Πέμπτη, 5 Απριλίου 2012

1045 - Βραδινή Λειτουργία και Κήρυγμα από τον Καθηγούμενο της Ι.Μ. Ξενοφώντος στο Χαλάνδρι (VIDEO+ΦΩΤΟ)


Την βραδινή Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων τέλεσε, την Τετάρτη στον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου Χαλανδρίου, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος του Αγίου Όρους Γέροντας Αλέξιος. Ο Ναός ήταν κατάμεστος από νωρίς από πλήθος πιστών και πνευματικών παιδιών του Γέροντα ο οποίος  στη διάρκεια της Προηγιασμένης Θείας Λειτουργίας κήρυξε το Θείο λόγο.
Ο Γέροντας Αλέξιος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι με την πίστη στο Θεό και την Εκκλησία Του ο λαός και η χώρα θα ξεπεράσουν τη δοκιμασία της οικονομικής κρίσης.
Δείτε τα video εδώ.

1044 - Ταξίδι στο Άγιο Όρος την Κυριακή των Βαΐων, 8 Απριλίου 2012, στις 23.15, στο MEGA.


Στο Άγιον Όρος θα ταξιδέψουν οι «Πρωταγωνιστές». 
Ο Σταύρος Θεοδωράκης και το συνεργείο της εκπομπής (ο δημοσιογράφος Στέφανος Γώγος και οι οπερατέρ Γιώργος Πετράκης και Θεόφιλος Δρόλαπας)  έζησαν για τέσσερις μέρες σε μονές, κελιά και σκήτες του Αγίου Όρους.
Δοκίμασαν την αγιορείτικη κουζίνα, περιηγήθηκαν στους κήπους και στα αμπέλια και κυρίως κατέγραψαν τις διηγήσεις των μοναχών. 
Η μοναδικότητα της Αγιορείτικης φύσης, τα μυστικά της Αγιορείτικης κουζίνας, αλλά και ιστορίες από τη ζωή των μοναχών θα «ξεδιπλωθούν» σε αυτή τη εκπομπή. 
Άλλωστε είναι μια από τις ελάχιστες φορές στην ιστορία του Όρους που οι τηλεοπτικές κάμερες περιηγούνται ελεύθερα από την μια άκρη του «μεγαλοπρεπούς βράχου του Άθωνα» στην άλλη, χωρίς, δηλαδή, να έχει προσδιοριστεί από πριν που θα πάνε και ποιος θα τους μιλήσει.
Απρόσμενες συναντήσεις, λοιπόν, με μοναχούς που είναι ταυτόχρονα μελισσοκόμοι, ψαράδες, κηπουροί, οινοποιοί, μάγειρες, βοτανολόγοι. Και εκμυστηρεύσεις, για τον Θεό, τα πάθη, την κόλαση, τον παράδεισο, τον  άνθρωπο.

1043 - Ποιοί παίζουν με την Ελλάδα και το Άγιο Όρος; Άγνοια για επίσκεψη Πούτιν


 

Άγνοια για επίσκεψη Πούτιν στο Άγιο Όρος

Με έκπληξη υποδέχθηκε η Αθήνα τη φημολογία για προγραμματισμό, αρχικά, και για ακύρωση, στη συνέχεια, επίσκεψης του Ρώσου πρωθυπουργού και πρόσφατα επανεκλεγέντος προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, στο Αγιο Ορος, η οποία υποτίθεται ότι προετοιμαζόταν για τη Μεγάλη Εβδομάδα. Η πληροφορία, που παρουσιάσθηκε μάλιστα ως προερχόμενη από στενούς συνεργάτες του κ. Πούτιν, ήθελε την επίσκεψη να αναβάλλεται με πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς. Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών και της Προεδρίας της Δημοκρατίας δήλωσαν παντελή άγνοια για το θέμα, επισημαίνοντας ότι μέχρι χθες δεν υπήρξε κανένα αίτημα ή ενημέρωση για επιθυμία του κ. Πούτιν να επισκεφθεί τη χώρα μας και το Αγιο Ορος. Αγνοια δήλωσαν και οι αρμόδιες αστυνομικές αρχές, που θα έπρεπε να έχουν ενημερωθεί για τη λήψη μέτρων ασφαλείας, εάν επίκειτο επίσκεψη.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, κ. Γρηγόρης Δελαβέκουρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε: «Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, είναι πάντοτε ευπρόσδεκτος στη χώρα μας. Αλλωστε, πέραν των ιστορικών, φιλικών δεσμών που συνδέουν τις δύο χώρες, θα αποτελούσε ξεχωριστή τιμή για την Ελλάδα, να είναι η πρώτη χώρα που θα επισκεφθεί ο κ. Πούτιν μετά την πρόσφατη εκλογή του στο αξίωμα του προέδρου της Ρωσικής Δημοκρατίας. Θα χαρούμε πολύ να τον υποδεχθούμε και ελπίζουμε να επισκεφθεί τη χώρα μας το συντομότερο δυνατόν, το Πάσχα ή αργότερα, ιδιωτικά ή επίσημα, στο Αγιο Ορος ή οπουδήποτε αλλού».

 
Και μια ανάρτηση στις Αγιορείτικες μνήμες (15 Μαρτίου 2012)

1042 - Η πρώτη επίσκεψη του Ρουμάνου ησυχαστή Γέροντα Κλεόπα στο Άγιον Όρος (1977)


Τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο 1977, μετά από πολλές αρνήσεις και εμπόδια από τις κομμουνιστικές αρχές ο Γέροντας Κλεόπας κατάφερε να ταξιδέψει στο Άγιον Όρος μαζί με τον πρωτοσύγκελο Βικτορίν Οανέλε και τους ιεροδιακόνους Βαρθολομαίο Φλόρεα και Ιωαννίκιο Μπαλαν.

Η κατάσταση των Ρουμάνων μοναχών ήταν πολύ δύσκολη σε σχέση με τους μοναχούς από τα άλλα σοσιαλιστικά κράτη (Ε.Σ.Σ.Δ., Γιουγκοσλαβία, Βουλγαρία). Οι ρουμάνοι μοναχοί ήταν και διχασμένοι εξαιτίας του ημερολογίου. Η άφιξη του γέροντα Κλεόπα (αλλά και μιας νέας γενιάς μοναχών με επικεφαλής τον γέροντα Πετρώνιο) έβαλε μια καλή αρχή για τη ρουμανική κοινότητα της Σκήτης του Τιμίου Προδρόμου και της Λακκοσκήτης.
Ο γέροντας Κλεόπας συμβούλεψε αλλά και μίλησε στους Ρουμάνους αλλά και σε Έλληνες μοναχούς και μπορεί να θεωρηθεί ότι αυτός ξαναζωντάνεψε τον ρουμανικό μοναχισμό του Αγίου Όρους, δείχνοντας στον ορθόδοξο κόσμο τον ρόλο που μπορεί να έχει η ρουμανική ορθόδοξη εκκλησία
Σχετικό:
1041 - Αφιέρωμα στο Άγιον Όρος. Το σημερινό πρόγραμμα


 ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΠΟΜΠΩΝ
Πέμπτη 5 Απριλίου 2012
Αφιέρωμα στο Άγιον Όρος
08.20 ΑΘΩΝΑΣ: ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΠΑΡΟΝ, ΜΕΛΛΟΝ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζουν η Κατερίνα Χουζούρη και ο Μάκης Αδαμόπουλος, επιχειρεί να φωτίσει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Αθωνικής Πολιτείας. Σήμερα τα θέματα είναι: α) «Μοναχική κουρά». Καλεσμένος είναι ο π. Θεμιστοκλής Χριστοδούλου, β) «Κηδεία μοναχού» και γ) «Η σπουδαιότητα του Αγιορειτικού μοναχισμού για την ζωή της Εκκλησίας». Καλεσμένος είναι ο κ. Σπυρίδων Κοντογιάννης, Ομότ. Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών.


11.01 ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει ο Δημήτρης Κοσμόπουλος, αναφέρεται στην ιστορία και στη πνευματική πορεία της Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος. Καλεσμένος είναι ο κ. Δημήτριος Γόνης, Ομότ. Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών.


12.01 Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΘΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ
Στην αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, ο Κωνσταντίνος Μπλάθρας, επιχειρεί να αναδείξει την καθημερινότητα στην Αθωνική Πολιτεία.


13.00 ΣΤΟ ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει ο Δημήτρης Ριζούλης αναφέρεται στην ιστορία του Καθολικού της Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος.


14.30 ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ
Ο Θεόδωρος Ιγνατιάδης διαβάζει το βιβλίο «Μονές του Αγίου Όρους» του Ιωάννη Χατζηφώτη.


15.00 ΤΑ ΚΕΙΜΗΛΙΑ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει η Αδαμαντία Μπούρτζινου, επιχειρεί να παρουσιάσει τα Ιερά Κειμήλια της Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος.


17.01 ΧΟΡΟΣ ΑΓΙΟΡΕΙΤΩΝ ΟΣΙΩΝ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει ο Αντώνης Γιαννακόπουλος, επιχειρεί να παρουσιάσει οσιακές μορφές Αγιορειτών Πατέρων. Σήμερα το θέμα είναι: «Νέες ασκητικές μορφές του Αγίου Όρους: Γέροντες Πορφύριος, Παΐσιος και Χατζηγιώργης». Καλεσμένος είναι ο Αγιορείτης μοναχός Πατάπιος Καυσοκαλυβίτης.


20.05 ΜΟΝΑΧΙΣΜΟΣ, ΗΣΥΧΑΣΜΟΣ, ΦΙΛΟΚΑΛΙΑ ΣΤΟΝ ΑΘΩΝΑ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει η Στυλιανή Χριστοδούλου, αναφέρεται στον μοναχισμό, στον ησυχασμό και στην φιλοκαλία στον Άθωνα. Σήμερα, το θέμα είναι: «Η ζωή και οι διδαχές του Γέροντος Ιωσήφ του Βατοπεδινού». Καλεσμένος είναι ο μοναχός Ανδριανός ο Βατοπεδινός.


21:00 ΑΘΩΝΙΚΕΣ ΣΚΗΤΕΣ, ΚΑΘΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΓΙΑΣΜΑΤΑ
Στην αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, η Σμαραγδή Καράγιωργα, αναφέρεται στις Αθωνικές Σκήτες, στα Καθίσματα και στα Αγιάσματα του Αγίου Όρους. Σήμερα το θέμα είναι: «Καθίσματα, Κελιά και Μετόχια του Αγίου Όρους». Καλεσμένος είναι ο Γέροντας Μάξιμος ο Ιβηρίτης.


22.01 ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΟΣ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει ο Κώστας Παππάς, αναφέρεται στη σχέση του Αγίου Όρους με τα γράμματα και τις τέχνες. Σήμερα, το θέμα είναι: «Τα βασικά χαρακτηριστικά της Αθωνικής Ζωγραφικής – Οι τοιχογραφίες και οι εικόνες του Αγίου Όρους».


23:00 ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
Ο π. Βαρνάβας Θεοχάρης διαβάζει το βιβλίο «Οσίου Εφραίμ του Σύρου Έργα». Μετάφραση - Επιμέλεια: Φραντζολάς, Κωνσταντίνος Γ. Εκδόσεις: Το Περιβόλι της Παναγίας.