Τετάρτη, 25 Απριλίου 2012

1168 - Γέροντας Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης: Τι να σου κάνουν και οι πολιτικοί;


«Τι να σου κάνουν και οι πολιτικοί; Είναι μπερδεμένοι με τα ψυχικά τους πάθη. Όταν ένας άνθρωπος δεν μπορεί να βοηθήσει τον εαυτό του, πώς θα μπορέσει να βοηθήσει τους άλλους; 
.......Φταίμε και εμείς για την κατάσταση αυτή. Αν ήμασταν αληθινοί χριστιανοί, θα μπορούσαμε να στείλουμε στη βουλή, όχι βέβαια χριστιανικό κόμμα, αλ­λά χριστιανούς πολιτικούς και τα πράγματα θα ήταν δια­φορετικά».

Από το βιβλίο
«Διδαχές Γερόντων» του πρεσβυτέρου Διονυσίου Τάτση

1167 - Έκθεση φωτογραφίας «Με τη ματιά των Προσκυνητών» στην Αγιορειτική Εστία


23 Φωτογράφοι από 7 χώρες φωτογραφίζουν το Άγιον Όρος και παρουσιάζουν τα έργα τους με την ευκαιρία της συνάντησης των αντιπροσωπειών Θεσσαλονίκης Αγίας Πετρούπολης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της 10ης επετείου από την υπογραφή του Συμφώνου Φιλίας του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Δήμου Αγίας Πετρούπολης.


Η Έκθεση θα λειτουργεί μέχρι 15 Μαΐου 2012
Δευτέρα – Παρασκευή: 09:00 – 20:00
Σάββατο: 09:00 – 14:00Αντιπροσωπεία της Αγίας Πετρούπολης στην Αγιορειτική Εστία

Την αντιπροσωπεία του Δήμου της Αγίας Πετρούπολης, που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη προσκεκλημένοι του Δήμου Θεσσαλονίκης, με την ευκαιρία του εορτασμού της 10ης επετείου από την υπογραφή του Συμφώνου Φιλίας μεταξύ των δύο πόλεων, υποδέχθηκαν την Τρίτη 24 Απριλίου 2012 εκπρόσωποι της Αγιορειτικής Εστίας, στους χώρους του Μεγάρου Νεδέλκου.

Οι προσκεκλημένοι αφού ενημερώθηκαν για την ίδρυση και τους σκοπούς της Αγιορειτικής Εστίας στον χώρο του Βιβλιοπωλείου, επισκέφτηκαν την Έκθεση Φωτογραφίας για το Άγιον Όρος που περιλαμβάνει έργα 23 προσκυνητών φωτογράφων από 7 χώρες και ξεναγήθηκαν στους χώρους του μικρού Αγιορειτικού Μουσείου, κατέληξαν στην αυλή της Αγιορειτικής Εστίας, όπου τους προσφέρθηκαν το παραδοσιακό Αγιορείτικο κέρασμα και ένα ειδικό αναμνηστικό της επίσκεψης τους (φωτ. της Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος [Ρώσικο]) με ειδική αναφορά στην επίσκεψη τους στα ρώσικα.


Προηγουμένως είχαν ετοιμαστεί, για το σύνολο των μελών της αντιπροσωπείας, τσάντες με εκδόσεις, καταλόγους, κάρτ ποστάλ και άλλα αναμνηστικά, τα οποία θα τους παραδοθούν από το Δήμο Θεσσαλονίκης σε κάποια από τις πολλές συναντήσεις που έχουν προγραμματιστεί στο πλαίσιο του προγράμματος επίσκεψης της αντιπροσωπείας στη Θεσσαλονίκη.

1166 - Γέροντας Παΐσιος: Τώρα χρειάζεται να φανεί το μπακίρι από το χρυσάφι«Το κακό ξαπλώθηκε και παντού είναι μαυρίλα, όπως το οργωμένο χωράφι που είναι μαύρο. Αν τώρα σπείρουμε το χωράφι, οπωσδήποτε θα πρασινίσει και το καλοκαίρι θα μας δώσει καρπούς. Πάντως τώρα ο κόσμος ζει τη μαυρίλα του κακού. Θα έρθει όμως και ο καλός καιρός. Γι’ αυτό χρειάζεται να γίνεται η σπορά».
«Τώρα ο κακός άνθρωπος παρουσιάζεται σαν καλός. Ο μασώνος π.χ. σαν καλός και θεοφοβούμενος, ενώ κρατάει ένα σακίδιο στο οποίο κουβαλάει το διάβολο, ισχυρίζεται ότι οδηγεί τους ανθρώπους στον ίσιο δρόμο και καθώς προχωράει ο διάβολος βγάζει από το σακίδιο το ένα του κέρατο. «Μα, τι είναι αυτό;», ρωτάνε περίεργοι οι άνθρωποι καθώς διαπιστώνουν ότι είναι ο διάβολος.
Εκείνος όμως τους λέει: «Μελιτζάνες είναι. Ελάτε κοντά μου». Ενώ δηλαδή ξέρουμε ότι είναι διαβολικά πράγματα, αυτοί μας τα παρουσιάζουν σαν καλά και ωφέλιμα».
«Ο σημερινός λαός είναι μόνο για παρελάσεις. Για μάχες δεν είναι. Μην του πεις για μάχες. Θα δείτε όμως ότι μόλις περάσει αυτή η μπόρα κι έρθει μπουνάτσα, θα αλλάξουν τα πράγματα. Τώρα όμως χρειάζεται να φανεί το μπακίρι από το χρυσάφι».
Από το βιβλίο του Πρεσβ. Διονυσίου Τάτση, Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΠΑΪΣΙΟΣ (Βιογραφικά στοιχεία – Διδαχές – Επιστολές – Περιστατικά – Κείμενα), σελ. 148 και 150.”

1165 - Νέα φιλαγιορειτική ιστοσελίδα
Η «ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ»
ΤΟΥ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
«ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ»
ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΧΤΥΟτου Ανδρέα Κυριακού,
Γενικού Γραμματέα του Συλλόγου
και υπεύθυνου της έκδοσης της “Ορθόδοξης Μαρτυρίας”

Από τις 6 Ιανουαρίου 2012 αναρτήθηκε στο διαδίκτυο η ιστοσελίδα του Παγκυπρίου Συλλόγου Ορθοδόξου Παραδόσεως «Οι Φίλοι του Αγίου ΄Ορους» www.orthodoximartyria.com.

Στην ιστοσελίδα αυτή πρώτα απ όλα έχει αναρτηθεί το περιοδικό (τεύχη 96-97, όλες οι σελίδες ένα μήνα μετά την έντυπή του έκδοση) και κάθε είδους πληροφορία που σχετίζεται με το Σύλλογο, όπως αγρυπνίες, εκδρομές εσωτερικού και εξωτερικού, ηλεκτρονική διεύθυνση της συντακτικής επιτροπής.


Στόχοι του Συλλόγου είναι:

η διάδοσις και προβολή της Ορθοδόξου Παραδόσεως εις τον χώρον του πνεύματος, της τέχνης και της λατρείας,
η προβολή του Αγίου Όρους ως φορέως και κιβωτού της Ορθοδόξου Παραδόσεως,
η διαφύλαξις και προβολή της Ορθοδόξου κληρονομιάς του τόπου μας (ναοί, μοναί, μνημεία, εικόνες, εκκλησιαστικά σκεύη, χειρόγραφα), καθώς και η τιμή και προβολή των Κυπρίων Αγίων. Μέλη του Συλλόγου μπορούν να εγγραφούν Ορθόδοξοι Χριστιανοί, άνδρες και γυναίκες που έχουν συμπληρώσει τα 18 τους χρόνια.

Ο Σύλλογος προσπαθεί όλα αυτά τα χρόνια να υλοποιήσει τους στόχους του:

1.) Με την έκδοση του περιοδικού "Ορθόδοξη Μαρτυρία" που κυκλοφορεί τρεις φορές το χρόνο και συμπλήρωσε άχρι του νυν 97 τεύχη και αποστέλλεται ταχυδρομικώς σε χιλιάδες συνδρομητές
2.) με τη διοργάνωση αγρυπνιών,
3.) με τη διοργάνωση προσκυνηματικών εκδρομών στο Άγιον Όρος και την Ελλάδα, αλλά και σε όλες σχεδόν τις Ορθόδοξες Εκκλησίες στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, όπως και σε τόπους όπου ιστορικά ήκμασε η Ορθοδοξία,
4.) με τη διοργάνωση ομιλιών.

1164 - Παπα Φώτης Λαυριώτης, ο δια Χριστόν σαλός (video)

.
 .
 

1163 - Γέροντα, πως θα αποκτήσω αρχοντιά;


- Γέροντα, πως θα αποκτήσω αρχοντιά;
- Να κινήσαι ταπεινά με καθαρό φιλότιμο και πάντα να θυσιάζεσαι. Να καλλιεργήσης την πνευματική ευαισθησία. Να δέχεσαι ήρεμα την ενόχληση του άλλου και να χαίρεσαι που ενοχλείσαι και δεν ενοχλείς. Γιατί είναι που δεν τους απασχολεί αν ενοχλούν∙ τους απασχολεί μόνο να μην τους ενοχλούν. Άλλοι δεν θέλουν ούτε αυτοί να ενοχλούν, αλλά ούτε και να τους ενοχλούν. Άλλοι πάλι λένε: «Είμαι ευαίσθητος, δεν μπορώ ούτε μια κουβέντα να σηκώσω», αυτοί όμως στους άλλους λένε κουβέντες. Τι ευαισθησία είναι αυτή; Η λαμπικαρισμένη ευαισθησία έχει αρχοντιά.

- Αν κάποιος, Γέροντα, έχη ελαττώματα, αλλά αγωνίζεται να αποκτήση την αρχοντιά, θα βοηθηθή;
- Η αρχοντιά θα διώξη τα ελαττώματα.

- Γέροντα, η πνευματική ελευθερία είναι η απαλλαγή από τα πάθη;
- Η πνευματική ελευθερία είναι η αρχοντιά που λέω ότι πρέπει να έχετε. Και για να έχη ο άνθρωπος αρχοντιά, πρέπει να μην υπάρχουν μέσα του κατώτερα πάθη, μικρότητες κ.λπ. Στις μικρότητες δεν βρίσκεται ο Θεός, γιατί ο Θεός είναι φύσει αγαθός.

- Για να αγαπήσω, Γέροντα, την κακοπάθεια, πάλι στην αρχοντιά πρέπει να δουλέψω;
- Αχ, ακόμη δεν έχετε καταλάβει τι θα πη αρχοντιά! Η αρχοντιά έχει και λεβεντιά μέσα, γιατί τότε δουλεύει η καρδιά. Για να καταλάβετε την αρχοντιά, σκεφθήτε τον Χριστό∙ τί κράτησε ο Χριστός για τον Εαυτό Του; Τίποτε. Όλα τα έδωσε. Θυσιάστηκε και όλο θυσιάζεται για όλους μας. Μας δίνει την αγάπη Του, μας παίρνει τις αμαρτίες μας. Εμείς, αντίθετα, θέλουμε να μαζεύουμε αγάπη. Σκεφθήτε ακόμη τι κάνουν οι καλοί γονείς∙ θυσιάζονται συνέχεια για τα παιδιά τους, παρόλο που μπορεί να φάνε και κλωτσιές από τα παιδιά τους. Και να ξέρουν τι τους περιμένει, πάλι θυσιάζονται. Το ίδιο κάνουν και τα ζώα και τα πουλιά. Το χελιδόνι φροντίζει τα μικρά του, αλλά και τα χελιδονάκια, όταν μεγαλώσουν, θα φροντίσουν τα μικρά τους∙ έτσι τα δημιούργησε η αρχοντική αγάπη του Θεού.

 Από το βιβλίο Γέροντος Παϊσιου Αγιορείτου Λόγοι Β΄ 
«Πνευματική αφύπνιση»