Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

2132 - Γέροντας Ιωσήφ ο Ησυχαστής: Να αναγνωρίζουμε ο ένας το χάρισμα του άλλου



Ποιός νίκησε το διάβολο; Αυτός που γνώρισε την ασθένειά του, τα πάθη και τα ελαττώματα, που έχει. Ο φοβούμενος να γνωρίσει τον εαυτό του, αυτός βρίσκεται μακριά από τη γνώση· άλλο τίποτε δεν αγαπά παρά να βλέπει μόνο λάθη στους άλλους και να τους κρίνει.
Αυτός δεν βλέπει στους άλλους χαρίσματα, αλλά μόνον ελαττώματα- δεν βλέπει στον εαυτό του ελαττώματα, παρά μόνο χαρίσματα. Και αυτό είναι το χαρακτηριστικό ελάττωμα… των ανθρώπων του καιρού μας που δεν αναγνωρίζουμε ο ένας το χάρισμα του άλλου.

2131 - Video από την επίσκεψη του Πρωτεπιστάτη και Αγιορειτών στη Δράμα


Δείτε κι εδώ:

2130 - Ο π. Γεώργιος Χρυσοστόμου μιλά για τον μακάριο Γέροντα Γεράσιμο Μικραγιαννανίτη (μέρος β´)



Ο π. Γεώργιος Χρυσοστόμου, πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης & Καμπανίας και καθηγητής της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης σε συνέντευξή του στην Πεμπτουσία μιλά για τον μακάριο Γέροντα Γεράσιμο Μικραγιαννανίτη (+1991), Υμνογράφο της Μ.τ.Χ.Ε. 

VIDEO PLAYER by hd video streaming
-->

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

2129 - Έργο του αγιογραφικού εργαστηρίου της Ι. Μονής Εσφιγμένου η Εικόνα του ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ που προσέφερε η Ιερά Κοινότητα στην Εκκλησία της Βουλγαρίας



Τό ἀκριβές ἀντίγραφο τῆς θαυματουργοῦ εἰκόνος τοῦ Ἄξιόν Ἐστι (χωρίς τό ἀσημένιο κάλυμα) πού προσέφερε ἡ Ἱερά Κοινότητα τοῦ Ἁγ. Ὄρους στήν Ἐκκλησία τῆς Βουλγαρίας είναι έργο τοῦ ἐργαστηρίου τῆς Ιεράς Μονῆς  Εσφιγμένου.

2118 - Φωτογραφίες από την υποδοχή της Ι. Εικόνας ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ (αντίγραφο) στη Σόφια



2128 - Αγρυπνία προς τιμήν των πέντε Αγίων της Αθωνιάδος Ακαδημίας



Ο Σχολικός Έφορος Ιερομ. Παλαμάς Βατοπαιδινός και η εικόνα των 5 Αγίων. Δίπλα μαθητές της Σχολής.

Την Τετάρτη ξημερώνοντας προς 12η  Οκτωβρίου, (25η  Οκτωβρίου με το νέο ημερολόγιο) τελέστηκε Αγρυπνία στον Ιερό Ναό της Αθωνιάδος Ακαδημίας επί τη μνήμη των πέντε Αγίων πνευματικών πατέρων της Ακαδημίας: Κοσμά του Αιτωλού, Μακαρίου του Νοταρά, Νικοδήμου του Αγιορείτου, Αθανασίου του Παρίου, Αθανασίου του Κουλακιώτου. Εψάλη η Ακολουθία των Αγίων, η οποία γράφτηκε από τον μακαριστό γέροντα Γεράσιμο Μικραγιαννανίτη στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Στην  Αγρυπνία συμμετείχαν ο Σχολικός Έφορος ιερομόναχος π. Παλαμάς Βατοπαιδινός, ο Διευθυντής της Ακαδημίας δρ. Αλέξιος Παναγόπουλος, αγιορείτες πατέρες, καθηγητές και μαθητές της Ακαδημίας. Στους χορούς των ιεροψαλτών έψαλαν μαθητές της Ακαδημίας υπό τη διεύθυνση των καθηγητών κ. Ιωάννη Παρθενόπουλου και κ. Μιχαήλ Βούλγαρη.
Οι πνευματικοί πατέρες της Αθωνιάδας αναδείχτηκαν διδάσκαλοι, παιδαγωγοί και οδηγοί κατά την δύσκολη περίοδο της τουρκικής δουλείας. Ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, μόλις άρχισε να λειτουργεί η Αθωνιάδα Ακαδημία το 1749 στον λόφο άνωθεν της ιεράς Μονής Βατοπαιδίου κι ενώ ήταν ήδη δημοδιδάσκαλος, ήρθε και γράφτηκε μαθητής σε αυτή, προκειμένου να παρακολουθήσει τα μαθήματα διδασκάλων όπως ο π. Νεόφυτος Καυσοκαλυβίτης, κεντρική φυσιογνωμία του φιλοκαλικού κινήματος της εποχής, και ο π. Ευγένιος Βούλγαρης, βασικός  εκπρόσωπος του Νεοελληνικού Διαφωτισμού. Συχνά στην μετέπειτα πορεία του, και μέχρι τον μαρτυρικό του θάνατο το 1779, θυμόταν με ευγνωμοσύνη τους διδασκάλους και την τροφό Αθωνιάδα Ακαδημία.
Συμμαθητής του αγίου Κοσμά υπήρξε ο άγιος Αθανάσιος ο Πάριος, ο οποίος και αυτός πληροφορηθείς την έναρξη λειτουργίας της Ακαδημίας, κι ενώ είχε φοιτήσει στην Ευαγγελική Σχολή της Σμύρνης, ήρθε στο Άγιο Όρος και στην Αθωνιάδα, προκειμένου να διδαχθεί από τους σοφούς διδασκάλους της όπου μαθήτευσε και ο Ρήγας Φερραίος. Ο π. Ευγένιος Βούλγαρης, όντας Σχολάρχης της Ακαδημίας και εκτιμώντας τα πνευματικά χαρίσματα του Αθανασίου αργότερα τον προήγαγε σε διδάσκαλο και το 1771 το Οικουμενικό Πατριαρχείο τον διόρισε Σχολάρχη της Ακαδημίας.
Κατά τη διάρκεια της Σχολαρχίας του η Αθωνιάδα αναδείχτηκε και πάλι πνευματικόν κέντρο και εργαστήριο, όπως ήταν κατά τη διάρκεια της Σχολαρχίας του π. Ευγενίου Βούλγαρη, καθώς ο Αθανάσιος ο Πάριος υπήρξε σοφός διδάσκαλος, ο οποίος διακρίθηκε ως πρωταγωνιστής του φιλακαλικού κινήματος της εποχής μαζί με τον άγιο Μακάριο τον Νοταρά και τον άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη. Για τον λόγο πνευματικός πατέρας της Ακαδημίας κατά τη διάρκεια της Σχολαρχίας του Αθανασίου ήταν ο άγιος Μακάριος ο Νοταράς.
Η συμβολή των αγίων ανδρών και οι προσπάθειές τους υπέρ της Ακαδημίας είναι καταφανείς. Οι μαθητές υπό την καθοδήγησή τους μελετούν πατερικά κείμενα, μετέχουν της λειτουργικής και μυστηριακής ζωής και γενικά ακολουθούν την πνευματική ζωή. Δεν είναι τυχαίο ότι μαθητής της Ακαδημίας αυτή την περίοδο υπήρξε ο άγιος Αθανάσιος ο Κουλακιώτης, ο οποίος διακρίθηκε για την θερμή πίστη του μέχρι τον μαρτυρικό του θάνατο.
Ανθολόγηση των πατερικών κειμένων που διδάσκονταν στην Ακαδημία παρέδωσε λίγα χρόνια αργότερα ο άγιος Μακάριος για επιμέλεια στον άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη, τα οποία εκδόθηκαν το 1782 με τον τίτλο «Φιλοκαλία των ιερών Νηπτικών», συλλογή κεφαλαιώδους σημασίας για την πνευματική ζωή των ορθοδόξων λαών των νεοτέρων χρόνων. Ο ίδιος δε ο άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης διετέλεσε έφορος της Ακαδημίας κατά τας αρχάς του 19ου, όταν η Ακαδημία διήρχετο δύσκολη περίοδο και απαιτείτο ικανή αντιμετώπιση των προβλημάτων της.
Αυτή είναι η πεντάριθμος χορεία των Αγίων της Αθωνιάδας Ακαδημίας, οι οποίοι ως αστέρες της κατά Χριστόν ζωής διδάσκουν μέχρι σήμερα. Για τον λόγο αυτόν ορίστηκε να τελείται κοινή εορτή κάθε χρόνο εντός του Οκτωβρίου, να τιμάται η μνήμη τους με Ιερή Αγρυπνία και να υπενθυμίζεται το παράδειγμά τους σε όλους μας, διδασκάλους και μαθητές.
Ψάλτου Ευστράτιος ΠΕ01

Ο Δεξιός χορός με μαθητές της Σχολής και τον Καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής Παρθενόπουλο Ιωάννη ενώ φαίνεται καθαρά η εικόνα των 5 Προστατών Αγίων
Ο Διευθυντής της Ακαδημίας δδρ. Αλέξιος Παναγόπουλος ενώ απαγγέλει το "Πιστέυω" και δίπλα του ο καθηγητής Μίχας Γεώργιος και μαθητές της Σχολής
Ο Αριστερός χορός με μαθητές της Σχολής και με τους καθηγητές Βούλγαρη Μιχαήλ και Ψάλτου Ευστράτιο