Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2011

194 - Η Βατοπαιδινή Ιερά Σκήτη Αγίου ΔημητρίουΗ Ιερά Σκήτη Αγίου Δημητρίου είναι κτισμένη σε μορφή οικισμού και σε απόσταση μισής ώρας περίπου νοτιοδυτικά της Μονής Βατοπαιδίου. Στην θέση της Σκήτης ήταν παλαιά μονή του Χαλκέως. Οργανώθηκε σαν Σκήτη το 18ο αιώνα.

Το 1729 συντάχθηκε το πρώτο της τυπικό που ρυθμίζει τον τρόπο λειτουργίας της. 'Όπως όλες οι παραδοσιακού τύπου Σκήτες είναι ιδιόρρυθμη στον τρόπο λειτουργία της.

Το Κυριακό της Σκήτης Αγίου Δημητρίου (φωτ. πάνω) ανάγεται στη βυζαντινή εποχή.

Ότι σώζεται από την εποχή εκείνη είναι το μαρμαροθέτημα του Κυριακού, έργου του 12ου αιώνα.

Οι τοιχογραφίες του κυρίως ναού είναι του 1755. Ο εξωνάρθηκας είναι μεταγενέστερος και οι τοιχογραφίες του είναι του 1806.

Οι Καλύβες της Σκήτης του Αγίου Δημητρίου είναι είκοσι μία.

Οι περισσότερες από αυτές είναι σήμερα ερειπωμένες.


Φωτογραφία της περιόδου 1920-30 της Σκήτης του Αγίου Δημητρίου, όταν αυτή ευρίσκετο σε πλήρη ακμή. Στο παρατιθέμενο διάγραμμα φαίνονται με τις ονομασίες τους τα κτήρια του οικισμού. Η Σκήτη διέθετε δεκαπέντε σπίτια (καλύβες) με εκκλησίες και οκτώ ξεροκάλυβα.

1. Κυριακό (Άγιος Δημήτριος)

2. Κωδωνοστάσιο

3. Τράπεζα

4. Ξενώνας

5. Φρεατοστέγασμα

6. Βοηθητικά Κυριακού

7. Καλύβη Ακαθίστου Ύμνου

8. Ξεροκάλυβο (χωρίς ναό)

9. Καλύβη Εισοδίων της Θεοτόκου

10. Ξεροκάλυβο

11. Καλύβη Εισοδίων της Θεοτόκου

12. Καλύβη Αγίου Σπυρίδωνος

13. Ξεροκάλυβο

14. Καλύβη Αγίου Νικολάου

15. Καλύβη Αγίας Τριάδος

16. Ξεροκάλυβο

17. Κοιμητήριο (με οίκημα κοιμητηριάρη)

18. Καλύβη Αγίων Πάντων

19. Καλύβη Αγίου Ιωάσαφ

20. Καλύβη Αγίων Πάντων

21. Καλύβη Αγίου Ευσταθίου

22. Καλύβη Αγίων Αρχαγγέλων

23. Καλύβη Αγίου Ανδρέου

24. Καλύβη Αγίου Παντελεήμονος

25. Καλύβη Αγίων Αποστόλων

26. Καλύβη Αγίας Μαρίνης (ρουμανική)

27. Καλύβη Εισοδίων της Θεοτόκου (ρουμανική)

28. Ξεροκάλυβο (ρουμανικό)

29. Ξεροκάλυβο

Η φωτογραφία και το διάγραμμα είναι από το βιβλίο ΙΕΡΑ ΜΕΓΙΣΤΗ ΜΟΝΗ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ, τόμος Α΄, έκδ. Ι.Μ. Βατοπαιδίου, Άγιον Όρος, 1996.

193 - Πέντε τρόποι μετανοίας (μοναχός Μωυσής, Αγιορείτης)


Ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος πρακτικά μας δείχνει πέντε δρόμους της μετανοίας. Μας λέγει:

Πρώτος δρόμος μετανοίας είναι ν' αυτοκαταδικάζεσαι για τις αμαρτίες σου. Ο Κύριος εκτιμά ιδιαίτερα αυτή σου την πράξη. Αυτός που μόνος του καταδίκασε τ' αμαρτήματά του πολύ δύσκολα θα τα επαναλάβει. Η έγκαιρη εξέγερση της συνειδήσεως σου διά της αυτοκατηγορίας δεν θα έχει κατήγορο στο ουράνιο κριτήριο.

Δεύτερος αξιόλογος δρόμος μετανοίας είναι να μη βαστάς κακία για κανένα, ακόμα και γι' αυτούς τους εχθρούς σου. Να συγκρατείς πάντοτε την οργή σου, να συγχωρείς τ' αμαρτήματα των άλλων, γιατί έτσι θα εξαλείψει και τα δικά σου ο Κύριος. Είναι αυτό ένα αποτελεσματικό καθαρτικό, αφού μας το υπέδειξε ο ίδιος ο Κύριος λέγοντας: Αν συγχωρέσετε τους χρεώστες σας, τότε θα σας συγχωρήσει σίγουρα και ο ουράνιος πατέρας μας (Ματθ. 6. I).

Τρίτος ασφαλής δρόμος μετανοίας είναι η ορθή, θερμή και εκ βαθέων καρδιακή προσευχή. Μη λησμονάμε την ευαγγελική χήρα που επέμενε στο αίτημα της στον δύστροπο δικαστή και τελικά έλαβε το ποθούμενο (Λουκ. 18, 1-8). Αν εκείνη έλαβε για την επιμονή της από τον αδιάντροπο δικαστή, πόσο μάλλον εμείς που έχουμε ουράνιο πατέρα ήμερο, φιλικό και φιλάνθρωπο και οπωσδήποτε θα μας δωρίσει τα προς τη σωτηρία μας αιτήματα.

Τέταρτος σίγουρος δρόμος μετανοίας είναι της ελεημοσύνης, που η δύναμή της είναι ανέκφραστα μεγάλη. Ο προφήτης Δανιήλ είπε στον βασιλέα Ναβουχοδονόσορα να ξεπλύνει τις πολλές αμαρτίες του μ' ελεημοσύνη και τ' ανομήματά του με το να ευσπλαγχνισθεί τους φτωχούς. Η αγάπη είναι ικανή να εξαλείψει αμαρτήματα. Ο μετανοημένος παραβάτης με τη φιλανθρωπία επανορθώνει τα πάντα με τον αγώνα του και τη χάρη του Θεού.

Πέμπτος δρόμος σταθερός ο συνδυασμός πηγαίας μετριοφροσύνης κι εγκάρδιας ταπεινοφροσύνης. Μάρτυρας προς τούτο ο τελώνης της ευαγγελικής παραβολής. Η γνήσια ταπεινοφροσύνη του αποτίναξε όλο το βαρύ φορτίο των αμαρτημάτων του.

Καταλήγει λοιπόν, αγαπητοί μου αδελφοί, ο ιερός Χρυσόστομος: Να καταδικάζουμε τις αμαρτίες μας, να συγχωρούμε τις αμαρτίες των αδελφών μας, να 'χουμε κερδοφόρα προσευχή, καρπούς ελεημοσύνης και ταπεινοφροσύνης, δίχως να καθυστερούμε, δίχως να χάνουμε ούτε μία μέρα και ώρα βαδίζοντας τους πέντε αυτούς σωτήριους δρόμους καθημερινά.

(Μοναχού Μωυσέως Αγιορείτου,

«Χριστός χριστιανούς χαρά χαρίζει»,

εκδ. Τήνος)

http://1myblog.pblogs.gr/2011/07/pente-tropoi-metanoias.html

192 - Επίσκεψη στην έκθεση ζωγραφικής «ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ» του Ευθ. Βαρλάμη


.......Ο αγαπητός φίλος Μιχάλης Μ. επισκέφθηκε σήμερα την έκθεση ζωγραφικής «ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ» του Ευθ. Βαρλάμη στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών και μου έστειλε τις φωτογραφίες που δημοσιεύω. Η έκθεση θα λειτουργεί μέχρι την 11η Δεκεμβρίου.