Παρασκευή, 6 Απριλίου 2012

1053 - Για 245η φορά ο Τίμιος Σταυρός από την Ι.Μ. Ξηροποτάμου στα Πετροκέρασα!


Κάθε χρόνο την Κυριακή των Βαΐων πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται στο χωριό των Πετροκέρασων για να υποδεχθεί τον Τίμιο Σταυρό.
Η υποδοχή του Τιμίου Σταυρού αποτελεί μια μοναδική λατρευτική εκδήλωση, εξαιρετικής λαμπρότητας και θρησκευτικής κατάνυξης. Η μεταφορά, υποδοχή και φιλοξενία του Τιμίου Σταυρού από την Ι. Μονή Ξηροποτάμου Αγ. Όρους πραγματοποιείται κάθε χρόνο ανελλιπώς, από το 1768 (ίσως και παλαιότερα) την Κυριακή των Βαΐων, στην οποία μετέχουν χιλιάδες πιστοί.


Το παμπάλαιο και ιερό έθιμο της μεταφοράς του Τιμίου Σταυρού, τον οποίο κομίζουν πατέρες από την Ιερά Μονή Ξηροποτάμου του Αγίου Ορους στο χωριό Πετροκέρασα του Δήμου Λαγκαδά, θ' αναβιώσει και φέτος. Είναι ένα αρχαίο έθιμο που επαναλαμβάνεται ανελλιπώς κάθε χρόνο «την ιδίαν ημέραν, την ιδίαν ώραν, με την ιδίαν αρχαίαν τάξιν», όπως γράφουν τα ιερά βιβλία και μαρτυρεί η ζωντανή παράδοση, από το 1768!
Έκτοτε, σε ανάμνηση θαύματος, που έγινε τα μέσα του 18ου αιώνα, όταν το χωριό μαστιζόταν από θανατηφόρα ασθένεια (προφανώς πανώλη) και σώθηκε από τη σωτήρια επέμβαση του Τιμίου Ξύλου, το οποίο έστειλε στο χωριό η Ι. Μονή Ξηροποτάμου, τα Πετροκέρασα προσκαλούν τον Τίμιο Σταυρό, τον φιλοξενούν και δίνουν την ευκαιρία στους πιστούς να ασπαστούν το Τίμιο Ξύλο.


Ο ΤΙΜΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Ι.Μ. ΞΗΡΟΠΟΤΑΜΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΣΤΑ ΠΕΤΡΟΚΕΡΑΣΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Πρόγραμμα υποδοχής- προσκύνησης

Σάββατο του Λαζάρου
18.00 Επίσημη υποδοχή στην είσοδο του χωριού
18.30 Πομπή προς τον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία Πετροκεράσων
19.00 Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Mητροπολίτη Ιερισσού Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Νικοδήμου

Κυριακή των Βαΐων
7.30 Θεία Λειτουργία με λειτουργό τον Αγιορείτη Ιερομόναχο Παύλο Ξηροποταμινό
11.00 Τέλεση αγιασμού
Ασπασμός του Τιμίου Σταυρού όλη την ημέρα εντός του ναού
18.00 Παράκληση προς τον Τίμιο Σταυρό
19.00 Ακολουθία του Νυμφίου

Μεγάλη Δευτέρα
7.30 Προηγιασμένη  Θεία Λειτουργία
10.00 Αναχώρηση Τιμίου Σταυρού προς Ι.Μ Ξηροποτάμου


Για περισσότερες πληροφορίες
Ιερός Ναός Προφήτη Ηλία Πετροκεράσων 23930-71441
Πολιτιστικός Σύλλογος «Ομβριανός» Πετροκεράσων 2310-317585, 697-9973280, omvrianos@gmail.com
Δ.Δ Πετροκεράσων Δήμου Λαγκαδά 23930-71216

Πρόσβαση στα Πετροκέρασα
Από νότια και δυτική Ελλάδα: μέσω των κόμβων 21-23 της εγνατίας οδού, όπου στρίβουμε δεξιά, βγαίνουμε στην παλιά εθνική (Ε-90) Θεσσαλονίκης- Καβάλας. Μετά τη λίμνη Κορώνεια και συγκεκριμένα στο χωριό Γερακαρού βρίσκουμε φανάρι και πινακίδα δεξιά για Ζαγκλιβέρι. Από το Ζαγκλιβέρι τα Πετροκέρασα είναι 9 χλμ.
Από ανατολική Μακεδονία- Θράκη: μέσω του κόμβου 25 της εγνατίας οδού στον Προφήτη (μετά τη λίμνη Βόλβη) οδηγούμε προς Λαγκαδίκια. Εκεί βρίσκουμε τον δρόμο «Ε-90» όπου στρίβουμε δεξιά για Θεσσαλονίκη και μετά από λίγο βρίσκουμε φανάρι και πινακίδα αριστερά για Ζαγκλιβέρι
Από Θεσσαλονίκη: μετά από το Cosmos / Ικεα στρίβουμε για Αρναία-Πολύγυρο. Πριν από τα Βασιλικά αριστερά για Λιβάδι- Πετροκέρασα.
Κτελ Θεσσαλονίκης www.ktel-thes.gr, 2310-536260
Από Χαλκιδική: μέσω Βασιλικών- Λιβαδίου

Χάρτης πρόσβασης στα Πετροκέρασα και πληροφορίες για το χωριό υπάρχουν στην ιστοσελίδα www.omvrianos.gr

Ευχαριστώ Μιχάλη!

1052 - Στις Καρυές…

φωτογραφία: aerapatera
φωτογραφίες: keliotis, Δεκ. 2011

1051 - Στο προσκήνιο εκ νέου ο θησαυρός του Αγίου Όρους


Την Κυριακή, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη θα εγκαινιάσει το νέο κτίριο του Αστυνομικού Τμήματος, στις Καρυές

Το οίκημα στο οποίο στεγάζεται σήμερα το Αστυνομικό Τμήμα Καρυών
Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου θα εγκαινιάσει την Κυριακή στις Καρυές το νέο κτίριο του Αστυνομικού Τμήματος Αγίου Όρους. Με αυτή την αφορμή, οι αγιορείτικες αρχές αναμένεται να θέσουν εκ νέου στην Πολιτεία το φλέγον ζήτημα της προστασίας των βυζαντινών κειμηλίων της μοναστικής πολιτείας. 
Ο κ. Αρίστος Κασμίρογλου
Με πρόσφατο έγγραφό του ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους Αρίστος Κασμίρογλου ενημέρωσε την κυβέρνηση για την επιτακτική, όπως τη χαρακτήρισε, ανάγκη αναβάθμισης των υπηρεσιών ασφαλείας στον Άθω.
Μεταξύ άλλων έκανε λόγο για αύξηση του προσωπικού της αστυνομικής δύναμης που με έδρα τις Καρυές ελέγχει τη χερσόνησο του Αγίου Όρους και ενίσχυσή της, όπως και του λιμενικού σώματος που περιπολεί, σε τεχνικό εξοπλισμό. Περιγράφοντας, ειδικότερα, την υφιστάμενη κατάσταση o πολιτικός διοικητής, στην επιστολή του προς τις αρμόδιες αρχές, έκανε αναφορά σε πεπαλαιωμένα περιπολικά της ΕΛ.ΑΣ., περιπολικά του Λιμενικού Σώματος που δεν λειτουργούν, λειψανδρία στο αστυνομικό τμήμα και τους επτά συνολικά υποσταθμούς του.
Αν όμως η προστασία της ανεκτίμητης αξίας προικός του Βυζαντίου στην ορθόδοξη χριστιανοσύνη από πιθανές κλοπές είναι όσο ποτέ άλλοτε αναγκαία σήμερα, που λόγω των γενικότερων συνθηκών η εγκληματικότητα επελαύνει, εξίσου σημαντική είναι και η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από τη φθορά του χρόνου και τις φυσικές καταστροφές. Επ' αυτού οι Αγιορείτες νομιμοποιούνται να διαμαρτύρονται μολονότι δεν συνηθίζουν να το κάνουν μέσω ηχηρών εκδηλώσεων και τούτο διότι η Πολιτεία απέρριψε σχετικό αίτημά τους.
Ειδικότερα, εν έτει 2007 η ιερά κοινότητα υπέβαλε προς έγκριση πρόγραμμα με την επωνυμία «Αθωνική Ψηφιακή Κιβωτός» στην Κοινωνία της Πληροφορίας, το οποίο αφορούσε τη φωτογράφηση, ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση των κειμηλίων. Το συνολικό κόστος δεν ξεπερνούσε τα 15 εκατ. ευρώ και, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς των Αγιορειτών, ένας μεγάλος αριθμός εξ αυτών, τα πλέον εντυπωσιακά, θα μεταφερόταν στο Διαδίκτυο έτσι ώστε να μπορούν να τα θαυμάζουν και όσοι δεν έχουν πρόσβαση στο Αγιον Όρος. Το πρόγραμμα όμως απορρίφθηκε χωρίς, όπως ανέφερε στην «Κ» αγιορείτικη πηγή, να δοθεί καμία εξήγηση. Έτσι εκατομμύρια βιβλία και εικόνες, εκατοντάδες χιλιάδες μοναδικά χειρόγραφα παραμένουν στις αποθήκες και τις βιβλιοθήκες, χωρίς να έχουν καταμετρηθεί, καταγραφεί και συντηρηθεί, και σπάνιες αγιογραφίες ξεθωριάζουν στα μοναστήρια, τις σκήτες και τα κελιά.
«Αν είχαν καλή διάθεση, θα μπορούσαν να μας ζητήσουν να προβούμε σε τροποποιήσεις και να εγκρίνουν το πρόγραμμα. Δυστυχώς το απέρριψαν με μοναδική ευκολία», τόνισε η ίδια πηγή.
Εν τω μεταξύ, έγκυρες πληροφορίες από τη Σόφια αναφέρουν ότι ο νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, Ροσέν Πλεβενλίεφ, θα πραγματοποιήσει ανεπίσημη προσκυνηματική επίσκεψη την Κυριακή ή τη Δευτέρα του Πάσχα στο Αγιον Όρος.
Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, του Σταύρου Τζίμα

1050 - Αγρυπνία απόψε στο Άγιο Όρος


Αγρυπνία για την εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (25.3/7.4) απόψε στο Άγιο Όρος.
Πανηγυρίζουν οι Ιερές Μονές Βατοπαιδίου και Φιλοθέου και η Ιερά Σκήτη του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (Ξενοφωντινή).

Το Καθολικό της Ι.Μ. Βατοπαιδίου
Το Καθολικό της Ι.Μ. Φιλοθέου
Το Κυριακό της Ι.Σ. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου

1049 - Αφιέρωμα στο Άγιον Όρος. Το σημερινό πρόγραμμα ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΠΟΜΠΩΝ
Παρασκκευή 6 Απριλίου 2012
Αφιέρωμα στο Άγιον Όρος

09.10 ΑΘΩΝΑΣ: ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΠΑΡΟΝ, ΜΕΛΛΟΝ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζουν η Κατερίνα Χουζούρη και ο Μάκης Αδαμόπουλος, επιχειρεί να φωτίσει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Α.θωνικής Πολιτείας. Σήμερα το θέμα είναι: «Διαδικαστικά – Τρόπος μετάβασης – Άδεια εισόδου - Διαμονητήριο». Καλεσμένος είναι ο κ. Αρίστος Κασμίρογλου, Διοικητής του Αγίου Όρους.

11.01 ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΚΩΝΣΤΑΜΟΝΙΤΟΥ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει ο Δημήτρης Κοσμόπουλος, αναφέρεται στην ιστορία και στη πνευματική πορεία της Ιεράς Μονής Κωνσταμονίτου. Καλεσμένοι είναι: ο κ. Δημήτρης Καλπάκης, Αρχαιολόγος και ο κ. Ιωακείμ Παπάγγελος, Αρχαιολόγος και Αρχιτέκτονας.

12.01 Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΘΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ
Στην αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, ο Κωνσταντίνος Μπλάθρας, επιχειρεί να αναδείξει την καθημερινότητα στην Αθωνική Πολιτεία.

13.00 ΣΤΟ ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΜΟΝΙΤΟΥ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει ο Δημήτρης Ριζούλης αναφέρεται στην ιστορία του Καθολικού της Ιεράς Μονής Κωνσταμονίτου. Καλεσμένος είναι ο κ. Γεώργιος Φουστέρης, θεολόγος, Δρ. Αρχαιολογίας.

14.30 ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ
Ο Θεόδωρος Ιγνατιάδης διαβάζει το βιβλίο «Μονές του Αγίου Όρους» του Ιωάννη Χατζηφώτη.

15.00 ΤΑ ΚΕΙΜΗΛΙΑ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΜΟΝΙΤΟΥ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει η Αδαμαντία Μπούρτζινου, επιχειρεί να παρουσιάσει τα Ιερά Κειμήλια της Ιεράς Μονής Κωνσταμονίτου.

17.01 ΧΟΡΟΣ ΑΓΙΟΡΕΙΤΩΝ ΟΣΙΩΝ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει ο Αντώνης Γιαννακόπουλος, επιχειρεί να παρουσιάσει οσιακές μορφές Αγιορειτών Πατέρων. Σήμερα το θέμα είναι: «Ο Αγιορείτης Μελουργός Όσιος Ιωάννης Κουκουζέλης». Καλεσμένος είναι ο κ. Εμμανουήλ Γιαννόπουλος, θεολόγος, ειδικός επιστήμονας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ.

20.05 ΜΟΝΑΧΙΣΜΟΣ, ΗΣΥΧΑΣΜΟΣ, ΦΙΛΟΚΑΛΙΑ ΣΤΟΝ ΑΘΩΝΑ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει η Στυλιανή Χριστοδούλου, αναφέρεται στον μοναχισμό, στον ησυχασμό και στην φιλοκαλία στον Άθωνα. Σήμερα, το θέμα είναι: «Η θέα του ακτίστου φωτός στους νεώτερους Αγιορείτες και στον Γέροντα Ιωσήφ τον ησυχαστή». Καλεσμένος είναι ο π. Ελευθέριος Χαραλαμπίδης, υπεύθυνος τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης Πέλλης και Αλμωπίας.

21:00 ΑΘΩΝΙΚΕΣ ΣΚΗΤΕΣ, ΚΑΘΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΓΙΑΣΜΑΤΑ
Στην αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, η Σμαραγδή Καράγιωργα, αναφέρεται στις Αθωνικές Σκήτες, στα Καθίσματα και στα Αγιάσματα του Αγίου Όρους. Σήμερα το θέμα είναι: «Οι Σκήτες: α) Αγίου Δημητρίου ή Λακοσκήτη, ρουμανόφωνη, ανήκει στην Ιερά Μονή Αγίου Παύλου, β) Κοιμήσεως Θεοτόκου ή Μπογκορόδιτσα, ανήκει στην Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος και γ) Θηβαΐδος (Χρομίτσα), ανήκει στην Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος και τα Κελιά: α) Καψάλας (Άξιον Εστί), ανήκει στην Ιερά Μονή Παντοκράτορος, β) Αγίου Νικολάου (Μπουραζέρι), ανήκει στην Ιερά Μονή Χιλιανδαρίου και γ) Αγίου Δημητρίου, ανήκει στην Ιερά Μονή Χιλιανδαρίου». Καλεσμένος είναι ο Γέροντας Πατάπιος Καυσοκαλυβίτης.

22.01 ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΟΣ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει ο Κώστας Παππάς, αναφέρεται στη σχέση του Αγίου Όρους με τα γράμματα και τις τέχνες. Σήμερα, το θέμα είναι: «Περιηγητές του Αγίου Όρους. Μέρος Δ΄».

23:00 ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ (Ε)
Η Μάρω Βαμβουνάκη, στο πλαίσιο της εκπομπής του Ρ/Σ: «Λογοτεχνική Βιβλιοθήκη - Σελίδες του κόσμου και της ψυχής» διαβάζει το βιβλίο της Ράινερ Μαρία Ρίλκε: «Γράμματα σε ένα νέο ποιητή» (μετάφραση Μάριος Πλωρίτης).

1048 - Όσιος Γρηγόριος ο Σιναΐτης (+1346)


Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 6 Απριλίου


Μέγας νηπτικός πατήρ και διδάσκαλος της νοεράς προσευχής στο Άγιον Όρος και τους βαλκανικούς λαούς.
Γεννήθηκε στο χωριό Κούκουλο της Σμύρνης το 1280 από θεοσεβείς γονείς. «Τρωθείς θείω έρωτι» αναχωρεί για την Κύπρο και το Σινά, όπου κείρεται μοναχός και λαμβάνει την προσωνυμία του Σιναΐτη. Εκεί οι μοναχοί έμειναν «εκστατικοί εις την άυλον και ασώματον σχεδόν ζωήν οπού επολιτεύετο». Άριστος καλλιγράφος, καλός διακονητής, φιλόπονος μελετητής, «υπερέβαινεν όλους τους εκεί πατέρας εις την πολυμάθειαν» και τη γνώση της Αγίας Γραφής. Αναχωρεί μετά αρκετά έτη στα Ιεροσόλυμα και την Κρήτη. Στη μεγαλόνησο διδάσκεται από τον ενάρετο ασκητή Αρσένιο τα μυστικά της θεωρητικής ζωής.
Έρχεται στο Άγιον Όρος και ησυχάζει στη σκήτη του Μαγουλά. Λυπόταν όμως, γιατί όλοι οι εδώ πατέρες «ουδέ ήξευραν τελείως τι θέλει να ειπή νοερά προσευχή ή φυλακή νοός και νήψις». Στους πολλούς και καλούς μαθητές του δίδαξε την εργασία της θεοποιού ευχής. Ο μισόκαλος δαίμονας όμως, μισώντας την αρετή του και την εργασία του, έβαλε ανθρώπους να τον φθονήσουν. Έτσι αναχώρησε σε τόπους ήσυχους, κοντά στη μονή της Σιμωνόπετρας, και «δεν ήθελε ουδέ εις ολίγην ώραν να αποχωρισθή από την θεωρίαν». Επιδρομή Αγαρηνών τον αναγκάζει να εξέλθει του Όρους και να περιπλανηθεί επί πολύ σε διάφορους τόπους. Επιστρέφει στη Μεγίστη Λαύρα και νέες επιδρομές τον οδηγούν στα Παρόρια της Βουλγαρίας, όπου κτίζει μονές και αποκτά πολλούς άξιους μαθητές, που συνεχίζουν το σωτήριο έργο του, στον τόπο αυτό, μετά από πολλές νίκες κατά δαιμόνων, θαυματουργίες υπέρ ασθενών, παρέδωσε την ψυχή του στον Κύριο.


Ο όσιος Γρηγόριος ήθελε «να σύρη όλους τους χριστιανούς εις την θείαν ανάβασιν με την διδασκαλίαν του, εις τρόπον οπού με το μέσον της πρακτικής αρετής να τους ανεβάση, ωσάν και τον εαυτόν του, εις το ύψος της θεωρίας με την συχνήν δέησιν της νοεράς προσευχής». Στον ίδιο σκοπό επιθυμούσε να συντελέσει και το συγγραφικό του έργο.
Συγγραφέας του μεγάλης αξίας και θαυμασίου βίου του είναι ο επί πολλά έτη αγαπητός μαθητής του Οικουμενικός Πατριάρχης Κάλλιστος ο Α΄. Ο βίος αυτός σύντομα μεταφράσθηκε στη μεσαιωνοβουλγαρική γλώσσα από μαθητή του οσίου Γρηγορίου και γνώρισε μεγάλη διάδοση. Στη σλαβική από τον Παΐσιο Βελιτσκόφσκυ, στη ρουμανική από τον ιερομόναχο Μελέτιο, στη νεοελληνική από τον όσιο Νικόδημο τον Αγιορείτη, στη ρωσική και στη σερβική από τον αρχιμανδρίτη Ιουστίνο Πόποβίτς. Ακολουθία συνέθεσε ο Χ.Μ. Μπούσιας.
  
Μοναχού Μωυσέως Αγιορείτου, ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ

1047 - Οσιομάρτυς Γεννάδιος (+1818)


Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 6 Απριλίου


Ασκήθηκε στην αθωνική μονή Διονυσίου. Από τον ηγούμενο της μονής Στέφανο, στάλθηκε να συνοδεύσει στο μαρτύριο τους μοναχούς Βονιφάτιο και Ευδόκιμο. Αυτοί όμως δείλιασαν, αρνήθηκαν τον Χριστό και κατήγγειλαν ως αίτιο τον Γεννάδιο. Συνελήφθη τότε από τους Τούρκους και, αφού διαφοροτρόπως τον βασάνισαν, τον αποκεφάλισαν στην Κωνσταντινούπολη στις 6 Απριλίου του 1818. Τμήμα του αγίου λειψάνου του σώζεται στη μονή της μετανοίας του.

Μοναχού Μωυσέως Αγιορείτου, ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ