Σάββατο, 19 Νοεμβρίου 2011

253 - Βίντεο από τα εγκαίνια της έκθεσης της Αγιορειτικής Φωτοθήκης στη Μόσχα

(κλικ στη φωτογραφία)

Το Κρατικό Ιστορικό Μουσείο στη Μόσχα, το οποίο φιλοξενεί την έκθεση της Αγιορειτικής Φωτοθήκης «Όρος Άθως. Εικόνες του Ιερού Τόπου» . Αριστερά η πύλη της Πορταΐτισσας, που οδηγεί στην Κόκκινη πλατεία. Εδώ βρισκόταν η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Σήμερα αυτή φυλάσσεται στο μουσείο και στη θέση της υπάρχει σύγχρονη εικόνα, δωρεά της μονής των Ιβήρων. Δεξιά το Κρεμλίνο.

.

252 - Φωτογραφίες από τη λαμπρή υποδοχή της Αγίας Ζώνης στη Μόσχα

Μόσχα, Αιμίλιος Πολυγένης

Με μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα υποδέχθηκαν σήμερα στη Μόσχα την Αγία Ζώνη, κλήρος και λαός της Ρωσίας.

Την Αγία Ζώνη παρέδωσε στον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλο, ο Ηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου Αρχιμ. Εφραίμ.

Στη συνέχεια στο κέντρο του Καθεδρικού Ναού τελέστηκε δοξολογία από τον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλο, τον Πατριάρχη Γεωργίας κ. Ηλία, τον Μητροπολίτη Πολωνίας κ. Σάββα και τον Μητροπολίτη Πράγας κ. Χριστοφόρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι συγχοροστάτησαν 150 Μητροπολίτες, Επίσκοποι και Αρχιεπίσκοποι της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, καθώς και άλλων τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Η Αγία Ζώνη τοποθετήθηκε στο κέντρο του Ναού προς προσκύνηση του Ρωσικού λαού, ενώ μοιράζετε σε όλους κορδέλες που έχουν ευλογηθεί.

Να αναφερθεί ότι στο Καθεδρικό Ναό συρρέουν κατά χιλιάδες οι πιστοί, οι οποίοι έχουν σχηματίσει ουρά χιλιομέτρων παρά το κρύο και την χιονόπτωση.

Επίσης ο Ναός του Σωτήρος θα παραμείνει ανοιχτός 24ώρες το 24ωρο, μέχρι και τις 27 Νοεμβρίου όπου και θα επιστρέψει στο Άγιον Όρος.

Αύριο 20 Νοεμβρίου ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλλος εορτάζει τα 65α γενέθλια του, και στο Ναό του Σωτήρος θα τελεστεί πατριαρχικό συλλείτουργο.Περισσότερες φωτογραφίες εδώ.

251 - Αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας της Πορταΐτισσας (1648)


Αντίγραφο της Εικόνας της Παναγίας Πορταΐτισσας της Ιεράς Μονής Ιβήρων, το οποίο παρήγγειλε από το Άγιο Όρος το 1648 ο Τσάρος της Ρωσίας Αλέξιος ως δώρο για τον υποψήφιο Πατριάρχη Νίκωνα και φιλοτεχνήθηκε από τον Έλληνα αγιορείτη μοναχό-εικονογράφο Ιάμβλιχο τον Ρωμανό. Επί σειρά αιώνων αποτέλεσε ένα από τα σπουδαιότερα ιερά κειμήλια του ρωσικού λαού. (Κρατικό Ιστορικό Μουσείο Μόσχας).

Εκτίθεται στην έκθεση «Όρος Άθως. Εικόνες του Ιερού Τόπου» (7-28 Νοεμβρίου 2011, Μόσχα).

250 - Ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος υποδέχεται σήμερα την Αγία Ζώνη στη Μόσχα

Στη Μόσχα θα μεταφερθεί σήμερα Σάββατο, 19 Νοεμβρίου 2011 η Αγία Ζώνη της Παναγίας που φυλλάσεται στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου.

Η Άγια Ζώνη μέχρι αυτή την ώρα βρίσκεται στο Καλίνινγκραντ, ενώ το μεσημέρι θα μεταφερθεί με αεροπλάνο στη Μόσχα.

Την Αγία Ζώνη θα μεταφέρει στη πρωτεύουσα της Ρωσίας ο Ηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου, Αρχιμ. Εφραίμ με τη συνοδεία εκπροσώπων του Ιδρύματος του Αγίου Ανδρέα.

Να αναφερθεί ότι η Αγία θα φτάσει στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος στις (17:00 ώρα Μόσχας), όπυο θα την υποδεχθεί ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος και ο κλήρος του Πατριαρχείου.

Η Αγία Ζώνη θα φθάσει στη Μόσχα σε συνδυασμό με την συμπλήρωση 65ετών, από τη γέννηση του Προκαθημένου της Ρωσικής Εκκλησίας κ. Κυρίλλου.

Σύμφωνα με εκπρόσωπους του Πατριαρχείου την Αγία Ζώνη αναμένεται να προσκυνήσουν χιλιάδες πιστοί, οι οποίοι από τώρα έχουν σχηματίσει ουρά έξω από τον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος.

Ο Επικεφαλής του Ιδρύματος του Αγίου Ανδρέα κ. Βλαντιμίρ Γιακούνιν, μιλώντας σε δημοσιογράφους μεταξύ άλλων ανέφερε: «Μέχρι σήμερα την Αγία Ζώνη έχουν προσκυνήσει πάνω από 2 εκατομμύρια Ρώσοι πιστοί».

Επίσης υπογράμμισε ότι έχουν γίνει πάρα πολλά θαύματα από την Αγία Ζώνη τις ημέρες αυτές, γυναίκες στείρες έμειναν έγκυες, ενώ πολλοί μας ανέφεραν ότι απαλλάχτηκαν από αρρώστιες.

Τέλος να σημειωθεί ότι ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλλος, ζήτησε να παρατείνει την περίοδο παραμονής της Αγίας Ζώνης για άλλες 5 ημέρες, προς ευλογία του Ρωσικού λαού.

http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=9889:2011-11-19-07-25-41&catid=13

249 - Μια φωτογραφία του 1898

Η φωτογραφία είναι από το βιβλίο:


Συγγραφείς: Χάρης Γιακουμής- Ιζαμπέλ Ρουά

Εκδότης: Μπάστας- Πλέσσας

Μετάφραση: Κολλέτ, Κατερίνα

Επιμέλεια: Haris Yiakoumis

Αριθμός Σελίδων: 259

Έτος Έκδοσης: 1998


Τα πρώτα οργανωμένα ταξίδια με μορφωτικό χαρακτήρα, ξεκινούν το 1896, με στόχο να προσφέρουν σε όλους τους τουρίστες τη δυνατότητα να μελετήσουν, με την καθοδήγηση και τη βοήθεια γνωστών επιστημόνων, τις περιοχές που επισκέπτονταν.

Οι επιβάτες αυτών των δώδεκα περίπου ταξιδιών, που πραγματοποιήθηκαν από το 1896 έως το 1912, ήταν άντρες και γυναίκες γεμάτοι πάθος για την Ελλάδα, με κλασική παιδεία, ως επί το πλείστον επιστήμονες. Ανάμεσα τους υπήρχαν φημισμένοι ελληνιστές.

Με αφετηρία αυτά τα πρωτότυπα και αυθεντικά στοιχεία, οι συγγραφείς του βιβλίου ανασυνθέτουν μιαν "ιδανική κρουαζιέρα" και χαράζουν ένα "ιδανικό οδοιπορικό" με είκοσι περίπου σταθμούς, από τη Μασσαλία στην Κύπρο, περνώντας από τη Σικελία, τους Δελφούς, την Αθήνα, την Κρήτη, τις Κυκλάδες, το Αγιο Όρος, την Κωνσταντινούπολη...


(Η γυάλινη αρνητική πλάκα της παραπάνω φωτογραφίας ανήκει στη συλλογή της Αγιορειτικής Φωτοθήκης).