Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2012

761 - Η υποδοχή αντιγράφου της Παναγίας της Φοβεράς Προστασίας από την Ι.Μ. Κουτλουμουσίου Αγίου Όρους


Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εορταστικές και λατρευτικές εκδηλώσεις στην Ιερά Μητρόπολη Καστορίας και στον Ιερό Ναό Αγίου Νικάνορος Χλόης Καστοριάς, το διήμερο του Σαββάτου 11 και Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες και το χιόνι που κατέκλυσε τους δρόμους και τα χωριά του Νομού Καστοριάς.
Συγκεκριμένα, το απόγευμα του Σαββάτου 11 Φεβρουαρίου 2012, έγινε η επίσημη υποδοχή αντιγράφου της Ιεράς Εικόνος της Φοβεράς Προστασίας από την Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου Αγίου Όρους στο προαύλιο του Ιερού Ναού Αγίου Νικάνορος στον οποίον και θα φυλάσσεται η Ιερά Εικόνα. Αμέσως μετά τελέσθηκε Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ.
Την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεπτού μας Ποιμενάρχου, η οποία ήταν αφιερωμένη στους αδελφούς μας που πάσχουν από την φοβερά αρρώστια του καρκίνου. Οι πιστοί είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν και λείψανο του Αγίου Παρθενίου Επισκόπου Λαμψάκου του Θαυματουργού, προστάτου των καρκινοπαθών.
Τέλος, με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 100 ετών από την απελευθέρωση της Καστοριάς μας, από τον τουρκικό ζυγό, ο Σεβασμιώτατος τίμησε πολύτεκνες Μητέρες με τον χρυσό Σταυρό της Παναγίας της Οδηγητρίας, οι οποίες δίνουν τον αγώνα τους και η προσφορά τους στο γένος είναι σημαντική σε μια εποχή που μαστίζει τη χώρα μας το δημογραφικό πρόβλημα.

760 - Ιερά Μονή Δοχειαρίου: Ομιλία για τους Αρχαγγέλους στην πανηγυρική Τράπεζα


.759 - Γέρων Μελέτιος Συκιώτης (1907-2000)


 

Ο μακαριστός γέρων Μελέτιος επί σειρά ετών-από το 1953- υπηρέτησε ως καθηγητής της Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής στην Αθωνιάδα.
Ηνάλωσε αληθώς τον εαυτόν του αθορύβως για τους αγαπητούς του μαθητές. Όλα τα έργα του (αν και ο ίδιος απέφευγε συστηματικά την δημοσίευσή τους) εγράφησαν προς χρήσιν των μαθητών της Αθωνιάδος Εκκλησιαστικής Ακαδημίας. Τον μισθόν του για την εκμάθηση της Βυζαντινής Μουσικής θα τον λάβει υπό του Δωρεοδότου Κυρίου εν εκείνη τη Ημέρα.
Από νεαρή ηλικία-17 ετών- μονάζων στο Άγιον Όρος ζυμώθηκε με την Παραδοσιακή Αγιορείτικη Βυζαντινή Μουσική και συνέζησε με τούς ευλαβέστατους ιεροψάλτες διάκονο Διονύσιο Φιρφιρή,διάκονο Ιωάννη κ.ά, οι οποίοι συνέστηναν και ανεγνώριζαν τον γέροντα ως διδάσκαλο.
Ο πανάγαθος Θεός ας τον αναπαύσει εν χώρα ζώντων.


 Απάντηση στην ανάρτηση:

758 - Έντονη μετασεισμική δραστηριότητα στο Άγιο ΌροςΠερισσότερες από 65 ασθενείς μετασεισμικές δονήσεις έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής, μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ (Αστεροσκοπείο Αθηνών, φωτ. πάνω)  που σημειώθηκε στις 3.35΄ το πρωί, δυτικά του Αγίου Όρους. Οι μεγαλύτεροι μετασεισμοί καταγράφηκαν στις 3.40΄ και 9.57΄, εντάσεως 3,6 και 2,9R αντίστοιχα. Η πορεία του φαινομένου θεωρείται φυσιολογική.

 


Σχετικά:

757 - Οσιομάρτυς Δαμιανός ο Νέος (+1568)


 Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 14 Φεβρουαρίου


Ο Άγιος Δαμιανός γεννήθηκε στο χωριό Μυρίχοβο Καρδίτσας (σημερινή Αγία Τριάδα) από ευσεβείς γονείς, το 1510 πε­ρίπου και από την νεαρή του ηλικία ακόμη αγάπησε την μοναστική πολιτεία και θέλησε να ενδυθεί με το αγγελικό σχήμα του Μοναχού. Έτσι άφησε την ιδιαίτερη πατρίδα του και μετέβη στο Άγιον Όρος και συγκεκριμένα στην Ιερά Μονή Φιλόθεου οπού έγινε μο­ναχός. Μετά από λίγο καιρό αφήνει την Ιερά Μονή και αναχωρεί σε ασκητήριο για να αφιερωθεί περισσότερο στην προσευχή. Με­τέβη σε ένα ασκητήριο κοντά σε έναν ασκητή που τον έλεγαν Δομέτιο. Έμεινε κοντά του σχεδόν τρία χρόνια και ο μοναχός Δαμιανός πρόκοψε σε όλες τις αρετές του μοναστικού  βίου. Μάλιστα δε, ο Άγιος ηξιώθει να ακούει θεία φωνή που του έλεγε: «Δαμιανέ δεν πρέπει να ζητάς μόνο το δικό σου συμφέρον άλλα και των άλλων». Μετά από αυτό ο μοναχός Δαμιανός αφήνει το Όρος και πηγαίνει στην περιοχή του Ολύμπου. Εκεί κή­ρυττε το λόγο του Θεού, για την ειρήνη, παρακινούσε τους χριστιανούς να μετανοήσουν, να αποφεύγουν τις αδικίες και τις κακίες, και τους προέτρεπε να εφαρμόζουν τις εντολές του Θεού. Ο λόγος του όμως δεν άρεσε σε ορισμένους θεοσεβείς και υποκριτές χριστιανούς οι όποιοι τον κατηγόρησαν ότι είναι λαοπλά­νος και απατεώνας. Ο Δαμιανός όμως σαν, γνήσιος χριστιανός δεν ασχολείται με τους κατηγόρους του και φεύγει από την περιοχή και πηγαίνει στην περιοχή της Λάρισας και του Κισσάβου. Δυστυχώς όμως τα ίδια συνα­ντά κι εκεί· κακία, μιζέρια, φθόνο, υστερο­βουλία. Αναγκάζεται να φύγει και πηγαίνει στην περιοχή των Αγράφων, συνεχίζοντας πάντοτε το φλογερό του κήρυγμα. Ή διδαχή του Αγίου ήταν πάντοτε ή ίδια· στερεά πίστη και η τήρηση των εντολών του Κυρίου. Ο Άγιος θεωρείται ως ο κτήτωρ της Μονής της Παναγίας Πελεκητής στην Καρύτσα Δολόπων που ήταν το ορμητήριο του Αγίου για την ιεραποστολική του δράση. Ο Άγιος ανακαίνισε σε μεγάλο βαθμό την Ιερά Μονή που ενδεχομένως είχε υποστεί σημαντικές φθορές η συνέχισε και ολοκλήρωσε την κατασκευή της. Έτσι πέρασε στη συνείδηση του λαού της περιοχής να εμφανίζεται ως ο κτήτωρ της Μονής και να απεικονίζεται σε δυο τοιχογραφίες της Μονής με τον τίτλο του κτήτορος 86 μόλις χρόνια μετά το μαρτυρικό του τέλος (η μία τοιχογραφία είναι του 1654 και η δεύτερη του 1666).
Όμως, εκεί στα Άγραφα που τόσο αγάπησε ο Άγιος, ο διάβολος τον κυνήγησε. Ανευλαβείς κάτοικοι της περιοχής και αθεόφοβοι τον συκοφάντησαν και τον κυνήγησαν από τα Άγραφα κατηγορώντας τον ως λαοπλάνο και ψευδοκαλόγηρο. Έτσι φεύγει και πηγαίνει στον Κίσσαβο και εκεί δίπλα από το χω­ριό Ανατολή χτίζει ένα νέο Μοναστήρι προς τιμήν του Τιμίου Προδρόμου. Ζει μαζί με άλλους μοναχούς προσευχόμενος υπέρ της άνωθεν ειρήνης και της ειρήνης του σύμπα­ντος κόσμου. Πλήθος πιστών ανθρώπων της περιοχής πηγαίνουν στο Μοναστήρι για να ακούσουν το φλογερό κήρυγμα του Αγίου. Κάποια στιγμή ο Δαμιανός πηγαίνει για δουλειές της Μονής στο γειτονικό χωριό, Βουλγαρινή. Εκεί συλλαμβάνεται από Αγαρηνούς και οδηγείται στον Τούρκο διοικητή τής Λάρισας, με την κατηγορία ότι παρεμπο­δίζει την αγοραπωλησία των εμπορευμάτων την Κυριακή και παρακινεί τους Γραικούς να μείνουν στέρεοι στην πίστη των. Έτσι λοιπόν, επί 15 ήμερες βασανίζεται σκληρά, δέρνεται με μανία, του δένουν τα πόδια και τον τράχηλο με βαριές αλυσίδες, τον φοβερίζουν και τον απειλούν για τη ζωή του. Μάταια όμως, ο Άγιος δεν λύγισε και τότε ο Τούρκος δυνάστης προστάζει να θανατωθεί πρώτα με τη φούρκα και μετά να ριχθεί στη φωτιά. Τον πήραν οι δήμιοι, τον κρέμασαν και τότε ένας δήμιος τον κτύπησε δυνατά στο κεφάλι με έναν πέλεκυ. Όμως κόπηκε το σκοινί και ο Άγιος μισοπεθαμένος πέφτει κάτω στο έδα­φος. Οι δήμιοι τότε τον παίρνουν και τον ρί­χνουν όπως ήταν στη φωτιά ενώ μετά έριξαν τη στάχτη του στον Πηνειό ποταμό. Έτσι ό Οσιομάρτυς Δαμιανός έλαβε τον στέφανο του Μαρτυρίου στις 14 Φεβρουαρίου του 1568. Η μνήμη του Αγίου εορτάζεται στις 14 Φεβρουαρίου.

756- Σεισμός 5,4 Ρίχτερ στο Άγιον Όρος


Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε 03:34, στον υποθαλάσσιο χώρο δυτικά του Αγίου Όρους.
Ο σεισμός έγινε αισθητός στις περισσότερες περιοχές της βόρειας Ελλάδας.
Τα μέχρι τώρα στοιχεία αναφέρουν πως η δόνηση είχε επίκεντρο 16 χλμ. νοτιοδυτικά από τις Καρυές και 119 χλμ. νοτιοανατολικά από την Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό – Μεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο, το εστιακό βάθος της δόνησης ήταν στο 1 χλμ., βάθος το οποίο κάνει τον σεισμό ιδιαίτερα επιφανειακό.
Με ανακοίνωση του, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο των Αθηνών δίνει μέγεθος 5,1 Ρίχτερ και εστιακό βάθος τα 24 χλμ.
Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής αναφορές για τραυματίες η ζημιές.