Σάββατο, 12 Μαΐου 2012

1254 - Ο Γέροντας Παΐσιος για «το ψωμί και το κρασί που κάνουν την Μεταλαβιά»Τώρα, όπως οι άνθρωποι δεν σηκώνουν τίποτε και τα πετούν όλα, έτσι και τα γράμματα δεν σηκώνουν τίποτε, ούτε οξείες ούτε περισπωμένες! Και όπως όλοι τρέχουν, δεν βάζουν ούτε τελεία!
Βλέπω μια γλώσσα που γράφουν μερικοί! Διάβαζα σε μία μετάφραση της Καινής Διαθήκης: «Από την Αίγυπτο κάλεσα τον γιο μου». Δεν ταιριάζει, βρε παιδί! Δεν ξεχωρίζει το ιερό από το ανίερο! Γράφουν έτσι, δήθεν για να είναι όλα ίδια, να υπάρχη ομοιομορφία στην γλώσσα. Ποιος, ακόμη και από το πιο τελευταίο χωριό, δεν θα καταλάβαινε, αν έγραφε «τον υιόν μου»; Άκουσα μια φορά στο Άγιον Όρος σε μια ανάγνωση: «Το ψωμί και το κρασί που κάνουν την Μεταλαβιά». Δεν ταιριάζει· πως να το κάνουμε; Ποιος δεν ξέρει τι θα πη «άρτος» και «οίνος»;

1253 - Αγιορείτικο κρασί το δώρο του Πατριάρχη Μόσχας στον Βλαντιμίρ Πούτιν


Tου Λεωνίδα Λιάμη

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλ. Πούτιν, έχοντας ήδη πάρει στα χέρια του τη «βαλίτσα» με τους κωδικούς για τα ρωσικά πυρηνικά όπλα, περπάτησε έως τον παρακείμενο καθεδρικό ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και εκεί έλαβε την ευλογία του προκαθήμενου της ρωσικής ορθόδοξης Εκκλησίας κ. Κυρίλλου.
Μαζί και ένα σπάνιο δώρο. Μια σειρά από τις μοναδικές 40 φιάλες κόκκινου οίνου, «Κορμίλιτσα Gold Line Special Edition», εμφιαλωμένες ειδικά για την περίσταση «με το φως και τη σοφία του Αγίου Όρους».
Ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος είχε παραλάβει το... ανεκτίμητο απόσταγμα μόλις πριν από περίπου ενάμιση μήνα, από την οινοποιία Τσάνταλη, από οίνο που παρήχθη στον αμπελώνα των σχεδόν 2.000 στρεμμάτων που διαθέτει η ομώνυμη επιχειρηματική οικογένεια στο Μετόχι της Χρωμίτσας, μέσα στο «Περιβόλι της Παναγιάς».
Ετικέτα
«Στο κάθε μπουκάλι, αντί για ετικέτα, αναγράφεται με χρυσά γράμματα στη ρωσική γλώσσα ότι ο Πατριάρχης Πασών των Ρωσιών Κύριλλος, με αφορμή την ορκωμοσία του Προέδρου της Ρωσίας, στις 7/5/2012, κάνει αυτό το δώρο προς το Βλαντιμίρ Πούτιν, με την ευλογία του για μια καλή θητεία», τονίζει στην «ΗτΣ» ο επικεφαλής του τομέα εξαγωγών στη βορειοελλαδική οινοποιία, Στέλιος Μαυρομάτης.
Εξηγεί δε, ότι και πριν από τέσσερα χρόνια ο Μακαριστός Πατριάρχης Αλέξιος είχε δώσει ένα ακριβώς ίδιο δώρο και στον Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
Τότε ανοίχτηκαν δέκα φιάλες για να εορταστεί το γεγονός της ορκωμοσίας και οι υπόλοιπες 30, σύμφωνα με το «μύθο», κατέληξαν στο κελάρι του πρώην προέδρου -και νυν πρωθυπουργού- της Ρωσίας.
Το «Κορμίλιτσα Gold Line» πέραν της «special edition», είναι, έτσι κι αλλιώς, ένα ακριβοθώρητο κρασί, καθώς η βορειοελλαδική οινοποιία παράγει ετησίως από 2.700 έως το πολύ 3.800 φιάλες.

1252 - Ιωσήφ Βατοπαιδινός: Η κατάκριση είναι ψυχική αρρώστια


Κάθε ανθρώπινος χαρακτήρας θεωρείται ασθενής, όταν απουσιάζει απ' αυτόν η θεία Χάρη, που τελειοποιεί και συνέχει τα πάντα, αφού «τα ασθενή θεραπεύει και τα ελλείποντα αναπληροί». Αυτό τονίζει και ο Κύριος μας, όταν λέει ότι «χωρίς εμού ου δύνασθε ποιείν ουδέν» (Ιω. 15,5). Έκτος όμως της παρουσίας της Χάριτος, απαραίτητα χρειάζεται και η ανθρώπινη πρόθεση και συνεργασία, σύμφωνα με τους ηθικούς κανόνες της λογικής και τις θείες εντολές, που θα προκαλέσουν τη θεία επέμβαση.
Ο άνθρωπος που εύκολα κατηγορεί, το κάνει γιατί συνήθισε να ερευνά τις ξένες πράξεις και σκέψεις παρά τις δικές του. Λησμόνησε τα λόγια της Γραφής «μη κρίνετε, ίνα μη κριθήτε» και το «εν ω κρίματι κρίνετε κριθήσεσθε»
Η τόσο εύκολη συνήθεια της κρίσεως ξένων λόγων και πράξεων είναι ψυχική αρρώστια που προέρχεται από πώρωση της λογικής δυνάμεως του νου, που είναι μάλλον γέννημα του εγωισμού.
Η εσωστρέφεια, που συνοδεύεται από την αυτομεμψία, κρίνεται απαραίτητη για τη διάγνωση και επίγνωση των δικών μας σφαλμάτων και λαθών. Απαραίτητος κανόνας και δόγμα της ζωής είναι η ευαγγελική νομοθεσία, χωρίς την οποία ο άνθρωπος δεν ορθοποδεί. Ο «νόμος του πνεύματος της ζωής» (Ρωμ. 8,2), που είναι σε θέση να απελευθερώσει από το θάνατο στον οποίο κατρακυλήσαμε, μας χαράζει τους καινούργιους δρόμους της ζωής. Η αγάπη ενώνει τα «διεστώτα εις εν», δημιουργεί ένα δεσμό, μια κοινωνία. Μας διδάσκει ότι «οφείλομεν τας ψυχάς υπέρ των αδελφών ημών τιθέναι» (Α' Ιω. 3,16) και «αλλήλων τα βάρη βαστάζετε» (Γαλ. 6,2) και «πάντα ημών εν αγάπη γινέσθω» (Α'Κορ. 16,14).
Η άγνοια της ευαγγελικής διδασκαλίας επιτρέπει την επίδραση του παραλόγου και απομακρύνει τη θεία Χάρη. Επειδή ο άνθρωπος δεν έχει γνώση του Θεού και άρα δεν έφτασε ακόμη στο φωτισμό, πλανάται στις κρίσεις του. Απ' εδώ αρχίζει το δικαίωμα του «γιατί;», του «αν» και του «μήπως;» και ξεκινά η κατάκριση, η αντίσταση, η απείθεια, το μίσος και γενικά η κακία.
Αναίρεση σε όλα αυτά μπορεί να προσφέρει ο Κύριος μας με το λόγο του: «εντολήν καινήν δίδωμι υμίν ίνα αγαπάτε αλλήλους» (Ίω. 13,34) και «εν τούτω γνώσονται πάντες ότι εμοί μαθηταί έστε εάν αγάπην έχητε εν αλλήλοις» (Ίω. 13,35). Όποιος φρόντισε να κρατήσει το νόμο της ευαγγελικής αγάπης σύμφωνα με την εντολή του Κυρίου μας, απαλλάσσεται από την περιεκτική κακία. Τότε ούτε κρίνει, ούτε επιβουλεύεται, ούτε κακοποιεί. Χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια απαλλάσσεται από τον παλαιό άνθρωπο και από όλο το νόμο της διαστροφής, αφού όλα τα ρυθμίζει η αγάπη.


1251 - Ιβηρίτες Άγιοι


Στο Άγιον Όρος δεν γεννήθηκε κανένας άγιος, ούτε όλοι εκοιμήθησαν εδώ. Φιλοξενήθηκαν όλοι για λίγο ή πολύ. Αγάπησαν τον ιερό τόπο...
...Έζησαν στον Άθωνα από τον 9ο αιώνα και αρκετοί έδρασαν ποικιλόμορφα σε όλο τον Ορθόδοξο κόσμο. Βέβαια δεν είναι αυτοί οι μόνοι που ευαρέστησαν τον Θεό και δοξάσθηκαν από Αυτόν. Υπάρχει κι ένα πλήθος αγνώστων σ' εμάς αγίων, που απολαμβάνουν τους μισθούς των καμάτων τους στη Βασιλεία των Ουρανών....
Μοναχός Μωυσής, Αγιορείτης


Ιβηρίτες Άγιοι:

κλικ στη φωτογραφία για μεγέθυνση
  
Τα στοιχεία είναι από το βιβλίο 

1250 - Ο Πρόεδρος της WWF Ελλάς για την προστασία του Αγίου Όρους (video)


. .

1249 - Περιγραφή 9 διαδρομών στο Άγιο Όρος


«Γνωστές και άγνωστες διαδρομές στα Ελληνικά βουνά» ονομάζεται η πολύ ενδιαφέρουσα ιστοσελίδα του κ. Σωτήρη Μαλασιώτη*. Αξίζει να την επισκεφθούν οι λάτρεις των βουνών της πατρίδας μας και οι φιλαγιορείτες αφού υπάρχει λεπτομερής περιγραφή 9 διαδρομών στο Άγιο Όρος
.
Μ. Ξηροποτάμου - Καρυές - Μ. Ιβήρων
Μ. Μεγ. Λαύρας - Αγ. Νείλος - Αγ. Άννα
Μ. Εσφιγμένου - Μ. Ξενοφώντος
M. Ζωγράφου - M. Βατοπεδίου - M. Παντοκράτορος
Μ. Διονυσίου - Αντιάθωνας
Μ. Ξενοφώντος - Αγ. Άννα
Μ. Μεγ. Λαύρας - Άθωνας
Αγ. Άννα - Αθωνας
Μ. Παντοκράτορος - Καρυές - Μ. Γρηγορίου

* Ο Σωτήρης Μαλασιώτης κατέχει την θέση του Ερευνητή Β' Βαθμίδας και εργάζεται ως ερευνητής Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεματικής (Ι.Π.ΤΗΛ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης. (Ε.Κ.Ε.Τ.Α.) από το 2001.

1248 - Περιοδικό artion magazine