Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2012

692 - Αναμνήσεις ενός προσκυνητή


Γυρνάς από ταξίδι στο Άγιο Όρος. Πέρα από τα προσκυνήματα, τη φύση, τη συμμετοχή στις ιερές ακολουθίες και στα μυστήρια της εκκλησίας, πολλά πράγματα αφήνουν έντονη και ζωηρή ανάμνηση στους ταξιδιώτες. Ανάμεσα σε αυτά είναι και οι γνωριμίες και οι συνομιλίες με τους μοναχούς, οι συζητήσεις με τους άλλους προσκυνητές, συνήθως στο αρχονταρίκι ή στους κοιτώνες, καμιά φορά με αντιλογίες και διαξιφισμούς, αλλά ακόμη και το αργό κουβεντολόγι με συνταξιδιώτες, όταν για παράδειγμα βασιλεύει ο ήλιος πίσω από την Κασσάνδρα και εσύ βρίσκεσαι στο ξύλινο μπαλκόνι που περιζώνει το αρχονταρίκι της Σιμωνόπετρας, που το 1979 νομίζω, φιλοξενούσε καθηγητές και φοιτητές πολυτεχνικής σχολής μιας μακρινής πόλης της Ιαπωνίας που μελετούσαν εκεί το πρώτο οκταώροφο κτίριο του κόσμου που χτίστηκε πάνω σ' ένα βράχο χωρίς σκυρόδεμα! Και στεκόταν όρθιο!! Έτσι μου έλεγε με θαυμασμό στ' αγγλικά ένας από τους καθηγητές τους.
Ή πάλι, όταν ανέβαινες προς Κερασιά αγκομαχώντας από την Αγία Άννα, Αύγουστο καιρό, και εκεί σε ένα διάσελο, σε ένα μικρό τοσοδούλι εκκλησάκι, με αφημένο νερό και λουκούμια για τους πεζοπόρους προσκυνητές, θα συναντούσες κάποιον απλό εκ πρώτης όψεως ηλικιωμένο μοναχό, ένα γεροντάκι, που θα σε φιλοδωρούσε για τον κόπο σου, το να ανεβαίνεις δηλαδή ντάλα μεσημέρι εκείνη την ανηφόρα του Θεού, με έναν διάλογο που θα έστελνε το νεανικό σου μυαλουδάκι να καρφωθεί στο βράχο μπροστά σου, τόση θα ήταν η νοητική έκρηξη από την έκπληξη και το αναπάντεχο της στιχομυθίας μαζί του.
Αυτή την ατμόσφαιρα θέλει να αναβιώσει το δεύτερο μας κέρασμα, κατά το ήθος του παραδοσιακού αγιορείτικου κεράσματος, στο οποίο προσφέρονται πλουσιοπάροχα διαφορετικά πράγματα, δηλαδή λουκούμι, ρακή, νερό, καφές και καμιά φορά και φρούτα εποχής. Μάς προσφέρονται τώρα εδώ σκόρπιες αναμνήσεις που ξεπροβάλλουν ορμητικά από την μνήμη ψιθυρίζοντάς μας ιστορίες για το πάθος ν' ακούς τραγούδια του Καζαντζίδη, για τους άρρωστους κήπους ενός μοναστηριού, αν τα ψάρια του Μπαλουκλή είναι τα ίδια με εκείνα του θρύλου και αν θα σωθούμε όλοι.

691 - Η πανήγυρη της εορτής της Υπαπαντής στο μετόχι της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου


Με μεγαλοπρέπεια τελέστηκαν οι εκδηλώσεις για την εορτή της Υπαπαντής στο μετόχι της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου στο Χαλάνδρι.
Χθες στον πανηγυρικό εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαρτούμ και Σουδάν κ.κ. Εμμανουήλ με τη συμμετοχή του Πανοσιολογιότατου Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου Αρχιμανδρίτου κ.κ. Χρυσοστόμου.
Σήμερα τελέστηκε πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ναζιανζού κ.κ. Θεοδωρήτου.   
 

περισσότερες φωτογραφίες:

690 - Ιερά Μονή Οσίου Γρηγορίου (σημερινές φωτογραφίες)Περισσότερες φωτογραφίες:

689 - Υψηλός κλήρος, ιερή ευθύνη και αποστολή μας η προστασία του Αγίου Όρους


Υψηλός κλήρος και ιερή ευθύνη, αποτελεί η προστασία του Αγίου Όρους, του «Περιβολιού της Παναγίας», όπως τόσο χαρακτηριστικά το αποκαλεί ο λαός μας. Στον ευρύτερο χώρο της Ελλάδος και στον ευρύτατο της Οικουμενικής Χριστιανικής Σκέψης, το Άγιον Όρος είναι η εσχάτη κιβωτός των παραδόσεων και των ηθικών αξιών. 
Σε καιρούς κατ’ εξοχήν καταλυτικούς, όπως είναι αυτοί που ζούμε, όπου οι ανθρώπινες αξίες βάλλονται από ενδογενείς και εξωγενείς παράγοντες, το Άγιον Όρος αντιστέκεται με γενναιότητα στην ύψιστη έπαλξή του. Ο ωραίος αυτός λαϊκός χαρακτηρισμός «Το Περιβόλι της Παναγίας» θα μπορούσε να διευρυνθεί σε «Περιβόλι των τελευταίων αξιών της ανθρώπινης πίστης και αγάπης» και ίσως ακόμη να προστεθεί και το «Περιβόλι της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού». Ξέρουμε πράγματι καλά, ότι οι καιροί είναι δύσκολοι και ανατρεπτικοί. Όχι μόνον για τους ανθρώπους, αλλά και για τις ακατάλυτες αξίες της ζωής. Αν δεν μείνουμε άγρυπνοι σ’ αυτή την κοσμογονική αλλαγή που συντελείται γύρω μας και μάλιστα κάτω από την σκιά των άθλιων οικονομικών συγκυριών που διερχόμαστε, είμαστε καταδικασμένοι να υποστούμε πολλές και οδυνηρές εκπλήξεις. Ας συνεχίσουμε να το τονίζουμε πάντα, ότι είναι και κλήρος και ευθύνη και αποστολή η προστασία της χερσονήσου του Άθω. 
Όλοι μας έχουμε χρέος να ανταποκριθούμε στο ύψιστο κάλεσμα και να γίνουμε ιδεατοί στρατιώτες στην Πύλη του Ουρανού. Ωστόσο, ας μην αυταπατόμαστε. Δεν είναι πάντα φίλοι, όσοι μας παρουσιάζονται σαν φίλοι. Το Άγιον Όρος πολλοί το εποφθαλμιούν σαν δική τους πνευματική κληρονομιά. Και είναι βέβαια κληρονομιά όλης της ανθρωπότητας, αλλά, πάνω απ’ όλα, είναι ένας κατ’ εξοχήν ελληνορθόδοξος χώρος. Και άλλωστε, ας μη μας διαφεύγει ότι εδώ ασκήτεψαν και μόνασαν πολλοί Δάσκαλοι του Γένους. Ανάμεσά τους, ο μέγας εθνεγέρτης και Πρόδρομος της Ελευθερίας, Κοσμάς ο Αιτωλός. Ο πατροκοσμάς, που πριν ξεκινήσει την αποστολή του, ασκήτεψε για πολλά χρόνια στο Άγιον Όρος, επισκέφθηκε τις Μονές, έζησε την κατάνυξη και το δέος τους, άντλησε δύναμη και αγωνιστικότητα και ξεκίνησε να διδάξει στους σκλαβωμένους Έλληνες την πίστη και την ελευθερία.
Με την ανατολή του Νέου Έτους, το μήνυμα που αποστέλλουμε δεν είναι παρά ένα πανανθρώπινο σάλπισμα για την επιστροφή, στο χώρο και στον χρόνο, στην ασυμβίβαστη ψυχή της ελληνορθόδοξης πολιτιστικής κληρονομιάς. Και ακόμη, ας επισημάνουμε, το πνεύμα που κυριαρχεί και διαχέεται στο Άγιον Όρος, στα μοναστήρια και στις ευλαβικές σκήτες, μέσα από την ιδέα της αγρυπνίας, της τόσο κατανυκτικής και ουσιαστικής: Να στεκόμαστε ακοίμητοι στις ηθικές αξίες που κρατούν ανοικτές τις πύλες του κόσμου. Χρέος μας, να βιώνουμε την καθημερινή αγρυπνία, για να μη χαθούν και οι τελευταίες ελπίδες της ανθρωπότητας. Ιδού λοιπόν το βαθύτερο δίδαγμα που μας προσφέρει το Άγιον Όρος, ο εσωτερικός πόλος γύρω από τον οποίο οφείλουμε να κινηθούμε όλοι μας. Δεχθήκαμε το κάλεσμα. Και είμαστε παρόντες. Εδώ στον χώρο. Παρόντες και άγρυπνοι…
Βασίλης Πάππας


Το αντέγραψα από το περιοδικό: 

688 – Χιόνια και στις Καρυές (σημερινές φωτογραφίες)


Ευχαριστώ τον Γιώργο για τις φωτογραφίες

687 - Το Ι. Κελλί Μαρουδά στα λευκά (φωτογραφίες)

φωτογραφίες keliotis, Φεβρουάριος 2010

686 - Χιονισμένη η Δάφνη (σημερινές φωτογραφίες)


Μοναδικές στιγμές βιώνουν οι λιγοστοί κάτοικοι της Δάφνης στο Άγιο Όρος. Η συνεχής χιονόπτωση, από χθες, είχε σαν αποτέλεσμα να «στρωθεί» το χιόνι μέχρι το λιμάνι. Ένα σπάνιο φαινόμενο που είχε πολλά χρόνια να εμφανισθεί στο επίνειο των Καρυών.
 
Μέχρι τώρα τα δρομολόγια από θαλάσσης εκτελούνται κανονικά, αλλά η μετακίνηση των προσκυνητών μέσα το Άγιο Όρος είναι προβληματική, αφού μετά τη Δάφνη οι δρόμοι είναι καλυμμένοι με παχύ στρώμα χιονιού. 
 

Ευχαριστώ τον Νίκο για τις φωτογραφίες