Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2011

56 - Έφτασε η Αγία Ζώνη στη Ρωσία (video)


Ρεπορτάζ εδώ.

55 - Το Σπήλαιο του Αγίου Γερασίμου στην Ι. Σκήτη Αγίας Άννης

Το Σπήλαιο του Αγίου Γερασίμου βρίσκεται στην Ιερά Σκήτη της Αγίας Άννας. Στην σπηλιά αυτή το πρώτο μισό του 15ου αιώνα ασκήθηκε ο Όσιος Γεράσιμος, ο οποίος ήταν μοναχός στην σκήτη της Αγίας Άννας. Στην Σπηλιά έζησε περίπου 10 χρόνια, έχοντας ένα πολύ αυστηρό, ασκητικό τρόπο ζωής, μένοντας νηστικός για 40 ημέρες.

Σε αυτή την σπηλιά, διακόσια χρόνια μετά τον Όσιο Γεράσιμο, για μικρό χρονικό διάστημα έζησε και ο Ακάκιος ο Καυσοκαλυβήτης, ο οποίος στην συνέχεια έγινε ο ιδρυτής της σκήτης των Καυσοκαλυβίων. Ο Ακάκιος υπήρξε μεγάλος ασκητής και τρεφόταν κυρίως με άγρια χόρτα και κάστανα.

Η σπηλιά του Οσίου Γεράσιμου είναι πολύ στενή και βρίσκεσαι σε αυτή κατεβαίνοντας κάποια σκαλοπάτια. Το σχήμα της σπηλιάς μοιάζει με ένα τεντωμένο τρίγωνο . Στην είσοδο της σπηλιάς υπάρχει μόνο ένα στασίδι. Στο μικρό πέτρινο ράφι, υπάρχουν πολλές εικόνες του Οσίου Γεράσιμου.
Οι φωτογραφίες είναι του περασμένου Σεπτεμβρίου και μου τις έστειλε ο πατέρας του μικρού Λευτεράκη.54 - Τα τελευταία μέτρα πριν την κορυφή του Άθω (Video)

Συνεπείς τα τελευταία χρόνια στις επισκέψεις τους στο Άγιο Όρος οι φίλοι Ολλανδοί Herman και Wim Voogd, μαζί με την παρέα τους, προγραμμάτισαν και πραγματοποίησαν ανάβαση στην κορυφή του Άθω. Στο μικρό βιντεάκι που ακολουθεί κινηματογράφησαν τα τελευταία μέτρα του εγχειρήματός τους στις αρχές του Οκτωβρίου.


Περιμένουμε τις εντυπώσεις τους με πολλές φωτογραφίες από την τελευταία επίσκεψη, στο καινούργιο blog τους.

53 - Ιωσήφ Ησυχαστής: Υπομονή

Η ζωή του ανθρώπου, παιδί μου, είναι θλίψις, διότι είναι στην εξορία. Μη ζητής τελείαν ανάπαυσιν. Ο Χριστός μας σήκωσε τον σταυρόν, και ημείς θα σηκώσωμεν. Όλας τα θλίψεις εάν τας υπομένωμεν ευρίσκωμεν Χάριν παρά Κυρίου. Δι' αυτό μας αφήνει ο Κύριος να πειραζώμεθα. Δια να δοκιμάζη τον ζήλον και την αγάπην προς αυτόν όπου έχομεν. Δι' αυτό χρεία υπομονής. Χωρίς υπομονήν δεν γίνεται ο άνθρωπος πρακτικός, δεν μανθάνει τα πνευματικά, δεν φθάνει εις μέτρα αρετής και τελειώσεως.

http://anastasiosk.blogspot.com/2010/10/blog-post_3373.htm

52 - Σε 12 πόλεις της Ρωσίας η Αγία Ζώνη. Υποδοχή σήμερα από τον Πούτιν με τιμές Αρχηγού Κράτους.


Την Αγία Ζώνη θα υποδεχθεί με τιμές αρχηγού κράτους αύριο (σήμερα) τις απογευματινές ώρες στην Αγία Πετρούπολη, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Romfea.gr ο πρωθυπουργός της Ρωσίας κ. Βλαντιμίρ Πούτιν.

Να αναφερθεί ότι στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου βρίσκονται ήδη ο εκπρόσωπος του Αγιώτατου Πατριάρχη Μόσχας και πάσων των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλου, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Γκάτσινας κ. Αμβρόσιος και πρύτανης της Θεολογικής Ακαδημίας και Σεμιναρίου Αγίας Πετρουπόλεως.

Επίσης ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, Υπουργός Βλαντιμίρ Γιακούνιν και πρόεδρος του φιλανθρωπικού Ιδρύματος «Απόστολος Ανδρέας» μαζί με 25μελή αντιπροσωπεία η οποία αποδίδοντας τιμές στην Αγία Ζώνη θα την συνοδεύσει καθόλη τη διάρκεια του ταξιδιού, από τη Μονή Βατοπαιδίου στη Ρωσία.

Η αποστολή έφθασε σήμερα το πρωί στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου, τους οποίους υποδέχθηκε θερμά ο Καθηγούμενος γέροντας Εφραίμ και η Αδελφότητα.

Εν συνεχεία η αποστολή οδηγήθηκε όπως συνηθίζεται στο καθολικό της Ιεράς Μονής, όπου εκεί τέθηκε για προσκύνηση η Αγία Ζώνη.

Με μεγάλη συγκίνηση και πόθο τα μέλη της αποστολής ασπάστηκαν και έδωσαν τιμές στην Μητέρα του Θεού, ενώ η χορωδία της Μονής έψαλε το Απολυτίκιο της Αγίας Ζώνης.

Μετά το καλωσόρισμα και την προσκύνηση της Αγίας Ζώνης ο άγιος Καθηγούμενος προσφώνησε τα μέλη της αποστολής, υπενθυμίζοντας τις ιστορικές πνευματικές σχέσεις που είχε το Άγιον Όρος με τη Ρωσία, όπου τόνισε ότι η επίσκεψη της Αγίας Ζώνης θα είναι ευλογία για όλο το ρωσικό λαό.

Από την πλευρά της αποστολής αντιφώνησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος κ. Αμβρόσιος, ο οποίος τόνισε ότι ο ρωσικός λαός πάντοτε έστρεφε το βλέμμα του προς την πνευματικότητα του Αγίου Όρους και υπενθύμισε στον άγιο Καθηγούμενο τις ιδιαίτερες σχέσεις που συνδέουν την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου με τη Ρωσία στο πρόσωπο του αγίου Μαξίμου του Γραικού, ο οποίος υπήρξε βατοπαιδινός μοναχός και έζησε το περισσότερο χρόνο της ζωής του στη Ρωσία προσφέροντας πνευματική παρηγοριά και στήριξη στον λαό της.

Ο Υπουργός Βλαντιμίρ Γιακούνιν είπε ότι, «είναι πολύ σημαντική ημέρα σήμερα για εμάς, είμαστε μία μικρή ομάδα του πιστού ρωσικού λαού, από την πρώτη στιγμή που μπήκαμε στην Μονή σας μαζί με τη θεία Χάρη μας έχει περικυκλώσει η αγάπη σας, αισθανόμαστε έντονα το σεβασμό που οφείλουμε στην ιστορική σας Μονή και στο Άγιον Όρος και λυπούμαστε που σήμερα υπάρχει το πνεύμα της Ευρώπης και δεν μπορούν να αντιληφθούν την ιερότητα και το σεβασμό που εμπνέει αυτός ο χώρος, νιώθουμε έντονα την ευθύνη που έχουμε για την μεταφορά αυτού του ιερού κειμηλίου στη ρωσική γη».

Να σημειωθεί ότι η Ρωσική αποστολή ευχαρίστησε τον γέροντα Εφραίμ και την Αδελφότητα για τη θερμή υποδοχή.

Εκατομμύρια του πιστού ρωσικού λαού αναμένουν με πόθο και βαθιά ευλάβεια να προσκυνήσουν το μοναδικό θεομητορικό κειμήλιο στον κόσμο, την Αγία Ζώνη.

Πληροφορίες της Romfea.gr, αναφέρουν ότι τρία εκατομμύρια απεικονίσματα της Αγίας Ζώνης και τρία εκατομμύρια ευλογημένες κορδέλες που έχουν ευλογηθεί στην Αγία Ζώνη και έχουν ετοιμαστεί ήδη για να δοθούν σαν ευλογία σε όσους προσκυνήσουν το χαριτωμένο αυτό κειμήλιο.

Είναι γνωστό ότι οι πιστοί εκδηλώνουν την ευσέβειά τους προς τα ιερά κειμήλια προσφέροντας ακόμα και χρηματικά ποσά.

Η Ιερά Μονή Βατοπαιδίου από την κοινοβιοποίησή της μέχρι σήμερα κατά τις εξόδους της Αγίας Ζώνης προσέφερε τα χρήματα αυτά στις τοπικές κοινωνίες διαμέσου των μητροπόλεων για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Μετά από επικοινωνία μας με την Ιερά Μονή ενημερωθήκαμε ότι έχει ληφθεί ήδη απόφαση από τη Μονή τα χρήματα της αποστολής στη Ρωσία να δοθούν στο φιλανθρωπικό Ίδρυμα της Μονής "Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς", ώστε η Ιερά Μονή με το Ίδρυμα αυτό διαμέσου των μητροπόλεων και της Εκκλησίας της Ελλάδας να προσφέρει άμεσα την αρωγή της σε άπορες και πεινασμένες οικογένειες που ιδιαίτερα στην εποχή μας πληθαίνουν.

Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης

πηγή: romfea.gr

http://vatopaidi.wordpress.com/2011/10/20/%CE%BF-%CE%B2%CE%BB%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BC%CE%AF%CF%81-%CF%80%CE%BF%CF%8D%CF%84%CE%B9%CE%BD-%CE%B8%CE%B1-%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%B4%CE%B5%CF%87%CE%B8%CE%B5%CE%AF-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CE%B3/

Σύμφωνα με ρωσική πηγή (http://www.afonru.ru/news/2011_10_18) η Αγία Ζώνη θα παραμείνει για προσκύνημα σε 12 πόλεις της Ρωσίας, με την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου και του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κυρίλλου.