Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

3933 - Μία πρώτη φωτογραφία του Κομήτη ISON από το Άγιο Όρος



Φωτογραφίες κομήτου ISON στις συντεταγμένες
40.179595 -  24.256769
περιοχή Αγίου Όρους Athos 30.11.2013

Photos of Comet ISON at coordinates
40.179595-24.256769
region of Mount Athos Athos 30.11.2013

3932 - «963-2013: Αφιέρωμα στα 1050 χρόνια του Αγίου Όρους»


3931 - Απευθείας τηλεοπτική μετάδοση από το Μοναστήρι του Οσίου Πορφυρίου



Εικοσιδύο χρόνια από την κοίμηση του Γέροντος Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτη, η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου υπό τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου, αποφάσισε την αναγραφή του στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Η Συνοδική απόφαση ορίζει ότι η μνήμη του Οσίου Γέροντος Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτη θα τιμάται από την Εκκλησία στις 2 Δεκεμβρίου, ημέρα της κοιμήσεώς του.
Η 4Ε, συμμετέχοντας στο χαρμόσυνο γεγονός αλλά και στην τιμή που αποδίδει η Εκκλησία μας στον σύγχρονο Όσιο, θα προβάλει, σε απευθείας δορυφορική μετάδοση, την Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου στις 7:30 το πρωί, την πρώτη Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από το μοναστήρι του Αγίου, το Ι. Ησυχαστήριο Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Μήλεσι της Μαλακάσας.
Γιατί, όλα τα μεγάλα εκκλησιαστικά γεγονότα θα τα δείτε στην 4Ε!

3930 - Αφιέρωμα στον Όσιο Πορφύριο τον Καυσοκαλυβίτη από το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας



Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός της Εκκλησίας της Ελλάδος 89,5, με αφορμή την επίσημη αναγραφή εις τας δέλτους των Αγίων της Ορθοδόξου Εκκλησίας, μετά από την πρόσφατη απόφαση της Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, του Ιερομονάχου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου και με τη συμπλήρωση 22 χρόνων από την κοίμησή του, παρουσιάζει τη ζωή και τη διδασκαλία του νέου αυτού Αγίου της Εκκλησίας μας μέσα από τις εκπομπές:

ΜΕΓΑΛΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013. Ώρα 22:00 - 00:00 και επανάληψη 04:00 - 06:00. Το θέμα είναι: «Ο νέος Άγιος της Εκκλησίας μας - Γέροντας Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης». Την εκπομπή παρουσιάζει ο Δημήτρης Κοσμόπουλος. Καλεσμένοι είναι: ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, ο κ. Γιώργος Αρβανίτης, νομικός και διαχειριστής της υλικής και πνευματικής περιουσίας της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Μήλεσι Αττικής (που ίδρυσε ο νέος Άγιος της Εκκλησίας μας), ο π. Κύριλλος Ελευθεριάδης, πρώην εφημέριος στον Ι. Ν. Αγίων Ασωμάτων, ο κ. Γεώργιος Πιπεράκης, Ομότ. Καθηγητής Ιατρικής του Παν/μίου Αθηνών και ο κ. Γεώργιος Κρουσταλλάκης, Ομότ. Καθηγητής Παιδαγωγικών της Φιλοσοφικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών. Στην εκπομπή ακούγεται η φωνή του Αγίου Πορφυρίου, που μιλάει για την αγάπη στο Χριστό και την πνευματική ζωή.

ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013. Ώρα 12:00 - 14:00 και επανάληψη 00:00 - 02:00. Το θέμα είναι: «Η αγιότητα ως το χάρισμα της αγάπης, ένα λησμονημένο όραμα. Η περίπτωση του Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου». Την εκπομπή παρουσιάζουν ο Πορφύριος Νταλιάνης, Δρ θεολογίας, ο Γιώργος Ντόκος, θεολόγος και ο Νίκος Μανωλόπουλος, πολιτικός επιστήμων.


Αθήνα, 29 Νοεμβρίου 2013
Πληροφορίες: Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων, 
π. Ιωακείμ Ιωακειμίδης,
τηλ. 2107298222

3929 - Βιβλία για τον Όσιο Πορφύριο τον Καυσοκαλυβίτη

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

3928 - Το Άγιον Όρος του Κωνσταντίνου Κερεστετζή



φωτογραφίες: http://beta.parapolitika.gr




3927 - Ιερό Λείψανο του Αγίου Λουκά του ιατρού στην Ιερά Μονή Εσφιγμένου



Μία μεγάλη ελογία δέχθηκε Μονή σφιγμένου πό τήν ελογημένη  κκλησία τς Οκρανίας καί συγκεκριμένα πό τήν ερά Μονή τς γίας λισσάβετ μητρός το τιμίου Προδρόμου πού βρίσκεται στήν κεντρική Οκρανία
Σέ κατανυκτικό κλίμα Καθηγούμενος τς ερς Μονς γίας λισσαβετ παρέδωσε στόν ρχιμανδρίτη κ. Βαρθολομαο Καθηγούμενο τς ερς μονς σφιγμένου περίτεχνη λειψανοθήκη περιέχουσα τμμα ερο λειψάνου το γίου Λουκ το ατρο, στε νά παραμείν γιά πάντα ερό κειμήλιο καί προστάτης τς Μονς σφιγμένου.
  καθηγούμενος ρχιμ. κ. μμανουήλ εναι παλαιός γνώριμος τς ερς Μονς σφιγμένου καί χει φιλοξενηθε πολλές φορές σέ ατήν.
Τό μοναστήρι τς γίας λισσάβετ ταν παλαιό μετόχι τς ερς Μονς Μεγίστης Λαύρας πό τόν 15ο αώνα. Σήμερα ποτελε μεγάλο προσκύνημα τς κκλησίας τς Οκρανίας που τελονται μέ τήν χάρη το Θεο πολλά θαύματα πό τήν γία λισσαβετ.

3926 - Οι λαϊκοί βλέπουν τους μοναχούς μέσα από τα πάθη τους





.......«Οι λαϊκοί βλέπουν τους μοναχούς μέσα από τα πάθη τους, από τα οποία πολεμούνται, και δεν θέλουν να πιστεύσουν ότι είναι δυνατόν οι μοναχοί να κάμουν μία ενάρετη ζωή. Η αρετή είναι ακατανόητη, ενίοτε ονομάζεται άπ’ αυτούς και υποκρισία. Έτσι, αδελφέ μοναχέ, σκέπασε τους ανθρώπους εν αγάπη με την πολλή σου προσευχή και θα ιδής να ανάπτη στις καρδιές αυτών των εκκοσμικευμένων χριστιανών, με τους οποίους συνομιλούσες, μία θεία φλόγα, την οποία δεν ημπορώ να περιγράψω, αλλά μόνο με πάθος την υποστηρίζω».


3925 - Αγρυπνία στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου. Η Εγκύκλιος της Ιεράς Επιστασίας


Άγνωστος αριθμός μοναχών και λαϊκών μαρτύρησαν, για το σθένος που είχαν να υπερασπίσουν την Ορθοδοξία τους και να μη υποταχθούν στη μανία των λατινοφρόνων ενωτικών του Μιχαήλ Παλαιολόγου και του Ιωάννου Βέκκου. Ο τότε Πρώτος Κοσμάς κρεμάσθηκε και οι μοναχοί των Καρεών «ξίφει την κεφαλήν απετμήθησαν». Στον τόπο της ταφής τους, στον εξωνάρθηκα του ιερού ναού του Πρωτάτου, καίει ακοίμητη κανδήλα πάντοτε (φωτογραφία)

Αύριο Σάββατο 30/17 Νοεμβρίου, το βράδυ, ώρα 21.00, θα τελεσθεί στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου πανηγυρική αγρυπνία για την ανακομιδή των τιμίων λειψάνων του Αγίου ενδόξου Οσιομάρτυρος Κοσμά του Πρώτου.
Η Ιερά Επιστασία του Αγίου Όρους εξέδωσε την παρακάτω εγκύκλιο «Προς τους Οσιωτάτους Γέροντας των πέριξ των Καρυών Ιερών Κελλίων».

Σχετικό:

3924 - Κρήνες στην Ιερά Μονή Ιβήρων (φωτογραφίες)



Γι’ αυτή την κρήνη δείτε εδώ: Η Κρήνη της Ι.Μ. Ιβήρων, του 1735
φωτογραφίες: http://aerapatera.wordpress.com

3923 - Ο Γιάννης ο αλήτης


Ήταν ο απόλυτος αλήτης. Αναρχοαυτόνομος που λένε. Δεν είχε μόνιμη δουλειά, γυρνούσε από δω και από κει. Κάθε βράδυ έβγαινε, ποτέ του δεν είχε σταθερή σχέση. Τα ρούχα του, το βλέμμα του, ο τρόπος που περπατούσε. Γεμάτα αντίδραση. Όλα το έδειχναν όμως. Κάτι ζητούσε διαφορετικό, μα το έψαχνε σε λάθος δρόμο.
Έμενε στη γειτονιά μου και τον είχα δει πολλές φορές. Στην αρχή δε μιλούσαμε, αλλά μια φορά στην εξώπορτα της εισόδου της πολυκατοικίας μας μιλήσαμε και από τότε λέγαμε ένα “γεια”.
Κάποιο απόγευμα, γυρνώντας κατάκοπος απ’τη δουλειά, τον είδα να κάθεται στο μικρό πάρκο της γειτονιάς μας. Σκυφτός σε μια κούνια. Προβληματισμένος. Συννεφιασμένο πρόσωπο….
Ο δρόμος μου με πήγαινε προς τα εκεί. Δίστασα να τον προσεγγίσω. Όχι γιατί δεν ήθελα, αλλά γιατί πολλές φορές είναι καλύτερα να αφήνεις κάποιον μόνο του τέτοιες στιγμές. Τελικά, πλησίασα. Στάθηκα για λίγο ακίνητος δίπλα του. Δε σάλεψε…
- Τι έχεις, Γιάννη; Όλα καλά, αδερφέ;
Αργοσήκωσε το πρόσωπό του και είδα τα κόκκινα (μάλλον είχε κλάψει πιο πριν) μάτια του να’χουν κάτι το πρωτόγνωρο.  
- Ρε, δεν πάει άλλο ρε φίλε, μου λέει. Δε μπορώ άλλο έτσι ρε…
- Τι έγινε;
- Εσύ που’ χεις σχέση με εκκλησίες και τέτοια για πες μου… Ο Θεός είναι σαν το τσιγάρο; Τον ευχαριστιέσαι;
- Αυτό δε μπορώ να στο αποδείξω, του απαντώ. Πρέπει να το ψάξεις μόνος σου. Γιατί ρωτάς;
- Ρε, μου έχουν συμβεί περίεργα πράματα τον τελευταίο μήνα που δε μπορώ να στα πω. Μόνο πες μου… Ξέρεις καναν παπά που να’ ναι καλός; Δηλαδή να γουστάρεις να μιλήσεις μαζί του;
- Ναι, αδερφέ. Ξέρω κάποιους.
- Θέλω να πάω, ρε. 
- Να πας. Έχεις όρεξη να πας Άγιο Όρος; Εκεί θα σε στείλω.
Του σύστησα κάποιον γνωστό μου γέροντα σε μια μονή του Αγίου Όρους. Του κανόνισα διαμονητήριο, καραβάκι κλπ και πήγε.
Οι μέρες πέρασαν. Κάθε φορά που γυρνούσα κοιτούσα δεξιά-αριστερά το δρόμο μπας και τον πετύχω πουθενά. Μάταια όμως. Πέρασε ένας μήνας περίπου. Ώσπου κάποιο πρωινό τον πέτυχα. Δεν πίστευα αυτό που έβλεπα μπροστά μου. Λες και έβλεπα άλλον άνθρωπο.
- Πού χάθηκες ρε φίλε; του λέω.
- Άγιο Όρος ήμουν. Εκεί έκατσα στον παπα-Διονύση. 
- Όλο αυτό τον μήνα ήσουν μέσα στο Όρος;
- Ναι, αδερφέ.
- Και;
- Αδερφέ, θα ξαναπάω πάλι. Σε λίγες μέρες. Το μέρος εκείνο έχει κάτι το μαγικό. Έκοψα το κάπνισμα!
- Άντε ρε!
- Ναι. Ρε, ο Θεός με αγαπάει ρε. Ακόμα και μένα τον αλήτη… Δε το πίστευα ρε, αλλά να’ ναι καλά και ο παπα-Διονύσης. Άγιος άνθρωπος. Σαν πατέρας μου ήταν. Με βοήθησε να τα ξεπεράσω όλα….
(…)
Ο Γιάννης από τότε άλλαξε ριζικά. Το καταλάβαινες. Φαινόταν. Τα μάτια του πλέον έδειχναν ξεκάθαρα μια απίστευτη αλλαγή. Τον έβλεπα και δεν το πίστευα. Για να μη σας κουράζω, απλά να σας πω ότι ο Γιάννης βρήκε δουλειά και γνώρισε και μια καλή κοπέλα. Κάποια μέρα χτύπησε το κουδούνι του σπιτιού μου. Ήταν ο αποχαιρετισμός. Θα μετακόμιζε αλλού. Θα παντρευόταν.
Από τότε έχασα τα ίχνη του. Όμως, είμαι σίγουρος ότι όπου και να’ ναι θα με θυμάται και μένα στην προσευχή του. Τέτοιοι άνθρωποι σαν τον Γιάννη έχουν σπουδαίες δυνατότητες. Κρύβουν μια τεράστια δυναμική μέσα τους. Και, άμα γνωρίσουν το Χριστό, άμα διοχετεύσουν εκεί την αγάπη τους, γίνονται πολύ σπουδαίοι.
Μπήκε μέσα στην βασανισμένη καρδιά του ο Χριστός και έκανε τα πάντα καινούρια… Έκανε τον Γιάννη καινούριο. Έκανε το Γιάννη ευτυχισμένο…
Τροποποίησα ελάχιστα την ιστορία, η οποία όμως είναι πέρα για πέρα αληθινή.
Επίσης, για ευνόητους λόγους άλλαξα και τα ονόματα.

3922 - Εορταστική Θεία Λειτουργία για τον Όσιο Πορφύριο τον Καυσοκαλυβίτη (†2 Δεκεμβρίου 1991)



ΙΕΡΟΝ  ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟΝ
Η  ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΙΣ  ΤΟΥ  ΣΩΤΗΡΟΣ
  
Την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου,
λόγω της Αγιοκατατάξεως του Αγίου Πορφυρίου
δεν θα τελεσθεί Μνημόσυνον, αλλά
Εορταστική Θεία Λειτουργία


Την Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου
θα τελεσθεί Εορταστική Θεία Λειτουργία
επί τη μνήμη του Αγίου Πορφυρίου




ΕΔΡΑ
Το Ησυχαστήριο εδρεύει στην Αθήνα και υπάγεται στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Στην έδρα του στην Αθήνα δεν γίνονται δεκτές επισκέψεις.
ΜΕΤΟΧΙ
Το μετόχι του Ησυχαστηρίου στο Μήλεσι βρίσκεται στην Κοινότητα Μαλακάσας
Τα κτίρια του Μετοχίου του Ησυχαστηρίου στο Μήλεσι άρχισαν να κτίζονται το 1981 και προχώρησαν σταδιακά. Ο ναός θεμελιώθηκε στις 26-2-1990 κατόπιν αδείας του επιχωρίου μητροπολίτου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών. Ο σκελετός του, από οπλισμένο σκυρόδεμα, ολοκληρώθηκε την άνοιξη του 1992, λίγους μήνες μετά την κοίμηση του Γέροντα. Όταν εκοιμήθη ο Γέροντας (2-12-1991) έλειπε μόνον ο τρούλος. Τα έργα συνεχίζονται.
Το Μετόχι δεν μπορεί να φιλοξενήσει άτομα για διανυκτέρευση.
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τηλ.: 22950 98261
Fax: 22950 98074
email: info@porphyrios.gr, mesotiros@gmail.com
ΩΡΑΡΙΟ
Είναι ανοικτό για επισκέψεις τις συνηθισμένες ώρες των μοναστηρίων (από την Ανατολή μέχρι τη Δύση του ηλίου) με διακοπή 2-4 μ.μ.
Ο Εσπερινός τελείται καθημερινά στις 5 μ.μ. (το χειμώνα) και στις 6 μ.μ. (το καλοκαίρι).
Η Θεία Λειτουργία την Κυριακή τελείται 7-10.15 π.μ.
Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα των Ακολουθιών που γίνονται στο Ι. Ησυχαστήριο κάθε μήνα

ΜΕΤΑΒΑΣΗ
Μπορεί να μεταβεί κανείς σε αυτό με διάφορους τρόπους:
1. Με δικό του αυτοκίνητο: Θα βγει από Αθήνα στην Εθνική οδό Αθηνών Λαμίας και στο 39ο χιλιόμετρο θα βγει από την Εθνική οδό από την έξοδο Μαλακάσας καιθα προχωρήσει προς Ωρωπό. Μετά 4.5 χιλιόμετρα από την έξοδο της Μαλακάσας θα δει στα δεξιά του έναν ανηφορικό ασφαλτοστρωμένο δρόμο που οδηγεί μετά 600 μέτρα στο Μετόχι του Ησυχαστηρίου. Το Μετόχι φαίνεται στην κορυφή του λόφου και είναι λευκό χωρίς κεραμίδια και τούβλα. Στη διασταύρωση υπάρχει μικρή ιδιωτική πινακίδα που γράφει «ΙΕΡΟΝ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΝ ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟΝ Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΙΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ».
2. Με λεωφορείο: Η αφετηρία των λεωφορείων είναι στην ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟΥ των Αθηνών. Αυτή βρίσκεται στη συμβολή των λεωφόρων Αλεξάνδρας και Πατησίων. Από τα πολλά λεωφορεία που ξεκινούν από εκεί με κατεύθυνση τον ΩΡΩΠΟ, το Ησυχαστήριο εξυπηρετούν αυτά που περνούν από τη Μαλακάσα (όχι αυτά που περνούνε  από Μαρκόπουλο). Κατεβαίνει κανείς πριν από το χωριό Μήλεσι στη στάση: ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟ και περπατά 600 μέτρα. (Αλλά αν πάρει κανείς το Λεωφορείο μέσω Μαρκόπουλου, θα κατεβεί στον Ωρωπό και μετά πρέπει να πάρει από εκεί ταξί. Η διαδρομή μέχρι το Ησυχαστήριο είναι 8 περίπου χιλιόμετρα).
Τηλέφωνο πληροφοριών (ΚΤΕΛ): 210-8843250 (όλο το 24ωρο). Σταθμαρχείο Αθήνας: 210-8230189.
3. Με ταξί: από Αθήνα έρχεται κανείς εύκολα. Το κόμιστρο είναι περίπου 50€ (εξαρτάται από πού θα ξεκινήσει).
4. Με το τραίνο της γραμμής Πειραιάς-Χαλκίδα:  Μπορεί να επιβιβασθεί στον Πειραιά η στην Αθήνα στο σταθμό Λαρίσης. Θα κατεβεί στη στάση ΣΦΕΝΔΑΛΗ (=Μαλακάσα), αλλά μετά πρέπει να βρει μέσο να διανύσει την απόσταση μέχρι το Μετόχι του Ησυχαστηρίου (5 χιλιόμετρα), πράγμα που δεν είναι εύκολο.

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

3921 - Ο Φιλαδελφείας Μελίτων και ο Μόρφου Νεόφυτος για την Αγιοκατάταξη του Γέροντος Πορφυρίου



ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ 
Άγιος ο Γέροντας Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης 
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ «Φ» ΤΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ & ΜΟΡΦΟΥ 
Του Α. ΒΙΚΕΤΟΥ* 
Είκοσι δύο χρόνια από την κοίμηση του Γέροντος Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτη η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου υπό τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο, αποφάσισε την αναγραφή του στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Η Συνοδική απόφαση ορίζει ότι η μνήμη του Οσίου Γέροντος Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτη θα τιμάται από την Εκκλησία στις 2 Δεκεμβρίου, ημέρα της κοιμήσεως του. 
Η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου αγιοκατάταξε χθες και τον όσιο Μελέτιο τον Ρόδιο, ο οποίος έζησε στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. 
Ο Μητροπολίτης Φιλαδελφείας Μελίτων, μέλος της Κανονικής Επιτροπής του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η οποία έκανε στην Ιερά Σύνοδο τις εισηγήσεις για τις αγιοκατατάξεις, δήλωσε στον «Φ» ότι το βασικό κριτήριο για την αξιοκατάταξη του Γέροντος Πορφυρίου ήταν η συνείδηση του πληρώματος της Εκκλησίας σε όλο τον ορθόδοξο κόσμο. Πρόκειται, τόνισε, περί αληθώς μεγάλου Αγίου. «Όπως γνωρίζω προσωπικά και εμπειρικά είχε επικοινωνία με τους Αγίους, με τον Θεό, με την Κτίση ολόκληρη και βοηθούσε πολλές ψυχές. Ενήργησε θαυματουργικά με το προορατικό και διορατικό του χάρισμα, που είχε κληρονομήσει με τη Χάρη του Θεού», επεσήμανε ο κ. Μελίτων. Επίσης, ο Μητροπολίτης Φιλαδελφείας, μιλώντας στον «Φ», σημείωσε ότι έχουν γραφεί πάνω από 50 βιβλία για τον γέροντα Πορφύριο από πολλούς ανθρώπους και μάλιστα από ανθρώπους, οι οποίοι τον είχα περιφρονήσει, επειδή κατά κόσμο ήταν αγράμματος. Έγραψαν συγγράμματα για τη ζωή και την προσφορά του. 
Τον Γέροντα Πορφύριο γνώρισε το 1981, όταν ήταν φοιτητής στην Αθήνα, ο Μητροπολίτης Μόρφου, Νεόφυτος. Ο Γέρων Πορφύριος τον καθοδήγησε σε έναν άλλο Γέροντα, τον μακαριστό Ιάκωβο Τσαλίκη, ηγούμενο τότε της μονής του Οσίου Δαυίδ στην Εύβοια. Ο Μόρφου Νεόφυτος διατήρησε, όπως μας είπε, ζωντανή σχέση με τον Γέροντα Πορφύριο μέχρι την κοίμηση του, η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα «εν ετέρα μορφή». 
Για την σημασία της αγιοκατάταξης ο Μόρφου δήλωσε στον «Φ»: 
«Μέσα σε συνθήκες πνευματικής κρίσης με όλα τα επιγενόμενα αυτής σε όλο τον ελληνισμό και σε όλο τον κόσμο το σοφό Οικουμενικό Πατριαρχείο μας ανήγγειλε δεύτε λάβετε φως εκ του ανεσπέρου φωτός και η λαμπάδα είναι η αεί καιομένη του Οσίου Πατρός ημών Πορφυρίου του διορατικού και συμπαντικού επιστήμονος». 
Σύμφωνα με τον κ. Νεόφυτο ο Γέροντας Πορφύριος και οι άλλοι σύγχρονοι Γέροντες, Ιάκωβος, Παίσιος, Ευμένιος «ποτέ δεν καλλιέργησαν τον γεροντισμό. Αυτό είναι φαινόμενο, που ακολούθησε την εκδημία τους από ανθρώπους, οι οποίοι ήθελαν να τους μιμηθούν χωρίς να έχουν τις πνευματικές προϋποθέσεις». Επίσης, ο Μόρφου Νεόφυτος σημείωσε ότι ο Γέροντας Πορφύριος είχε γνώση όλου του κόσμου και αποδεχόταν όλες τις τεχνολογίες της σύγχρονης επιστήμης. Δεν ήταν, μας είπε, «ο Γέροντας του άσπρου και του μαύρου» και το κυριότερο τον προσέγγιζαν όλων των ειδών άνθρωποι, ιδιαιτέρως οι άνθρωποι της αμαρτίας και των ακροτήτων, τους οποίους παρηγορούσε και τους οδηγούσε σε μετάνοια και εκκλησιαστική ζωή. Είναι πολύ σημαντικό, επεσήμανε, ότι ο Γέροντας Πορφύριος 30 χρόνια της ζωής του τα έζησε στην πιο αμαρτωλή περιοχή των Αθηνών, την Ομόνοια. «Είχε πολλές ασθένειες και δεν ζήτησε ποτέ να θεραπευτεί. Αισθανόταν ότι οι ασθένειες γι’ αυτόν ήταν η ασφάλεια, που είχε απέναντι στα πολλά χαρίσματα, που του δώρισε ο Θεός», κατέληξε ο Μητροπολίτης Μόρφου. 
*Δημοσιεύτηκε στις 28.11.13 στην κυπριακή εφημερίδα «Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ»

3920 - Όσιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης (Όλες οι αναρτήσεις μας)


Ο Όσιος Πορφύριος, ο Καυσοκαλυβίτης
Τοιχογραφία στον ναό της Παναγίας Παντανάσσης
του Βατοπαιδινού μετοχίου στη Βιστωνίδα