Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2012

784 - Γνωρίζετε ποιοί είναι οι Γέροντες;


Ο φίλος Κ. Μπ. μου έστειλε με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο τις φωτογραφίες των τεσσάρων Γερόντων και ζητά τη βοήθειά μας να τους αναγνωρίσουμε. 


Γνωρίζετε ποιοί είναι;


783 - Το Υπουργείο Παιδείας δίνει απάντηση και αφήνει αιχμές στο ζήτημα της Αθωνιάδος


Ο Γεν. Γραμματέας Θρησκευμάτων για την Αθωνιάδα:Η δημόσια συζήτηση για ευαίσθητα  θέματα, όπως η εκκλησιαστική  εκπαίδευση, θα ήταν ορθότερο να μην διεξαχθεί μέσα σε ένα κλίμα όπου κυριαρχεί ο λαϊκισμός και ο  καταγγελτικός λόγος. Εφόσον, όμως, το ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών της Γ'  Λυκείου της Αθωνιάδας Σχολής στο Εκκλησιαστικό Λύκειο Νεαπόλεως τίθεται όπως ετέθη στην ερώτηση δύο Βουλευτών του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, θα πρέπει να  διευκρινιστούν ορισμένα σημεία για  εκείνους που αγνοούν τα πραγματικά  περιστατικά:
1. Η Υπηρεσία επί συνόλου 14 θέσεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών για 18 σχολεία, κατένειμε τις τρεις από αυτές, στην  Αθωνιάδα Σχολή.
2. Οι αναπληρωτές προσλαμβάνονται από  το σχετικό πίνακα με διαφάνεια και  σύμφωνα με την κατάταξή τους, που προκύπτει από αντικειμενική μοριοδότηση, εφόσον έχουν εκδηλώσει την επιθυμία τους να υπηρετήσουν σε εκκλησιαστικά σχολεία. Η Σχολική  Εφορεία της Αθωνιάδας επιθυμεί να παρακάμπτεται ο πίνακας και να προσλαμβάνονται εκπαιδευτικοί της  δικής της επιλογής, γεγονός που αντίκειται στο νόμο και, ως εκ τούτου, δεν μπορεί να γίνει δεκτό από την  Υπηρεσία. Εξαιτίας της τακτικής αυτής,  στερήθηκαν τις υπηρεσίες ενός καθηγητή  αφού, χωρίς προφανή σοβαρό λόγο, δεν έγινε δεκτός ο νομίμως επιλεγείς διότι η Σχολική Εφορεία επιθυμούσε την πρόσληψη άλλου με το επιχείρημα ότι είχε υπηρετήσει κατά το παρελθόν στην Αθωνιάδα. Το επιχείρημα αυτό στερείται κάθε νόμιμης βάσης. Προσφάτως στερήθηκαν τις υπηρεσίες ακόμα ενός καθηγητή που οδηγήθηκε σε παραίτηση.
3. Η Υπηρεσία προέβη σε αλλεπάλληλες  προσκλήσεις ενδιαφέροντος ενώ ζήτησε και τη βοήθεια της Ιεράς Κοινότητας, ώστε να καλυφθούν τα υπαρκτά κενά διότι δεν υπάρχει η νομική δυνατότητα να εξαναγκαστεί ένας εκπαιδευτικός της Δευτεροβάθμιας Γενικής Εκπαίδευσης να  προσφέρει τις υπηρεσίες του στην  Αθωνιάδα. Από ολόκληρη την Ελλάδα  εκδήλωσαν ενδιαφέρον μόλις τρεις καθηγητές, εκ των οποίων αποσπάστηκαν οι δύο (ο τρίτος δεν αποσπάστηκε διότι  υπηρετούσε σε τρία διαφορετικά σχολεία και  δεν βρέθηκε αντικαταστάτης του).  Αποσπάστηκε, επίσης, ακόμα ένας που είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον κατά το παρελθόν. Υπενθυμίζεται ότι η πνευματικότητα και η Ιερότητα του Αγίου Όρους επιβάλλουν συγκεκριμένους κανόνες συμπεριφοράς, οι οποίοι  αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για  την οικειοθελή απόσπαση εκπαιδευτικών εκεί.
4. Αντιμέτωπη, πλέον, η Υπηρεσία με τον  κίνδυνο οι μαθητές της Γ' Λυκείου της  Αθωνιάδας να στερηθούν τη δυνατότητα  να συμμετάσχουν στις πανελλήνιες και να αναγκαστούν να επαναλάβουν την τάξη,  είχε την υποχρέωση να αναζητήσει  οποιοδήποτε νόμιμο τρόπο για να προστατεύσει τους μαθητές. Ο μοναδικός τρόπος που υπήρχε ήταν η μεταφορά τους στο Εκκλησιαστικό Λύκειο Νεαπόλεως (βρίσκεται σχετικά κοντά στο Άγιο Όρος) όπου λειτουργεί οικοτροφείο, ώστε να  μην υπάρξει καμία οικονομική  επιβάρυνση για τους μαθητές. Προς αυτή την κατεύθυνση η Υπηρεσία απέστειλε έγγραφο προς την Ιερά Κοινότητα και την  Αθωνιάδα με το οποίο ενημέρωνε για το  πρόβλημα και πρότεινε την ενδεδειγμένη  λύση.
5. Η μετεγγραφή εν τω μέσω του σχολικού έτους είναι εξαιρετικό μέτρο τελευταίας καταφυγής. Σε κάθε  περίπτωση δεν είναι υποχρεωτική.  Προϋποθέτει τη συγκατάθεση των γονέων ή των ίδιων των μαθητών αν είναι ενήλικοι.
6. Μετά την κοινοποίηση του εν λόγω εγγράφου της Υπηρεσίας στην Ιερά Κοινότητα, εκδήλωσε ενδιαφέρον και άλλος ένας εκπαιδευτικός ο οποίος, εάν  δεν μεσολαβήσει κάποιο απρόβλεπτο γεγονός, θα αποσπαστεί καλύπτοντας και  το μάθημα της Φυσικής. Συνεπώς θα  εκλείψει και ο λόγος της μεταφοράς των  μαθητών στο Εκκλησιαστικό Λύκειο Νεαπόλεως.
7. Το 1996 στην Αθωνιάδα σχολή φοιτούσαν 56 μαθητές και το 2012 μόλις 22. Στην Γ' Λυκείου, σύμφωνα με τα στοιχεία του  Υπουργείου, φοιτούν οκτώ μαθητές.  Υπεύθυνες δηλώσεις για το ζήτημα της μετακίνησής τους στο Εκκλησιαστικό Λύκειο Νεαπόλεως υπέβαλαν μόνο πέντε,  γεγονός που δημιουργεί σοβαρές απορίες για το πού βρίσκονται οι υπόλοιποι τρεις. Εκ των πέντε που έστειλαν υπεύθυνες δηλώσεις  στο Υπουργείο, οι τρεις προέρχονται από ξένες χώρες ενώ οι τέσσερις από τους πέντε που υπέβαλαν δηλώσεις είναι ενήλικοι (48 ετών, 42 ετών, 20 ετών και 19 ετών). Το μέσο κόστος ανά μαθητή υπερβαίνει κατά πολύ  το αντίστοιχο μέσο κόστος των μαθητών  των δημοσίων σχολείων. Παρά ταύτα η αδιάκοπα πτωτική πορεία της Σχολής κατά τις τελευταίες δεκαετίες είναι  κάτι που μόνο θλίψη μπορεί να  προκαλέσει.
Η πνευματικότητα του Αγίου Όρους και η μοναδική, αναντικατάστατη θέση του στη δισχιλιετή ιστορία της Ορθοδοξίας επιβάλλει το σεβασμό, την αγάπη και το θαυμασμό όλων. Η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων είναι πάντοτε έτοιμη να προσφέρει κάθε δυνατή υποστήριξη, στο πλαίσιο του νόμου και της οικονομικής συγκυρίας, για την ανάπτυξη  της  Αθωνιάδας Σχολής, όμως το παρόν και το μέλλον της Σχολής εξαρτάται κυρίως από την ίδια την Ιερά Κοινότητα.


782 - Στο Άγιον Όρος ένα έντομο έβαφε τα άμφια


Η κογχινίλη, το χρυσόξυλο και το ριζάρι ήταν μερικά μόνο από τα «μυστικά» της ύφανσης και της βαφής με ανεξίτηλα χρώματα, τα μεταβυζαντινά χρόνια.

Στο Αγιον Ορος υπάρχουν υφάσματα και πολύτιμα κειμήλια που έχουν ανεξίτηλα χρώματα, βαμμένα με τη χρωστική ουσία της κογχινίλης
Ένα μικροσκοπικό έντομο που ζει στο Μεξικό και τρέφεται με τον κάκτο οπουντία, έβαφε κατακόκκινα τα άμφια του Αγίου Όρους, στη μεταβυζαντινή εποχή.
Η κογχινίλη «μάγεψε» τους Ισπανούς θαλασσοπόρους με το βαθυκόκκινο χρώμα που παρήγαγε και από το 1520 κατέκτησε την Ευρώπη.
Ένα από τα πρώτα μέρη που έφτασε ήταν στο Αγιον Ορος και στις Μονές Σίμωνος Πέτρας και Ξηροποτάμου όπου υπάρχουν υφάσματα και πολύτιμα κειμήλια που έχουν ανεξίτηλα χρώματα, βαμμένα με τη χρωστική ουσία της κογχιλίνης.
Η ταυτοποίηση φυσικών οργανικών χρωστικών σε υφάσματα του Αγίου Όρους με τη μέθοδο της υγρής χρωματογραφίας αποτελεί αντικείμενο σεμιναρίου που θα γίνει αύριο και μεθαύριο στη Θεσσαλονίκη, με θέμα «Διαγνωστικές τεχνικές στην επιστήμη της συντήρησης έργων τέχνης».
Ο χημικός-μηχανικός, επίκουρος καθηγητής στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία της Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Καραπαναγιώτης, και η ομάδα του μελετούν εδώ και πέντε χρόνια περίπου 50 αντικείμενα-ιστορικά υφάσματα από μονές του Αγίου Όρους.
Τα πάνω από 150 δείγματα έχουν δώσει σημαντικά και χρήσιμα συμπεράσματα για τον τρόπο βαφής των υφασμάτων τα μεταβυζαντινά χρόνια και συγκεκριμένα από τον 16ο έως τον 20ό αιώνα.
«Μέχρι τώρα είχαμε πλήρη άγνοια για τις χρωστικές ουσίες που χρησιμοποιούνταν στα υφάσματα που είναι κειμήλια. Το τοπίο ξεκαθαρίζει σιγά-σιγά και με τη φυσικοχημική ανάλυση αποκαλύπτονται τα μυστικά της βαφής και της ύφανσης», είπε ο κ. Καραπαναγιώτης στο «Έθνος».
Το κίτρινο χρώμα προερχόταν από το χρυσόξυλο, ένα φυτό που έλκει την καταγωγή του από την Αμερική και σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία χρησιμοποιούνταν για τη δημιουργία αρχιερατικών σάκων στη Δυτική Εκκλησία.
Συνώνυμο της πολυτέλειας το κόκκινο χρώμα, δεν παραγόταν μόνο από την πορφύρα, η οποία μάλιστα ήταν και πανάκριβη, αλλά και από την επεξεργασία φυτών, όπως το κοκκινόξυλο και το ριζάρι. Το τελευταίο έδινε μια εξαιρετικής αντοχής βαφή ενώ για λόγους οικονομίας χρησιμοποιήθηκε ευρέως το κοκκινόξυλο που ήταν πιο φτηνό.
ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ

781 - Πατήρ Δομέτιος. Ο άνθρωπος της «άλλης» λογικής


Σ' αυτό το όμορφο το κελλάκι, μόνη ανθρώπινη παρηγοριά ο π. Δομέτιος. Ξένος στην καταγωγή, αλλά πολύ οικείος στο φρόνημα. Είναι τραχύς στην όψη και τα χαρακτηριστικά.. σκληραγωγημένος με ξερή άχαρη φωνή σαν κοράκι. Ησυχάζει στον αρσανά. Είναι ο πιο κοντινός μου άνθρωπος όταν για δυο μέρες την εβδομάδα κατεβαίνει από το μοναστήρι ...

Γνωρίζει όλα τα νεόφυτα δεντράκια - όχι μόνο τη θέση τους αλλά και την ανάγκη τους. Οι τσέπες του γεμάτες με μπουκάλια νερό, σκουριασμένα καρφιά.. σφυριά, νάυλον σακκούλες και ότι κανείς μπορεί να φαντασθεί. Τον βοηθούν να κλαδέψει, να δέσει, να ποτίσει ...Τίποτε δεν πετάει. Και τα σπασμένα καρφιά, λέει, χρειάζονται ... Το χαμόγελο του κόβεται μόλις φθάσει στο μοναστήρι, Εκεί νιώθει άβολα, σαν σε κλουβί ... Τον βλέπεις: ακόμη και το χαμόγελό του είναι φοβισμένο. Σε κάθε πρόταση του λέει τρεις φορές «ευλόγησον». Τα χέρια του είναι καφέ σαν γιαλόχαρτα. Τα νύχια του κατάμαυρα από το χώμα. Η ψυχή του πάλλευκη, πεντακάθαρη από ουράνια αγιότητα ...
Καυχάται πως είναι το καλύτερο ... μουλάρι της Μονής. Χωρίς να το υποψιάζεται είναι ο καλύτερος αγριάγγελος της. Κάποτε τον ακολούθησα κι εγώ. Εμένα μου έδωσε πέντε κoμμάτια φελιζόλ, και μου είπε δέκα «ευλόγησον». Δεν ξέρω γιατί μου ζητούσε συγνώμη. Για το βάρος που μου έδωσε η για την έμμεση προσβολή της ομολογημένης μαλθακότητάς μου; 'Ίσως επειδή δεν είχε εκείνος τρίτο χέρι να κουβαλήσει ο ίδιος το ανύπαρκτο φορτίο μου και έγινε αιτία εγώ να κουρασθώ. Ο άνθρωπος είναι της «άλλης» λογικής. Ευτυχώς ζει στον κόσμο του.

Από το βιβλίο «Φωνή αύρας λεπτής ...» 
του Μητρ. Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου 
κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εν Πλώ.


780 - Γέροντας Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης: Δεν πρέπει να πολεμάτε τα παιδιά σας

Δεν πρέπει να πολεμάτε τα παιδιά σας, αλλά τον σατανά που πολεµά τα παιδιά σας. Να τους λέτε λίγα λόγια και να κάνετε πολλή προσευχή.779 - Μετασεισμός 3,3R τις πρωινές ώρες στον Άθω


Αρκετές είναι οι μετασεισμικές δονήσεις που σημειώνονται ύστερα από τον σεισμό μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης ανάμεσα στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής και την χερσόνησο του Άθω. Σύμφωνα με τους σεισμολόγους η μετασεισμική δραστηριότητα εξελίσσεται ομαλά και δεν συντρέχει ανησυχία.


Ο μεγαλύτερος μετασεισμός που σημειώθηκε στην περιοχή, μετά την κύρια σεισμική δόνηση των 5,2R, ήταν την Τετάρτη στις 17:23 με μέγεθος 3,5R, με το εστιακό βάθος της δόνησης να εντοπίζεται στα 10 περίπου χιλιόμετρα, ενώ σήμερα στις 01:59 σημειώθηκε μετασεισμός 3,3R, εστιακού βάθους 2 χιλμ..
Η σεισμική δόνηση των 5,2R, φαίνεται πάντως να έχει επηρεάσει αρκετά μικρά ρήγματα που βρίσκονται και στην Χαλκιδική αλλά γενικότερα στην ανατολική Μακεδονία, την Θράκη αλλά και σε αρκετά νησιά του βορείου Αιγαίου. Σύμφωνα με τους σεισμολόγους πάντως, τα ρήγματα αυτά δίνουν πολύ μικρούς σεισμούς από 2 - 3 Ρίχτερ. Οι σεισμολόγοι πάντως είναι καθησυχαστικοί και θεωρούν φυσικό αυτή η περιοχή ύστερα από αυτόν τον σεισμό να δίνει τέτοιου είδους μετασεισμικές δονήσεις.