες της Ι.Μ. Βατοπαιδίου, με προεξάρχοντα στον δεξιό χορό τον Γέροντα Σπυρίδωνα Αγιανανίτη, πνευματικό πατέρα της Αδελφότητας Υμνογράφου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, μνημονεύθηκε και ο μακαριστός Οικουμενικός Πατριάρχης Ιωακείμ Γ΄, ο οποίος σαν σήμερα το 1912 εκοιμήθη εν Κυρίω.
Στη συνέχεια στο Συνοδικό της Μονής προσφέρθηκε αγιορείτικο κέρασμα, και προσφώνηση και αντιφώνηση.
Επίσης ο Ηγούμενος της Ι.Μ. Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ, προσέφερε στον Μητροπολίτη Κιτίου ένα σετ αρχιερατικών εγκολπίων.
Αμέσως ακολούθησε τράπεζα όπου εκεί ο κ. Χρυσόστομος, μεταξύ άλλων τόνισε: "Σ' αυτή την Ιερή Μεγίστη Μονή του Βατοπαιδίου, μας αξίωσε ο Θεός, να τελέσουμε πανηγυρική αγρυπνία και λειτουργία για να τιμήσουμε τον μέγα πατέρα της Εκκλησίας μας, του οποίου φέρουμε και το όνομα, τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο."
Ο Μητροπολίτης Κιτίου απευθυνόμενος προς τον Ηγούμενο Εφραίμ, υπογράμμισε: "Θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες όλων μας, για την ευγενική πρόσκλησή σας, για την θερμή υποδοχή και την αβραμιαία φιλοξενία που μας προσφέρατε."
"Παρακαλούμε όπως μην μας ξεχνάτε στις προσευχές και τις λειτουργίες σας. Ιδιαιτέρως να προσεύχεστε για το μαρτυρικό νησί της Κύπρου, το οποίο ακόμη βρίσκεται κάτω από την μπότα του βάρβαρου Τούρκου", πρόσθεσε ο κ. Χρυσοστόμος.
Κλείνοντας ο Μητροπολίτης Κιτίου, απευθυνόμενος προς τους πατέρες της Μονής τόνισε: "Να ταρακουνάτε με τις προσευχές σας, το Άγιον Όρος."
Τέλος στο Καθολικό της Μονής πραγματοποιήθηκε δέηση προς τιμήν του εορτάζοντος Αρχιερέως, ενώ του εψάλλει το πολυχρόνιο.
Δείτε φωτογραφίες εδώ:

3908 - Έληξαν οι εργασίες του τριήμερου Η’ Διεθνούς Συνεδρίου της Αγιορειτικής Εστίας αφιερωμένου στη Λογιοσύνη στο Άγιον Όρος.Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013 με την στρογγυλή Τράπεζα «Πνευματικά ρεύματα, νεοελληνικός διαφωτισμός και λογιοσύνη στο Άγιον Όρος» οι εργασίες του τριήμερου Η’ Διεθνούς Συνεδρίου της Αγιορειτικής Εστίας αφιερωμένου στη Λογιοσύνη στο Άγιον Όρος.
Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου κήρυξε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος του Δ.Σ. της Αγιορειτικής Εστίας κ. Γιάννης Μπουτάρης.
Αναγνώστηκαν επίσης οι χαιρετισμοί της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και της Ιεράς Κοινότητας από τον Αρχιγραμματέα της Γέροντα Θεόφιλο Παντοκρατορινό.
Χαιρετισμούς απεύθυναν επίσης εκπρόσωποι των συνδιοργανωτών ο κ. Συμεών Πασχαλίδης εκ μέρους του Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών του ΑΠΘ και η κα. Μαρία Αρχιμανδρίτου, Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης.
Οι 37 Ομιλητές μεταξύ των οποίων και Μοναχοί, βιβλιοθηκάριοι των Μονών, παρουσίασαν όψεις της Λογιοσύνης στη μακρά περίοδο ζωής και ιστορίας του Αγίου Όρους και κατά κοινή ομολογία προσκόμισαν εξαιρετικά νέα στοιχεία στις διάφορες πτυχές-ενότητες της Λογιοσύνης.
Την Κυριακή οι Ομιλητές της στρογγυλής Τράπεζας αναφέρθηκαν σε πτυχές της Λογιοσύνης που συνδέονται με την ίδρυση και λειτουργία της Αθωνιάδας Εκκλησιαστικής Ακαδημίας, τον Ελληνικό Διαφωτισμό και τη σχέση του με τα φιλοσοφικά και κοινωνικά ρεύματα της εποχής τον ρόλο των προσωπικοτήτων που κυριάρχησαν στις συζητήσεις της Τράπεζας, την οποία διεύθυνε ο κ. Κρίτων Χρυσοχοΐδης δ/ντης του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Ε.Ι.Ε., του Πατριάρχου Κυρίλλου Ε’, του Αδαμάντιου Κοραή, του Ευγενίου Βούλγαρη, τις σχέσεις με την θύραθεν Λογιοσύνη.  
Την εκδήλωση έκλεισαν ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής κ. Συμεών Πασχαλίδης που συνόψισε τα πορίσματα του Συνεδρίου και ο Δ/νων της Αγιορειτικής Εστίας κ. Δημήτριος Σαλπιστής, που ευχαρίστησε τους συντελεστές της οργάνωσης του Συνεδρίου, τους ομιλητές και το κοινό που με μεγάλη προσέλευση και πολύ ενδιαφέρον, παρακολούθησε τις εργασίες και τους προσκάλεσε στο ραντεβού του 2014 στις εκδηλώσεις του 9ου Διεθνούς Συνεδρίου.
Τα κείμενα των χαιρετισμών είναι στη διάθεση των αναγνωστών.

3907 - Αφιέρωμα στον Μυλοπόταμο του χθεςΤο κείμενο και οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι του φίλου Πανταζή Μιτελούδη παλιού φιλαγιορείτη, κάτοχο πλούσιου φωτογραφικού υλικού των περασμένων δεκαετιών. Αντιγράφω από την εξαίρετη ιστοσελίδα του ΜΕΛΙ-ΟΙΝΟΣ-ΕΛΑΙΟΝ:

Πολλά έχουν γραφεί και δημοσιευθεί για τον Μυλοπόταμο του Άγίου Όρους.
Στην ανάρτηση αυτή, θ΄ αναφερθώ και εγώ στον Μυλοπόταμο, αλλά έτσι όπως εγώ τον έζησα και τον βιώνω μέχρι και σήμερα.
Διευκρινίζω ότι το κείμενο αφορά στους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται εκεί και όχι στα ντουβάρια, στα αμπέλια και στα κρασιά.. Γιατί θεωρώ ότι η ψυχή κάθε τόπου είναι οι άνθρωποί του και στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι ο γέρων Επιφάνιος και ο π. Ιωακείμ. Και είναι αυτοί που δίνουν ζωή και αξία σε κάθε δημιούργημα του Μυλοπόταμου.
Έχουν περάσει 22 χρόνια από την πρώτη μου επίσκεψη εκεί. Ο π. Ιωακείμ ήταν ο πρώτος που γνώρισα, πριν ακόμα απαρνηθεί τα εγκόσμια. Δεν θα ξεχάσω με τι αγάπη και σεβασμό μιλούσε για τον γέροντά του, τον π. Επιφάνιο. Αργότερα, όταν γνώρισα ο ίδιος τον π. Επιφάνιο κατάλαβα το γιατί.
Ο γέρων Επιφάνιος έχει μεγάλη καρδιά. Μαγειρεύει ακούραστα, βάζοντας όλη του την αγάπη για να ευχαριστήσει όλους όσοι θα βρεθούν κοντά του. Και όχι μόνο στον Μυλοπόταμο, αλλά μαγειρεύει με ευχαρίστηση και χαρά σε όλες τις πανηγύρεις του Άγιου Όρους που θα κληθεί. Εκτός από τη μαγειρική του, ο π. Επιφάνιος ευφραίνει τους ανθρώπους και με την ψαλτική του. Είναι ακούραστος και γίνεται αμέσως αγαπητός, ακριβώς γι αυτό που είναι.
Όταν είδα τα πρώτα σχέδια και τον προϋπολογισμό που θα χρειαζόταν για την αναπαλαίωση του Μυλοπόταμου, είπα ότι είναι αδύνατον να πραγματοποιηθούν και ότι είναι μία τρέλα. Τότε, το κτίριο ήταν ένα ερείπιο και από αμπέλια, έβλεπες μια κληματαριά.
Διαψεύσθηκα παταγωδώς. Όχι μόνο υλοποιήθηκαν τα αρχικά σχέδια, αλλά με τα χρόνια, έγιναν άλλα τόσα.
Οι επισκευές άρχισαν από την εκκλησία, για να συνεχίσουν στο αρχονταρίκι, το μαγειρείο, την τραπεζαρία, τον πύργο  κλπ. Συγχρόνως φυτεύτηκαν τα αμπέλια, (η αφορμή για να φυτέψω και εγώ το δικό μου αμπέλι), κτίστηκε το οινοποιείο και βέβαια ακολούθησαν άλλα πολλά.

Περισσότερες φωτογραφίες: http://honey-wine-oil.blogspot.gr/2013/11/37.html


3906 - Σαν σήμερα, 26 Νοεμβρίου 1912, κοιμήθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Ιωακείμ Γ΄ ο Μεγαλοπρεπής   Σχετικές αναρτήσεις στις ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ: