Τετάρτη, 23 Μαΐου 2012

1308 - Ο π. Ανδρέας από το Σαράι


«Δεν είμαι ταπεινός, επειδή αν ήμουν, ο Θεός θα έδινε να βλέπω τον παράδεισο κάθε μέρα» Έτσι μου απάντησε ο π. Ανδρέας όταν βλέποντας την πάντα γελαστή μορφή του τον «κατηγόρησα» ότι είναι ταπεινός.
Δε ξέρω πόσων ετών είναι. Ξέρω ότι άφησε τα εγκόσμια πριν από 18 χρόνια όταν η σύζυγός του, κάποιο βράδυ, της είπε ότι θα πάει στον Κύριο σ΄ ένα μήνα και αυτός να τ΄ αφήσει όλα και να πάει στο Άγιο Όρος. Την άκουγε έκπληκτος, επειδή η συμβία του δεν ήταν άρρωστη ποτέ πριν, αλλά ούτε μετά απ΄ αυτή την ανακοίνωση.
Πάντως πέθανε ακριβώς μετά από ένα μήνα!
Έτσι ο πατέρας Ανδρέας τ΄ άφησε όλα και ήρθε στο Περιβόλι της Παναγίας. Ζει σύμφωνα με το θέλημα του Θεού και όχι το δικό του γι΄ αυτό απέκτησε καλοσύνη και ταπεινοφροσύνη. Η μορφή του είναι πάντα φωτεινή και εκπέμπει χαρά, επειδή λέει «χαίρεται για όλους και για όλα».
Δε θέλει να πει ένα λόγο διδασκαλίας επειδή: «μόνο οι άγιοί μας είναι δάσκαλοι. Εγώ είμαι ένας απλός μοναχός, τι να διδάξω εγώ τους άλλους εάν δεν είμαι άγιος»;
Είχε ήδη ανατείλει ο ήλιος πάνω στο γελαστό του πρόσωπο, όταν απομακρύνθηκε, πηγαίνοντας στην υπακοή του, τραβώντας ένα καρότσι.
George Crasnean
περιοδικό ''Lumea Credintei''9/2008

1307 - Κινδυνεύει το Αρχείο του Gabriel Millet


ΕΚΚΛΗΣΗ !!
Εκστρατεία για την Διάσωση
του Μοναδικού Αρχείου Gabriel Millet
στο Πανεπιστήμιο Σορβόννης
για τη Θεσσαλονίκη και το Άγιον Όρος
των αρχών του 20ου αιώνα
Να υπογράψουμε όλοι την σχετική έκκληση:


Gabriel Millet 1867-1953
Γάλλος βυζαντινολόγος. Υπήρξε ο ιδρυτής και πρώτος κάτοχος της έδρας του Βυζαντινού Χριστανισμού και της Χριστιανικής Αρχαιολογίας στο Ecole Pratique des Hautes στο Παρίσι ήδη από το 1899.
Η μακρά διαμονή του στην Ελλάδα από το 1891-1895 αλλά και αργότερα οι πολυάριθμες αποστολές του στο Αγιο Όρος και τον Μυστρά, μέχρι το 1920, έφεραν στο φως μνημεία εντελώς άγνωστα ή ελάχιστα γνωστά.
Είναι χαρακτηριστικό το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που δείχνει ο γάλλος ερευνητής για το Αγιο Όρος και τη μνημειακή του ζωγραφική καθώς και η σοβαρότητα με την οποία την αντιμετωπίζει.
Το 1895 ταξιδεύει στη Ρωσία με σκοπό να προετοιμάσει την επιτόπια έρευνα του Άθω σε συνεργασία με την έμπειρη στο χώρο του Αγίου Όρους ρωσική ομάδα, η οποία αποτελούνταν από τους N. Kondakov, D. Ainalov και Biedine. Οι Ρώσοι αναλαμβάνουν την καταγραφή των φορητών έργων, ενώ στη γαλλική ομάδα ανατίθεται το εξίσου τεράστιο και δύσκολο έργο της καταγραφής και μελέτης της μνημειακής ζωγραφικής.
Ο νεαρός την εποχή εκείνη γάλλος ερευνητής θα εντυπωσιασθεί από την όμορφη και άθικτη από τον χρόνο ζωγραφική του Πρωτάτου και με ενθουσιασμό θα προσπαθήσει ν' αποδείξει ότι ο καλλιτέχνης του ναού των Καρυών δεν ήταν άλλος από τον θρυλικό Πανσέληνο.
.
Φωτογραφίες του Gabriel Millet από τον ιστοχώρο EUROPEANA:


1306 - Στην 9η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου παρούσα η Αγιορειτική Εστία (24-27/5/2012)Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ θα δώσει το παρόν στην Διεθνή Έκθεση Βιβλίου (24-27 Μαΐου 2012), παρουσιάζοντας την εκδοτική της δραστηριότητα, ενημερωτικά έντυπα, αναμνηστικά, αφίσες, κλπ.

 

Θα βρίσκεται στο περίπτερο 15 (STAND 50A)


Η Θεσσαλονίκη, μία ευρωπαϊκή πόλη στο σταυροδρόμι των Βαλκανίων και της Μεσογείου, φιλοξενεί από το 2004 τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου. Σήμερα, οχτώ χρόνια αργότερα, η έκθεση έχει καθιερωθεί ως ετήσιο ραντεβού για επαγγελματίες και φίλους του βιβλίου. 
Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) λαμβάνει χώρα κάθε άνοιξη στις εκθεσιακές εγκαταστάσεις της HELEXPO, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες της ν' αναζητήσουν πτυχές της σύγχρονης εκδοτικής παραγωγής από όλο τον κόσμο. Δυναμικούς πόλους έλξης αποτελούν η θεματική έκθεση, ο θεσμός της τιμώμενης χώρας, η «Παιδική Γωνιά» και η «Γωνιά των Εφήβων».

1305 - Πανηγυρίζει η Ιερά Μονή Εσφιγμένου


Με την πίστη πως η Παναγία θα οικονομήσει να γιορτάζεται η Ανάληψη του Κυρίου ειρηνικά στο μοναστήρι, πανηγυρίζει αύριο η Ιερά Μονή Εσφιγμένου.
 .......Θα χοροστατήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τριπόλεως κ. Θεοφύλακτος.

φωτογραφία απο την περυσινή Πανήγυρη