Κυριακή, 6 Μαΐου 2012

1220 - Αν κυνηγάτε διορατικούς, ξέρετε πόσους θα σας φέρει ο διάολος; (πατέρας Νίκων Νεοσκητιώτης)

1219 - Ευχές της Μητρός Εκκλησίας για την σημερινή κρίσιμη ημέραΚωνσταντινούπολη, 
ρεπορτάζ του Νικολάου Μαγγίνα
Την ευχή να αναδειχθεί μια βιώσιμη Κυβέρνηση από τις εθνικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα στην Ελλάδα και η οποία θα βγάλει την χώρα από την κρίση ευχήθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε ομιλία του, στην κοινοτική αίθουσα, στον Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου Πύλης Αδριανουπόλεως (Εδιρνέκαπου), δίπλα στα βυζαντινά τείχη της Πόλεως. Νωρίτερα είχε χοροστατήσει στη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε, σήμερα, Κυριακή του Παραλύτου.
«Ευχόμεθα από τις κάλπες απόψε το βράδυ που θα βγουν τα αποτελέσματα να αναδειχθεί μία Κυβέρνησις βιώσιμος και σταθερά η οποία θα μπορέσει να εξαγάγει την Ελλάδα από την κρίση την οποίαν διέρχεται αυτήν τη στιγμή και να επανέλθει ο Ελληνικός Λαός στην ευτυχία του, στην ομοψυχία του, στην αξιοπρέπεια του όπως του ταιριάζει. Αυτές είναι οι ευχές της Μητρός Εκκλησίας τις οποίες απευθύνουμε από εδώ προς ολόκληρο τον ευσεβή Ελληνικόν Λαόν κατά τη σημερινήν κρίσιμον ημέραν των γενικών Βουλευτικών Εκλογών», επισήμανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

1218 - Έκθεση φωτογραφιών της Ιεράς Μονής Ζωγράφου στις φυλακές της πόλης Στάρα Ζαγόρα


Στάρα Ζάγορα- Стара Загора.
Την ημέρα του βουλγαρικού Στρατού, την 6η Μαΐου, η αναπληρωτής δήμαρχος της πόλης Στάρα Ζάγορα, Ιβάνκα Σωτήροβα, εγκαινίασε έκθεση με φωτογραφίες από τη Βουλγαρική Μονή του Αγίου Όρους, Μονή Ζωγράφου, στο αγρόκτημα που ανήκει στη φυλακή της Στάρα Ζαγόρα.

Οι φωτογραφίες που εκτέθηκαν τραβήχτηκαν από τον ερασιτέχνη φωτογράφο Ιβάν Μαρίνοφ.

Στα εγκαίνια παρέστη ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Εμίλ Χριστόφ, ο νομάρχης  Νεντγιάλκο Ντεντγιάλκοφ και ο διευθυντής των φυλακών Ιβάν Καρούσκοφ.

 Ο επίσημος εορτασμός άρχισε με εορταστική Θεία Λειτουργία που τελέστηκε από τον πατέρα Ιορδάνη Καραγεωργίεφ στο εκκλησάκι Άγιος Γεώργιος, το μόνο ιερό ναό που φέρει στην πόλη αυτή την επωνυμία. 

«Νικηφόρος».


1217 - Επιστολή στον Αντιπρόσωπο της Ι.Μ. Σίμωνος Πέτρας, στις Καρυές


Το γράμμα που ακολουθεί προέρχεται από ένα σύνολο επιστολών που διασώζονται στην Ι.Μ. Σίμωνος Πέτρας. Αυτές οι επιστολές αναφέρονται στην δραστηριότητα των κοπαδιών και των ποιμένων της Μονής στην περιοχή Ρεσιτνίκια-Άγιο Πρόδρομο Χαλκιδικής, όσο και στα γύρω χωριά. Τα γράμματα αυτά εστάλησαν είτε από τον Ηγούμενο της Μονής, είτε από τους καλογήρους ποιμένες, ενημερώνοντας τις δύο αυτές πλευρές για συμφωνίες αγοράς και βοσκής των κοπαδιών, για τυχόν προβλήματα που προέκυπταν στην πορεία κ.ά. δίνοντας ταυτόχρονα πολύτιμες πληροφορίες για την περιοχή εκείνη την περίοδο.

αρ. κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση

Το έγγραφο συντάχθηκε στις 28/08/1855 από τον τσέλιγκα γερο-Νικόδημο και απεστάλη στον μοναχό Ιωάσαφ στις Καρυές. Μεταξύ άλλων ενημερώνει για τα τρέχοντα ζητήματα που απασχολούσαν τους ίδιους σχετικά με τα δικαιώματα βοσκής των κοπαδιών, όσο και με τις περιπέτειες που είχαν με κάποιους βοσκούς των κοπαδιών.
Η ορθογραφία του εγγράφου έχει διατηρηθεί αυτούσια
Εξώφυλλο
Τω οσιωτάτω εν μοναχοίς κυρίω κυρίω Ιωάσαφ τω αντιπροσώπο της σίμωνος πέτρας εις Καρές. Προσκυνιτώς. Εις άγιον όρος.
Εσώφυλλο
Την οσιώτητα σου αδελφικώς εν κυρίω κατασπαζώμεθα
Και μετά τους εν χριστώ ασπασμούς μου έρχομε να σε ηδωπιήσο ότη δεν έλαβον καμήαν ήδησιν από το μοναστίρη μας με των πεζωδρόμον. Και δια τα Τουπγιά να με στήλουν το κονδράτων. Εμάθαμε πος ηκονομήθηκε το μωναστίρι από μάστοριν δια τω μήλον. Εβιασθήκατε να πιάσεται μάστοριν.
Αυτός ο μάστορις τώσον καλά δεν γνωρίζι εκείνων όπου σας έγραψα των μαστορωκωνσταντίν αυτώς ήναι καλώς μάστορις. Αυτών των μάστοριν όπου επιάσαται να μην σας κάμη την δουλιάν του μήλου κολοβή. Και δια βούτιρον όπου με ζιτάς, οπόταν ερχόμεθα μέσα και μένε αμέριμνος. Να στίλεται απάντισην γλήγορα και δεν μας περιμένι καιρός. Ο κυρ Θανάσης ο τραγάρις μας έφιγε και μας έκλεψε τέσερα μηλιόρια. Τον εσίκοσα εις των ησμαήλ αγά και τα επίρα. Επίρε δύο τούρκους και με παραμόνεψε με τους τούρκους και με εξεγίμνοσε. Μου πίρε εκατόν τριάντα γορόσια και τω ορολόγι μου, αυτά μ' έκαμεν ο κυρ Θανάσις ο πιστός ο τραγάρις του γέρωβησαρίων όπου επίστευσε τα τραγιά των κλεπτών τα πράματα του μοναστιριού μας. Ο γεροφίληπας έστιλε το τυρί με των δαμιανών και έχει σου[] και δεν έλαβεν καμίαν πληρωφορίαν. Η Τουπγιότες τα γιρεύβουν με δια φόρον, να τους εγράψεται να μας τα εμβάσουν τα γορόσια. Ταύτα και περιμένω την απάντισήν σας.
1855 Τη 28 αυγούστου
νικόδημος ο συνάδελφος σας γράφι
Πηγές:

1216 - Από τις ημερολογιακές σημειώσεις ενός αναχωρητή


«Έχουν περάσει αρκετές εβδομάδες στο ερημητήριό μου.
Έχω καιρό να συναντήσω άνθρωπο, να μιλήσω, να ανταλλάξω έναν χαιρετισμό.
Τι υποβλητική που είναι αυτή η ησυχία!
Μοναδική συντροφιά ο παφλασμός των κυμάτων, το σφύριγμα του αέρα, το κελάηδημα των πουλιών, οι σταγόνες της βροχής.
Τίποτα άλλο.
Εδώ είναι εύκολο να απορρίψεις τον πολιτισμό μας-αυτό το παχύ κατασκεύασμα, που στην ουσία φανερώνει διαρκώς και ποικιλότροπα την ασχήμια του ανθρώπινου εγώ.
Εδώ, επειδή λίγα ακούς, πολλά βλέπεις.
Επειδή λίγα πληροφορείσαι, πολλά μαθαίνεις.
Η φυσική ασυμμετρία, σου διδάσκει την αρμονία, το κάλλος, την ισορροπία.
Μέριμνα καμιά.
Παρηγοριά οι αναμνήσεις και φυσικά, οι αναζητήσεις.
Αυτά μέσα σου.
Γύρω σου, το χάδι της φύσης!
Σου γλείφει το κορμί της υποστάσεως.
Εγώ όμως, μεγαλωμένος στις πόλεις, με πτυχία τεχνολογίας, με δέρμα μεταλλαγμένο, δεν ξέρω τη γλώσσα της.
Αυτή μου μιλάει, αλλά εγώ δεν την καταλαβαίνω.
Δεν ξέρω τους τρόπους της.
Αγνοώ τα μυστικά της.
Είναι σαν να μου μιλάει κάποιος σε πολύ μουσική γλώσσα, που όμως εγώ αγνοώ τις λέξεις της.
Απολαμβάνω το άκουσμα!
Χάνω όμως το νόημα...»