Σάββατο, 7 Ιανουαρίου 2012

522 - Εγκαίνια Αθωνιάδας 1930 (3η περίοδος)


Από τη Φωνή της Χαλκιδικής 14/12/1930:
(κλικ στη φωτογραφία)
Κατ'ειδήσεις εξ Αγίου Όρους ετελέσθησαν εκεί την παρελθούσαν Κυριακήν μεγαλοπρεπέστατα τα εγκαίνια της ιδρυθείσης Αθωνιάδος σχολής. Εις ταύτα παρέστησαν ο εν Αγίω Όρει παραμένων προσωρινώς ο μητροπολίτης Κορυτσάς, ο επί τούτω αποσταλείς καθηγητής της Βυζαντινολογίας του Πανεπιστημίου Θεσ/νίκης κ. Ι. Παπαδόπουλος , η Ιερά Κοινότης με τον Πρωτοεπιστάτην Ευλόγιον Κουρίλλαν επικεφαλής. Ο Διοικητής Αγ.Όρους Ζήσης Χατζηβασιλείου και πλήθος κόσμου. Μετά την τέλεσην του αγιασμού υπό του μητροπολίτου Κορυτσάς εν τω ιστορικό ναό του Πρωτάτου οι επίσημοι κατηυθύνθησαν εις το οίκημα της Σχολής ένθα κατόπιν μικράς τελετής ο καθηγητής Παπαδόπουλος δια λίαν εμπνευσμένων λόγων εχαιρέτησεν εκ μέρους του Πανεπιστημίου Θεσ/νίκης το ευοίωνον γεγονός της επανασυστάσεως της παλαιάς Αθωνιάδος σχολής εν τη οποία ως γνωστόν μεταξύ άλλων σοφών εδίδαξε και ο Ευγένιος Βούλγαρης και συνεχάρη θερμώς την ιερά κοινότητα και τας μονάς. Εις την προσφώνησιν του κ. Παπαδοπούλου απήντησεν ο διευθυντής της σχολής αρχιμανδρίτης Αθανάσιος Παντοκρατορινός ευχαριστήσας το πανεπιστήμιον και τον κ. Παπαδόπουλον μετ'αυτόν δε ομίλησεν ο καθηγητής της σχολής Ιωακείμ Ιβηρίτης καιο Διοικητής κ. Χατζηβασιλείου. Η "Φωνή" χαίρουσα διότι μεταξύ των σχόντων την πρωτοβουλίαν ιδρύσεως της σχολής υπάρχουν πολλοί Χαλκιδικείς πατέρες. Συγχαίρει την Ιερά Κοινότητα δια το προοδευτικόν έργον της.


521 - Κώστας Ουράνης (1890-1953) «Στο Βατοπέδι του Αγίου Όρους»

.........Το μεγάλο και πλούσιο Βατοπέδι με τ' απέραντα κτήματα, το πλήθος των εξαρτημάτων του και τους αναπτυγμένους μοναχούς του, εμφανίζεται αιρετικό ή τουλάχιστον επικίνδυνα φιλελεύθερο. Το κατηγορούν ότι άνοιξε τη βαριά του πύλη σε μοντερνισμούς σκανδαλώδεις για έναν τόπο ταγμένο στην απάρνηση και τον ασκητισμό. Σε ποιους; Ότι υιοθέτησε το νέο ημερολόγιο, ότι έβαλε ηλεκτρικό φως και ...ευρωπαϊκά W.C. και ότι -αμάρτημα θανάσιμο!- παραβίασε δυο φορές το πανάρχαιο καταστατικό του Όρους που το επέβαλε ένα χρυσόβουλλο του Κωνσταντίνου του Μονομάχου, και που δεν επιτρέπει την παρουσία θηλυκών στη μοναστική πολιτεία: τη μια φορά επιτρέποντας σε μια επίσημη κυρία ν' αποβιβασθεί και ν' ανέβει ως την εξώπορτά του, όπου και της παρουσίασαν τ' άγια λείψανα να τ' ασπασθεί, και τη δεύτερη μπάζοντας μέσα στα τείχη του ...κότες!
.........Οι επισκέπτες του Βατοπεδίου ανήκουν σ' όλες τις κατηγορίες και σ' όλες τις εθνικότητες. Φυλλομέτρησα το ογκωδέστατο βιβλίο που διατηρεί η μονή κι όπου γράφουν τα ονόματά τους και τις εντυπώσεις τους. Τι ποικιλία από ονόματα ... κι ανοησίες! Βλέπει κανείς σ' αυτό υπογραφές από του Γεωργίου της Αγγλίας και του Βίκτωρος Εμμανουήλ, ίσαμε των ανορθόγραφων νωματαρχών της αστυνομίας του Αγίου Όρους. Όσο για τ' αυτόγραφα, εκείνο που περισσότερο με διασκέδασε ήταν ένα ταρταρινικό αυτόγραφο του Πάγκαλου, που έλεγε ότι "ο Αρχιστράτηγος του Στρατού του Έβρου σταμάτησε για λίγο το δρόμο του προς την Αγιά Σοφιά (;) για να προσκυνήσει ... " κτλ.

ΚΩΣΤΑΣ ΟΥΡΑΝΗΣ "ΤΑΞΙΔΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ"
Εκδόσεις ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟΝ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣ

520 - Στο Πρωτάτο πριν 33 χρόνια

.........Απόσπασμα Λειτουργίας στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου (Καρυές), Οκτώβριος 1979, με το παλιό Αγιορειτικό Τυπικό.
........."Kάθε έξι χρόνια η Πατριαρχική Εξαρχία που έχει την πνευματική εξουσία του Όρους επισκέπτεται τις Καρυές. Τότε γίνεται μια επίσημη Λειτουργία στο Πρωτάτο. Ο Πατριαρχικός Έξαρχος χοροστατεί.
.........Οι 20 Αντιπρόσωποι των Ιερών Μονών έχουν καταλάβει όπως πάντα τις από αιώνες κανονισμένες θέσεις τους ενώ ταπεινά προσέρχεται ο Πρώτος"...
.

519 - Ιωάννης ο Πρόδρομος (1542)

.........Φορητή Εικόνα από το αρχαίο εικονοστάσιο του τέμπλου του Ναού του Πρωτάτου στις Καρυές του Αγίου Όρους.

.........Η Μεγάλη Δέηση, έργο του Θεοφάνη του Κρητός (1540-1544) από το αρχαίο εικονοστάσιο του τέμπλου του Ναού του Πρωτάτου στις Καρυές του Αγίου Όρους, ένα σύνολο πέντε εικόνων (Χριστός Παντοκράτωρ, Παναγία δεομένη, Ιωάννης ο Πρόδρομος, αρχάγγελος Μιχαήλ, αρχάγγελος Γαβριήλ) εξεδόθη σε αντίγραφα υψηλής ποιότητας και προσφέρεται στο Βιβλιοπωλείο της Αγιορειτικής Εστίας σε τρία διαφορετικά μεγέθη.
πληροφορίες: 2310263308

http://www.agioritikiestia.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=158%3A2010-12-13-09-16-02&catid=38%3A2009-07-13-14-39-43&Itemid=213&lang=el33.jpgΟι Εικόνες από τον τόμο ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ (Θεσσαλονίκη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, 1997)