Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

488 - Δεύτερη Πρωτοχρονιά στο Άγιο Όρος


.........Μονοξυλίτης ο περικλεέστατος. Όχι μονάχα της Μονής Διονυσίου μα ολόκληρου του Αγίου Όρους. Ένα μετόχι μακριά από κοσμικότητες και δημόσιες σχέσεις, που ασχολείται εδώ και χίλια τόσα χρόνια με την παραδοσιακή καλλιέργεια του αμπελιού και της ελιάς. Περίφημο το κόκκινο κρασί του, με ονομασία προέλευσης: Μονοξυλίτης. Παρασκευάζεται στα πατητήρια του μετοχιού με τη σωστή και σταθερή ανάμιξη των ποικιλιών φωκιανό, λημνιό, ξυνόμαυρο Νάουσας και καπερνέ σαβινιόν και ωριμάζει σε μεγάλα δρύινα βαρέλια.
.........Είναι ένα μετόχι άγνωστο για όσους θεωρούν το Όρος της μόδας, απόμακρο, έξω από τα γνωστά μονοπάτια που οδηγούνε σε στέκια και περάσματα για τους επιτήδειους των καιρών, απλό, απλούστατο, χωρίς σαχνισιά και δίχως αιωρούμενους πάνω από τη θάλασσα εξώστες. Ο αρσανάς του ποτέ δεν υποδέχτηκε μπαταριές λογής προσκυνητών και άλλων αδιάντροπων μυστήριων.


.........Αγνοημένο από τα επιστημονικά πονήματα και τις ερευνητικές μελέτες μεσαιωνολόγων και νεότερων ιστορικών, ακαταχώρητο στους τουριστικούς οδηγούς, κλεισμένο μέσα στο πράσινο και σπαργανωμένο από τα πλούτη της φύσης, αναπαυόμενο σε ουρανομήκη τεριρέμ μελίρρυτων ψαλτάδων και καλλικέλαδων πουλιών. Η ταπεινή μας ορθοδοξία - υπάρχει ευτυχώς και τέτοια - σε όλο της το μεγαλείο.
.........Τα οικήματα του μετοχιού απέχουν από τον αρσανά γύρω στα 40 λεπτά οδοιπορία. Βλέπουν κατά τη μεριά του γαρμπή και στεγάζουν τους κοιτώνες των πατέρων, ξενώνα, εργατόσπιτα, αποθήκες, ελαιοτριβείο και την εκκλησία του Αγίου Βασιλείου του Μεγάλου που αύριο έχει την τιμητική της.
.........Μόλις φτάσαμε, βγήκαμε στον εξώστη και καθίσαμε στην απλωταριά. Μπροστά μας οι καμπάνες ένα μπουκέτο. Μικρές, λίγο μεγαλύτερες, με τα γλωσσίδια τους να αιωρούνται ανεπαίσθητα, παρ' όλη τη βαρύτητά τους, σε ετοιμότητα αναμονής. Έχει τέτοια ησυχία ο τόπος που ακόμα και ίχνη από το αιθέριο ντιγκ ντιγκ νταγκ τους για να σημάνουν τη Θεία Λειτουργία ή τον Εσπερινό, θα φτάσουν ψηλά πέρα μέχρι τις κορυφές στους γύρω λόφους, θ' αντιβουίσουν και θα κατηφορίσουν από τη λαγκαδιά ίσαμε τη θάλασσα, ν' αγκαλιαστούνε σφικτά με το μουρμουρητό του κύματος κι ύστερα να σκορπίσουν, να χαθούν μεσοπέλαγα στο γαλανό τους ταξίδι προς τη Σιθωνία.
.........Εκπληκτικό το θέαμα του κόσμου ολόκληρου από εκεί επάνω. Ίσαμε πέρα στον Όλυμπο, όπου αντικατοπτρίζεται η Θεσσαλονίκη. Αναπαύει την ψυχή και γλυκαίνει το πνεύμα. Και πάνω στην ώρα έρχεται ο αρχοντάρης, για να γλυκάνει και την ύλη, μ' ένα δίσκο κεράσματα• τον καφέ, το ρακί και το λουκούμι για τα καλωσορίσματα. Τέλειο συνταίριασμα. Από τις σπάνιες φορές που η σάρκα και το πνεύμα μονιασμένα τρέφονται με την ίδια ευφροσύνη από το κάλος της Δημιουργίας. Να γιατί η Ορθοδοξία επιβλήθηκε ως η θρησκεία της χαράς. Γιατί εμπνέει τον άνθρωπο να χαίρεται τα μικρά με τη συμμετοχή του πνεύματος που απαιτούν τα μέγιστα. Και συνάμα τον προτρέπει ν' απολαμβάνει τα μεγάλα με την ταπεινοσύνη που επαρκεί για τα ελάχιστα.
.........Στα πόδια μας ένα σωρό γατιά μάς κοίταζαν στα μάτια περιμένοντας να τα γλυκάνουμε κι αυτά με μια καλή κουβέντα.
.........Την επόμενη, στις 5 το πρωί με τη δικιά μας ώρα, σήμανε ο παπά Σάββας με το σφυρί το μικρό σιδερένιο σήμαντρο για τον πανηγυρικό όρθρο της πρωτοχρονιάς. Εορτάζει η εκκλησία του μετοχιού, ο Άγιος Βασίλειος, ένας μικρός ναός όσο το σαλόνι του σπιτιού μας και ούτε.
.........Τα χοντρά βιβλία με τα μεγάλα περίκομψα βυζαντινά γράμματα και τα κόκκινα κεφαλαία στην αρχή, με τα βαριά δεσίματα και φορτωμένα απομεινάρια από σταξιές κεριών, παραταγμένα στο αναλόγιο, στο ψαλτήρι, στο περβάζι του παράθυρου, στα ράφια πάνω από τα στασίδια• το ωρολόγιο, τα μηνιαία, το ψαλτήριο, η παρακλητική, το τριώδιο, όλα στη σειρά μας περιμένουν.
.........Τρεμάμενο φως διαχέουν οι καντήλες. Το λαδάκι τους φεγγοβολάει στην ψυχή μας το φέγγος των αγίων με το αράγιστο χαμόγελο. Φως όμορφο, γλυκό, διακριτικό. Το παρατηρείς, το χαίρεσαι, αφήνεσαι στο τέλος. Περνάει αυτό από τις χαραμάδες της καρδιάς, ανταμώνει την ψυχή, τη χαϊδεύει, την παρηγορεί όπως εκείνο του φεγγαριού και των αστεριών ή το άλλο του ανοιχτοχέρη ήλιου την ώρα της δύσης, όταν, αραγμένος σε κάποιο ξέφωτο του Χολομόντα από τη μεριά του Παλαιόκαστρου, σου επιτρέπει να τον κοιτάξεις κατάματα κρατώντας στο πλάι τρυφερά την καλή σου.
.........Απέναντί μου ο χορός των πατέρων. Το βλέμμα μου σκαλώνει στα πρόσωπα τους δοκιμάζοντας ν' ανιχνεύσει τα χαρακτηριστικά τους την ώρα της προσευχής. Στιγμές στιγμές έχω την αίσθηση πως τα βλέμματα διασταυρώνονται, θαρρείς κι αυτοί έχουν την ίδια περιέργεια μαζί μου. Μα πόσο αφελής είμαι! Είναι δυνατόν εκείνες τις μέγιστες στιγμές ν' ασχολούνται με μένα; Τα πάντα γύρω τους πλανόνται άυλα, διάφανα, αδιάφορα. Απόμακρα και ασαφή. Ακίνητοι κοιτάζουνε δίχως να βλέπουν, διότι ο νους "ανωθρώσκων" αποδυναμώνει και καταλύει τις αισθήσεις. Μονάχα ο αντίχειρας της αριστεράς κινείται περιοδικά μετρώντας στο κομποσκοίνι κόμπους της νοεράς προσευχής. «Κύριε, Ιησού Χριστέ, ελέησόν με».
.........Λειτουργηθήκαμε κατανυκτικά. Οι μελίρρυτοι ψαλμοί καταβροχθίζουν τη νύχτα και τη λιγοστεύουν ευοίωνα.
.........Κάποια στιγμή ένας πατέρας έφερε και απόθεσε ένα πιατάκι με κόλλυβα μπροστά στο τέμπλο. Ένας άλλος δεν σταμάτησε να φροντίζει την ίσκα μέσα στα καντήλια• να 'ναι στη σωστή θέση, να φωτίζουν με τον πρέποντα τρόπο τις εικόνες. Κάθε λίγο και λιγάκι με μια μικρή λαβίδα συμμάζευε τα καμένα φυτίλια στα κεριά, τ' άναβε, τα έσβηνε. Μπορεί όλα αυτά να μοιάζουν ελάχιστα μπροστά στη μεγαλοπρέπεια του καθολικού της μονής αλλά το τυπικό τηρείται με την ίδια βυζαντινή σχολαστικότητα και με την αυστηρή διονυσιάτικη παράδοση.
.........Το τέμπλο του μικρού ναού δεν είναι ξυλόγλυπτο μα έχει ζωγραφιστεί με λαϊκότροπες εικόνες αγίων της μονής - Νήφωνος, Διονυσίου, Δομετίου - στο κάτω του μέρος. Λιτό ανάθημα ευσέβειας, με την απλότητά του καταυγάζει την ουσία μιας τέχνης ευλαβούς, αποτέλεσμα πνευματικής ενατένισης και πίστης. Η αιώνια παρακαταθήκη του Μονοξυλίτη.
.........Την ώρα που οι πατέρες προσκυνούσαν τις εικόνες κατά σειρά τάξης και πρεσβείων και λίγο πριν το «δι' ευχών» του παπά Σάββα, η νύχτα είχε πια καταποντιστεί μεσοπέλαγα. Το φως της ημέρας τρύπωσε από το παραθύρι της εκκλησιάς και πλημμύρισε το χώρο. Ο ξωμάχος παπάς της ταλαιπωρίας και του μόχθου με το θυμιατό σκόρπισε για τελευταία φορά στην εκκλησία άγριους υάκινθους. Ο χώρος λαμποκοπούσε ανέσπερο φως.
.........Πάνω που έσκυβα για να πάρω αντίδωρο, το μάτι μου σκάλωσε στα κουρασμένα παπούτσια του, που ξεχώριζαν ελάχιστα κάτω από τα άμφια. Ήταν τα ίδια, τα φαγωμένα απ' τις πορείες στα χωράφια και τα χώματα. Αυτά που από αύριο θα πατούν πάλι το συμπλέκτη του ελκυστήρα για να φρεζάρει τα λιοτόπια και να ρίξει λίπασμα στους αμπελώνες.
.........Προτού ανέβω επάνω για την τράπεζα, άνοιξα την πόρτα της αυλής. Μπροστά μου έφεγγε το ανοιχτόκαρδο πρόσωπο του Μονοξυλίτη, χαρούμενο στο πρωτοχρονιάτικό του ξύπνημα. Απ' το βάθος της ρεματιάς έφτανε ελάχιστος ψίθυρος από το κελάηδισμα των τρεχούμενων νερών σαν ένας ύμνος στη μετάνοια.
Στην τράπεζα κάτσαμε έντεκα χαρούμενοι συνπανηγυριώτες. Ρουφήξαμε την ψαρόσουπα, φάγαμε ζυμωτό ψωμί και απολαύσαμε μπρούσικο μονοξυλίτη. Για επιδόρπιο γευτήκαμε τα πεντανόστιμα κόλλυβα.
.........14 Ιανουαρίου 2011. Η δεύτερη πρωτοχρονιά μου ασυζητητί καλύτερη από την πρώτη, την ανόητη, που την περάσαμε πριν από δεκατρείς μέρες παρακολουθώντας στην τηλεόραση ανούσια διαγγέλματα πολιτικών, συζητώντας για μια ακόμη φορά τα αδιέξοδα της οικονομικής κρίσης, πίνοντας ουίσκι, μασουλώντας ξηρούς καρπούς, χαρτοπαίζοντας εικοσιμία και κάνοντας στουκ στην ανία μας.
Σίμος Οφλίδης
http://respentza.blogspot.com/2011/01/blog-post_8475.html

487 - Οι σειρές των γραμματοσήμων για το Άγιο Όρος, «Πρωτογράμματα», 2011

.........Με την 4η σειρά γραμματοσήμων, η οποία κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο, συμπληρώθηκε η φετεινή έκδοση των ΕΛΤΑ που ήταν αφιερωμένη στο Άγιο Όρος και είχε σαν θέμα της τα «Πρωτογράμματα».

Σχετικό:

281 - Γραμματόσημα αφιερωμένα στον Άθω

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

486 - Αναδρομή στο 2011

Κάνοντας αναδρομή στο 2011, σημειώνω κάποια από τα σημαντικά γεγονότα που συνέβησαν τη χρονιά που φεύγει στο Άγιο Όρος, όπως δημοσιεύτηκαν στις ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ.

5 Φεβρουαρίου 2011

Πυρκαγιά στο Ρωσικό μοναστήρι

Πυρκαγιά ξέσπασε στην Ι.Μ. Αγίου Παντελεήμονος (Ρωσικό) σε πτέρυγα που βρίσκονται τα κελιά των εργατών. Η πυρκαγιά προκάλεσε σοβαρές υλικές ζημιές στον 4ο και τον 5ο όροφο και στην οροφή της πτέρυγας, χωρίς ευτυχώς να κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές ή ο ναός. Στην περιοχή βρέθηκαν έξι οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 12 πυροσβέστες.

Αποκλειστικές φωτογραφίες από την πυρκαγιά στο Ρωσικό

.

.

16 Φεβρουαρίου 2011

Βρέθηκε πτώμα αγνοούμενου

Το πτώμα αγνοούμενου προσκυνητή, βρέθηκε σε δύσβατη περιοχή των Καρυών. Ο αγνοούμενος από το 2008, ήταν 78 ετών Ουγγρικής καταγωγής.


.

.

22 Φεβρουαρίου 2011

Εκοιμήθη ο Δικαίος της Ι. Σ. Τιμίου Προδρόμου

Εκοιμήθη στις 15:30 σήμερα στό Άγιον Όρος ο γέροντας ιερομόναχος Πετρώνιος, πρώην δικαίος στήν Ιερά Σκήτη του Τιμίου Προδρόμου, ξάρτημα της Μονής Μεγίστης Λαύρας Αγίου Όρους, όπου ασκούνται μοναχοί Ρουμανικής καταγωγής.

Ο π. Πετρώνιος γεννήθηκε το 1914 στην κοινότητα Φαρκάσα του νομού Νεάμτς. Ο πόθος του από νέος ακόμα να γίνει μοναχός οδήγησε τα βήματά του στη Μονή Νεαμτς όπου και έγινε μοναχός. Έπειτα πήγε στην Μονή Αντίμ του Βουκουρεστίου ενώ σπούδασε και στη Θεολογική Σχολή του Βουκουρεστίου.

Το 1978 πήγε στο Άγιον Όρος. Ο π. Πετρώνιος πήγε εκεί με τη δεύτερη γενιά μοναχών, σταλμένοι από το Πατριαρχείο Ρουμανίας με σκοπό την πνευματική αναγέννηση της σκήτης του Τιμίου Προδρόμου.

Από το 1984 ήταν και πνευματικός αλλά και βιβλιοθηκάριος της Σκήτης.

Όταν ο Placide Desseille ζήτησε από τον π. Μακάριο τον Σιμωνοπετρίτη να τον πάει σε κάποιον γέροντα για να ακούσει κάποιον πνευματικό λόγο, εκείνος μαζί με τον ηγούμενο Ελισσαίο και άλλους μοναχούς της συνοδείας τους τον πήγαν στον πατέρα Πετρώνιο.

Όταν ζήτησαν από τον γέροντα Αντριάν Φαγκατσεάνου να πεί κάτι για τον γέροντα Πετρώνιο εκείνος είπε: «Τον Πετρώνιο τον Προδρομίτη; Ο πιο ταπεινός, ο πιο ταπεινός, ο πιο ταπεινός»!

Πατώντας το πόδι του στην αθωνική γη της Σκήτης του Τιμίου Προδρόμου ο Νικολάε Μπαλτσιούτ θα γράψει: «Ο πατέρας Πετρώνιος είναι τόσο αγαπητός που τον συμβουλεύονται και οι Έλληνες και οι Ρουμάνοι μοναχοί»

Ο π. Ιωαννίκιος από την Μονή Σίμωνος Πέτρα θα πει: «Ο π. Πετρώνιος ο Προδρομίτης συνταιριάζει τέλεια την αγάπη με την άσκηση και την πραότητα. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια ο γέροντας στεκόνταν όρθιος στις αγρυπνίες όλη νύχτα. Το να καθίσει για λίγο γονατιστός ήταν μια ευλογία»

Ψάχνοντας να βρω και κάτι άλλο να γράψω θυμήθηκα τι είχε γράψει πριν από 2 χρόνια στο ορθόδοξο περιοδικό Lumea Monahilor ο George Crasnean: «Έδειξα στην γυναίκα μου 3217 φωτογραφίες με αθωνίτες μοναχούς και την ρώτησα ποιός σου φαίνεται ''καλός άνθρωπος''. Απ' όλους διάλεξε τον π. Πετρώνιο ίσως επειδή τα μάτια του να ''πρόδωσαν'' την ξεχωριστή του ψυχή

Κανένας από όσους πέρασαν το κατώφλι της Σκήτης του Τιμίου Προδρόμου δεν μπορούν να ξεχάσουν το φως που εξέμπεμπε η μορφή του και τα πνευματικά λόγια που πρόσφερε καθισμένος σ' ένα παγκάκι κάτω από το φως της ανατολής ή του δειλινού.

«Μ' αρέσει να περπατάω, αυτή είναι η χαρά μου, επειδή πολλοί Άγιοι Πατέρες αγίασαν τις πέτρες τούτες με τον ιδρώτα τους» έλεγε ο γέροντας. Πατώντας στα χνάρια αυτών των πατέρων, αισθανόταν την χαρά της κοινωνίας και της αδιάλειπτης προσευχής

Η εξόδιος ακολουθία:


.

.



18 Μαρτίου 2011

Εκοιμήθη ο Γέροντας Νεκτάριος

Κοιμήθηκε στις 3 τα ξημερώματα, σε ηλικία 88 ετών, ο μοναχός Νεκτάριος, Γέροντας του Λαυριωτικού Ιερού Κελλιου Αγία Τριάδα (Καραμανλή) στις Καρυές.

Η εξόδιος ακολουθία έγινε το απόγευμα, ώρα 15.00

Ήταν από τους παλαιούς Γέροντες, εκείνους που εξέφρασαν το Άγιον Όρος της νεανικής ηλικίας μου. Τον γνώρισα πριν από λίγα χρόνια, όταν μου δόθηκε ευλογία να συναντηθούμε στα πλαίσια ερευνητικής εργασίας μου για τα Κελλιά των Καραμανλήδων. Έκτοτε στις τακτικές επισκέψεις μου στο Περιβόλι της Παναγίας, ήμουν συχνός συνδαιτημόνας στο Κελλί της Αγίας Τριάδος Καρυών. Ο Γέρο-Νεκτάριος δεν ήταν Καραμανλής την καταγωγή. Είχε όμως ταυτιστεί με την παράδοση του Κελλιού του και μου τη δίδαξε.

Ήταν πνεύμα οξύ και διορατικό. Ένας ενορατικός ασκητής, που εμψύχωνε τις μελέτες μου καλλιεργώντας ταυτόχρονα και την πνευματική μου ανέλιξη. Δίκαιος και φιλάδελφος. Φιλόξενος (μολονότι θύμα κάποτε αυτής της φιλοξενίας) επεδίωκε την εν Χριστώ εναρμόνιση των απολεσθέντων ψυχών, που συχνά περιέθαλπε.

Έτσι χαράχθηκε στην ψυχή μου ως ένας από «εκείνους όπου στη ζωή τους ώρισαν και φυλάγουν θερμοπύλες». Που, κατά τον Αλεξανδρινό ποιητή, είναι «δίκαιοι κ' ίσοι σ' όλες των τες πράξεις, αλλά με λύπη κιόλας κ' ευσπλαχνία». «Γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν είναι πτωχοί, πάλ' εις μικρόν γενναίοι, πάλι συντρέχοντες όσο μπορούν: πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες, πλην χωρίς μίσος για τους ψευδόμενους». Κυρίως, όμως, ως ένας από εκείνους, που «περισσότερη τιμή τους πρέπει όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν) πως ό Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος, κ' οι Μήδοι επιτέλους θα διαβούνε». Ας είναι η μνήμη του αιώνια!

.

.


24 Απριλίου 2011

Αφιέρωμα του αμερικανικού ABC (60 minutes) στο Άγιο Όρος











.

.


5 Μαΐου 2011

Ανακοίνωση Ιεράς Κοινότητας για την Κάρτα του Πολίτη

Καρυαί τη 22.4 / 5.5.2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΙΣ

ΙΕΡΑΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΟΣ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ

ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΚΑΙ ΤΗΣ «ΚΑΡΤΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ»

Εξ αφορμής της προσφάτου καταθέσεως στην Βουλή των Ελλήνων του νομοσχεδίου «Για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση» και την απορρέουσα εκ τούτου μελ­λον­τική έκδοσι της «Κάρτας του Πολίτη», η Ιερά Κοινότης του Αγίου Όρους επιθυμεί να επισημάνη τα ακόλουθα:

Η «Κάρτα του Πολίτη» ταυτοποιεί την προσωπικότητα του πολίτη και τον μετατρέπει σε ένα αριθμό του συστήματος της ηλεκτρο­νικής διακυβερνήσεως. Όλοι οι πολίτες εντάσσονται πλέον σε ένα ηλεκτρονικό σύστημα, το οποίο ελέγχει και επεξερ­γάζεται τα στοιχεία της προσωπικής τους ζωής (οικονομική δραστηριότης, θέματα υγείας, εργασίας, κοινωνικής συμπεριφοράς κ.λπ.), καταργώντας ουσιαστικά τις προσωπικές τους ελευθερίες.

Επειδή το σύστημα αυτό έχει την δυνατότητα να μετεξελίσσεται εύκολα θεωρούμε ότι είναι ορατός ο κίνδυνος για τους Χριστιανούς να παραβιάζεται η ελευθερία της θρησκευτικής τους συνειδήσεως, στερώντας τους την δυνατότητα να ομολογούν ελεύθερα την πίστι τους και να κηρύσσουν το Ευαγγέλιο του Χριστού. Επειδή μάλιστα η εξουσία χρήσεως του συστήματος αυτού παραδίδεται σε φορείς ακαθόριστους ως προς τον δη­μόσιο η ιδιωτικό τους χαρακτήρα και τους δίδεται η ευχέρεια να προσθαφαιρούν στην Κάρτα δεδομένα, υπάρχει το ενδεχόμενο ακόμη και της ανεπίγνωστης εκ μέρους των πιστών χρήσεως αντιχριστιανικών συμβόλων.

Για όλους τους παραπάνω λόγους η Ιερά Κοινότης του Αγίου Όρους εκφράζει την έντονη ανησυχία της και υποβάλλει θερμή παράκλησι προς την Ελληνική Κυβέρνησι να μη προχωρήση στην έκδοσι της ηλεκτρονικής «Κάρτας του Πολίτη», συνιστά δε στους χριστιανούς να χρησιμοποιούν τα συμβατικά μέσα ταυτοποιήσεώς τους. Η υποχρεωτική επιβολή τοιούτου είδους Κάρτας μας ευρίσκει αντιθέτους.

Ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί δεν λησμονούμε ότι «μείζων ο εν ημίν η ο εν τω κόσμω», και ότι ο Χριστός «νενίκηκε τον κόσμον». Τούτο όμως δεν συνεπάγεται και την συμφωνία μας σε υποχρεωτικές και ανελεύθερες πρακτικές. Ευχόμεθα ολοψύχως η Κυρία Θεοτόκος, η Προστάτις και Έφορος του Αγίου Όρους, να δίδη στον ευλαβή λαό της πατρίδος μας την δύναμι να ανταπεξέρχεται σε όλες τις δυσκολίες του βίου, μάλιστα μέσα στη δυσχερή αυτή συγκυρία που διερχόμεθα.

Άπαντες οι εν τη κοινή Συνάξει

Αντιπρόσωποι και Προϊστάμενοι

των είκοσιν Ιερών Μονών του Αγίου Όρους Άθω.

.

.

1/14 Ιουνίου 2011

Νέος Πρωτεπιστάτης

Με αγιορειτική λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 14 Ιουνίου 2011 (π.ημ. 1 Ιουνίου) η τελετή αλλαγής και ενθρονίσεως του νέου Πρωτεπιστάτη του Αγίου Όρους.

Η τελετή έλαβε χώρα στο ναό του Πρωτάτου, όπου ο νέος Πρωτεπιστάτης του Αγίου Όρος, Γέροντας Βαρνάβας Βατοπαιδινός ανέλαβε καθήκοντα μαζί τους Επιστάτες των Ιερών Μονών Κουτλουμουσίου, Καρακάλλου και Σταυρονικήτα.

Ο Γέροντας Βαρνάβας μεταξύ άλλων ανέφερε, ότι θα διακονήσει το Άγιον Όρος με όλο τον σεβασμό που τρέφει για το Οικουμενικό Πατριαρχείο, καθώς και για το πρόσωπο του Προκαθημένου της Ορθοδοξίας, Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου.

Να σημειωθεί ότι εκ μέρους της πολιτείας παρέστη, ο Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους κ. Αρίστος Κασμίρογλου, οι αντιπροσωπείες των Ιερών Μονών, μοναχοί και πλήθος προσκυνητών.

Εν συνεχεία στο Συνοδικό της Ιεράς Επιστασίας πραγματοποιήθηκε πανηγυρική συνεδρία της Ιεράς Κοινότητας, υπό την προεδρεία του νέου Πρωτεπιστάτη.

Να σημειωθεί ότι ο νέος Πρωτεπιστάτης Γέρων Βαρνάβας, διετέλεσε και πάλι πριν από 5 χρόνια Πρώτος του Αγίου Όρους.

Τέλος ο Γέροντας Βαρνάβας Βατοπαιδινός, διαδέχθηκε στην Πρωτεπιστασία τον επιτυχημένο Γέροντα Παύλο Λαυριώτη.

.

.

9 Ιουλίου 2011

Έχασε τη ζωή του 42χρονος

Τραγικό θάνατο βρήκε ένας 42χρονος, στην παραθαλάσσια περιοχή «Μύλος» της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους.

Συγκεκριμένα ό άτυχος 42χρονος, την ώρα που βάδιζε μόνος του σε μονοπάτι, έχασε την ισορροπία του με αποτέλεσμα να πέσει από ύψος 25 μέτρων πάνω σε βράχια.

.

.

20 Ιουλίου 2011

Εκοιμήθη ο Αγιορείτης Ιερομόναχος Χρυσόστομος Φιρφιρής

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, 20 Ιουλίου 2011, με το νέο ημερολόγιο ξημερώνοντας η Εορτή του Προφήτου Ηλιού του Θεσβίτου, εκοιμήθη εν Κυρίω, προσβεβλημένος από βαριά ασθένεια, ο Ιερομόναχος Χρυσόστομος Φιρφιρής, Γέροντας του ιστορικού Κουτλουμουσιανού Ιερού Κελλίου Προφήτου Ηλιού που βρίσκεται στις Καρυές του Αγίου Όρους.

Ο Μακαριστός, γεννημένος στην Καβάλα, ήρθε σε ηλικία μόλις 17 ετών στο ΄Αγιον Όρος και υποτάχθηκε στην πολύ γνωστή Συνοδία του ονομαστού Αγιορείτου ψάλτου Διακόνου Διονυσίου Φιρφιρή. Ο Ιερομόναχος Χρυσόστομος χειροτονήθηκε σε Διάκονο από τον αοίδιμο Μητροπολίτη Σταυρουπόλεως Μάξιμο, Σχολάρχη της Ιεράς Θεολογικής Σχολής Χάλκης και Πρόεδρο της Πατριαρχικής Εξαρχίας που είχε επισκεφθεί το Άγιον Όρος και Πρεσβύτερος από τον Μητροπολίτη Δράμας κυρό Διονύσιο ενώ ο Μητροπολίτης Φιλίππων του απένειμε και το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου.

Μετά από πολυετή μάχη με την επάρατη νόσο και σε ηλικία μόλις 55 ετών, ο π. Χρυσόστομος Φιρφιρής άφησε την τελευταία του πνοή στο κονάκι του Ιερού Κελλίου του, στη Θεσσαλονίκη, περιστοιχούμενος από Αγιορείτες και μη Πατέρες οι οποίοι έσπευσαν να βρεθούν κοντά του. Η σορός του μεταφέρεται αυτές τις ώρες στον λατρευτό του Άθω και η Εξόδιος Ακολουθία θα ψαλλεί στον Ναό του Ιερού του Κελλίου όπου και θα γίνει η ταφή.

Απλός, ταπεινός, συνετός, με γνήσιο καλογερικό, αγιορείτικο φρόνημα, ο Μακαριστός είχε κερδίσει την ανεπιφύλακτη αγάπη των απλών και καθημερινών ανθρώπων αλλά και πολλών συμμοναστών του εξαιτίας της αυθεντικότητας του χαρακτήρα του και της σπάνιας αρχοντιάς του φρονήματός του.

Αιωνία αυτού η μνήμη!

.

.

3 Οκτωβρίου 2011

Εγκρίθηκε η ανέγερση Κέντρου Υγείας στο Άγιο Όρος

Το Δ.Σ του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκιδικής προχώρησε στην έγκριση της κατασκευής Κέντρου Υγείας στις Καρυές του Αγίου Όρους, σε έκτακτη συνεδρίαση του. Σήμερα στο Άγιο Όρος λειτουργεί Κέντρο Υγείας το οποίο είναι στελεχωμένο ενώ το κτίριο στο οποίο στεγάζεται παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα καθώς με βάση την εισήγηση του Δ.Σ. του νοσοκομείου Χαλκιδικής είναι παλαιάς κατασκευής.

.

.

7-10 Οκτωβρίου 2011

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο Άγιο Όρος

Σε ένδειξη ευγνωμοσύνης προς την Παναγία που τον αξίωσε να γιορτάσει τα 20 χρόνια της Πατριαρχίας του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος πραγματοποίησε προσκυνηματική επίσκεψη από 7 έως 10 Οκτωβρίου στο Άγιο Όρος.

Ο Παναγιότατος συγκίνησε τους πιστούς με το εκκλησιαστικό φρόνημα που επέδειξε να εορτάσει την εικοσαετία της πατριαρχίας του σαν "καλόγηρος" και όχι σαν κοσμικός άρχοντας. Στο Άγιον Όρος! Με προσευχή, αγρυπνία και ποιμαντική επίσκεψη σε Μονές και κελλία.

Τις ομιλίες τις οποίες εξεφώνησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης μπορείτε να δείτε εδώ.

Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου, εδώ.

Τέλος ακολουθεί το χρονικό της επίσκεψης, όπως το κατέγραψαν οι ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ (το blog στον Pathfinder)

3005 - Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Αγιορειτική Εστία

3006 - Άφιξη του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Άγ. Όρος (αποκλειστικές φωτογραφίες)

3008 - Η πρώτη ημέρα του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Άγιο Όρος

3009 - Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Ι. Μ. Μ. Λαύρας-αποκλειστικές φωτογραφίες

3011 - Στη Σκήτη Τ. Προδρόμου ο Οικουμενικός Πατριάρχης (φωτογραφίες)

3012 - Αυστηρό Πατριαρχικό μήνυμα από την Μεγίστης Λαύρας

3013 - Δείτε πόσοι αποδοκίμασαν τον Οικουμενικό Πατριάρχη

3015 - Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στον τάφο του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτη

3016 - Επέστρεψε στις Καρυές ο Οικουμενικός Πατριάρχης

3023 - Η ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη στον Ι. Ναό του Πρωτάτου

3025 - Αναμνηστικά από τις Καρυές αγόρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης

3027 - Η ομιλία του Ηγουμένου της Ι.Μ. Ξενoφώντος στο Πρωτάτο

3028 - Ο Οικουμενικός Πατριάρχης σε Ι. Μονή Δοχειαρίου και πολιτική Διοίκηση

3029 - Η επιλογή του Αγίου Όρους για τον εορτασμό της 20ετούς Πατριαρχίας

3030 - Προβλήματα με την αναχώρηση του Οικουμενικού Πατριάρχη από το Άγιο Όρος

3031 - Βαρθολομαίος: Επικίνδυνη εκτροπή η κατάληψη της Ι.Μ. Εσφιγμένου

3032 - Αναχώρησε από το Άγιο Όρος ο Οικουμενικός Πατριάρχης (αποκλειστικό)

.

.

20 Οκτωβρίου-28 Νοεμβρίου 2011

Η Αγία Ζώνη στη Ρωσία

52 - Σε 12 πόλεις της Ρωσίας η Αγία Ζώνη. Υποδοχή σήμερα από τον Πούτιν με τιμές Αρχηγού Κράτους.

56 - Έφτασε η Αγία Ζώνη στη Ρωσία (video)

64 - Η Αγία Ζώνη από το Βατοπαίδι (αναχώρηση) στη Ρωσία (άφιξη), video και φωτογραφίες

68 - Ουρά 5 χιλιομέτρων για να προσκυνήσουν την Αγία Ζώνη! (Φώτο – Video)

95 - Στην Αγία Πετρούπολη 800.000 προσκύνησαν την Αγία Ζώνη

250 - Ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος υποδέχεται σήμερα την Αγία Ζώνη στη Μόσχα

252 - Φωτογραφίες από τη λαμπρή υποδοχή της Αγίας Ζώνης στη Μόσχα

264 - Μέχρι και επτά ώρες αναμονής για να προσκυνήσουν την Αγία Ζώνη (video)

274 - Κάτω από πρωτοφανείς συνθήκες και έκτακτα μέτρα το προσκύνημα της Αγίας Ζώνης στη Μόσχα

305 - Η μεγαλύτερη κοσμοσυρροή στην ιστορία της Ρωσίας έγινε για το προσκύνημα της Τίμιας Ζώνης!

307 - Με τιμητικές τελετές οι εκκλησιαστικές και κοσμικές αρχές αποχαιρέτισαν την Αγία Ζώνη

.

.

8 – 28 Νοεμβρίου

Έκθεση φωτογραφιών 19ου και αρχών 20ου αιώνα, από τη Σιμωνόπετρα, στη Μόσχα

187 - Έκθεση 200 φωτογραφιών, από το Αρχείο της Σιμωνόπετρας, εγκαινιάσθηκε στη Μόσχα

190 - Μοναδικές φωτογραφίες του Αγίου Όρους, οι οποίες εκτίθενται στη Μόσχα

195 - O παπα Ααρών ο μακρυγένης (φωτογραφίες)

197 - Σφραγίδες και διαφημιστικά «κλισέ» φωτογράφων του Αγίου Όρους (τέλος 19ου-αρχές 20ου αιώνα)

245 - Στο νοσοκομείο της Ι. Σκήτης Αγίου Ανδρέα, πριν 100 χρόνια. Αναμνηστική φωτογραφία.

251 - Αντίγραφο της Παναγίας της Πορταΐτισσας (1648)

253 - Βίντεο από τα εγκαίνια της έκθεσης της Αγιορειτικής Φωτοθήκης στη Μόσχα

259 - Αγιορειτική Βοτανοθήκη

267 - Η πλατεία των Καρυών το 1904, το 1964 και σήμερα (φωτογραφίες)

289 - Βίντεο από την έκθεση φωτογραφιών του Αρχείου της Σιμωνόπετρας, στη Μόσχα

310 - Έκλεισε τις πύλες της η έκθεση «Όρος Άθως. Εικόνες του Ιερού Τόπου» στη Μόσχα

389 - Το Άγιον Όρος γοήτευσε τη Μόσχα

.

.


27 Δεκεμβρίου 2011

Προφυλακίζεται ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου Αρχιμανδρίτης Εφραίμ

457 - Επιστολή της Ιεράς Κοινότητας Αγίου Όρους στον Ηγούμενο της Ι.Μ. Βατοπαιδίου Αρχιμ. κ. Εφραίμ

463 - Ανακοίνωση της Αδελφότητας της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου

483 - Το Άγιον Όρος έζησε πρωτοφανείς και αήθεις καταστάσεις

Λεπτομέρειες: http://vatopaidi.wordpress.com